BANCI

De ce a fost declarata partial neconstitutionala legea darii in plata

Legea darii in plata (Legea nr.77/2016) a fost declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala intrucat nu a facut diferențiere între debitorii de bună-credință și cei de rea-credință, între cei care nu mai pot să plătească și cei care nu mai vor să plătească.

Incidentul de la ING, care a afectat peste noua ore sistemul informatic al bancii, ramane un secret bancar

Toate bancile romanesti au sedii secundare de procesare a bazelor de date (data center) situate in locatii diferite de cele in care-si desfasoara activitatea principala, astfel incat, in situatii de catastrofe naturale sau alte accidende grave, precum incendii sau inundatii, sa-si poata contina activitatea de procesare a serviciilor financiare oferite populatiei si firmelor, in special cele de plati cu cardul sau prin internet.

Restantele la credite au crescut cu o jumatate de miliard de lei intr-o luna, iar rata creditelor neperformante a urcat la 10,02%

Restantele la creditele acordate de banci cu valori mai mari de 20.000 de lei inregistate la Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR au crescut cu o jumatate de miliard de lei in luna noiembrie, revenind la nivelul din luna iunie.

Banca Transilvania a majorat dobanzile si comisioanele la creditele de nevoi personale

Banca Transilvania (BT) a majorat, la finalul anului 2016, dobanzile si comisioanele la creditele de nevoi personale, costul imprumuturilor fiind acum mai mare si in urma cresterii indicilor de referinta ROBOR.

BNR scuteste bancile afectate de legile privind darea in plata si conversia creditelor in CHF de cerinte suplimentare de capital pentru risc sistemic

BNR a emis in 21 decembrie un ordin prin care suspenda inca doua luni, pana in 28 februarie 2017, aplicarea unor cerinte suplimentare de capital pentru riscul sistemic in cazul unui grup de cinci banci mici, printre care Banca Romaneasca, OTP Bank si Piraeus Bank, pentru a vedea impactul legilor privind darea in plata si conversia creditelor in CHF, analizate in prezent de Curtea Constitutionala.

BCR este actionata din nou in justitie, acum de actionarul minoritar SIF Oltenia

Dupa ce a fost confruntata cu numeroase procese cu clientii, iar recent cu Curtea de Conturi, in cazul bancilor pentru locuinte, BCR este actionata acum in justitie si de catre actionarul sau minoritar, SIF Oltenia, singura dintre cele cinci SIF-uri care au refuzat, de-a lungul anilor, ofertele Este Bank sa-si vanda participatia la BCR.

ING Bank a fost amendata cu 5.000 de lei de BNR pentru incidentul din 10 septembrie, cand a cazut sistemul informatic al bancii

ING Bank a primit de la BNR o amenda de 5.000 de lei pentru incidentul din 10 septembrie, cand sistemul informatic al bancii nu a functionat timp de peste noua ore, din cauza afectarii servererelor de la centrul de date, dupa efectuarea unor teste de stingere a incendiului cu gaz inert. (vezi aici detalii)

BNR critica acum bancile ca inainte de criza si-au impovarat clientii cu dobanzi si comisioane mari, dar de ce a tacut atunci si nu a luat masuri?

Banca Nationala a Romaniei (BNR) recunoaste abia acum comportamentul „inadecvat” al bancilor din perioada dinaintea crizei din 2008, cand au acordat credite cu dobanzi si comisioane ridicate, care au impovarat clientii.

Legea insolventei persoanelor fizice a fost amanata din nou, pana in 1 august 2017, dupa ce Guvernul nu a reusit timp de un an intreg sa o puna in aplicare

Guvernul anunta ca a aprobat prorogarea (amanarea) până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice.

BNR a scapat de primele doua mari riscuri la adresa stabilitatii financiare: riscul sistemic sever al legii privind darea in plata si riscul sistemic ridicat al politicilor fiscale prociclice

BNR a eliminat din raportul privind stabilitatea financiara, prezentat astazi, riscul sever sistemic cauzat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar, introdus in premiera in luna aprilie din acest an, dupa adoprarea legii privind darea in plata, riscul legislativ fiind considerat acum un risc sistemic ridicat, dar cu o tendinta in scadere.