Vrei un credit pentru casa? Cauta-ti un partener de suferinta!
Achizitia unei case este o etapa importanta in viata fiecaruia dintre noi. Investitia este mare si asta ne obliga, de cele mai multe ori, la un parteneriat cu o banca. Un credit pe 25, 30, 40 de ani inseamna un parteneriat de o viata. De aceea, alegerea partenerului care ne va imprumuta banii trebuie atent gandita. Este la fel de important ca alegerea unui sot sau sotii. Poate chiar mai important, pentru ca de banca nu divortezi usor si nu oricand. In plus, consecintele unei alegeri gresite sunt de luat in seama.
La prima vedere, daca ai pana in 30 de ani si nu esti casatorit este imposibil sa iti cumperi o locuinta, daca nu ai ceva proprietati mostenite sau alte surse „obscure” de venit….
Nici creditul nu ajuta foarte mult. Suma care se poate obtine printr-un credit este destul de mica in comparatie cu preturile apartamentelor.
Sa luam exemplul unui tanar de pana in 30 de ani, necasatorit, cu un venit net de 2.500 RON. Ca foarte multi romani, mai are un credit si plateste o rata lunara de 120 Euro/luna.
Ce credit poate el obtine de la o banca?
Dupa o vizita pe la cateva banci, se convinge ca suma pe care ar putea-o obtine este destul de mica:
• 29.000 Euro de la ABN AMRO cu o rata lunara de aprox. 196 Euro/luna pe care sa o platesti 30 de ani.
Conditiile de creditare: dobanda fixa: 4,5% pentru creditele in EUR in primele 3 luni contractuale, 7.15% dobanda dupa primele 3 luni, 120 Euro comision de acordare (o singura data, initial) + 2,5%, 20 Euro – comision pentru Arhiva Electronica de Valori Mobiliare, 3 Euro- comision intretinere cont curent (se plateste anual), procesare rapida a cererii de credit, asigurare de viata oferita gratuit, 0% comisioane de administrare anuale sau lunare, 0 lei taxe de analiza a dosarului, 0 lei taxa de evaluare a proprietatii ipotecare, 0,2% comision de trasfer, 0,75% comision de retragere numerar
• 36.000 Euro de la Raiffeisen Bank cu o rata de 254 Euro/luna pe care sa o platesti 40 de ani
Conditii de creditare: dobanda fixa in primul an de creditare, 5,9%, comision de procesare de 1.90%, care se incaseaza la acordarea creditului, comision lunar de 0.15% care se calculeaza si se incaseaza lunar la soldul creditului; Taxa analiza garantie de 90 EUR, Comision rambursare anticipata de 3% sau 0% la aniversare. Conform informatiilor postate pe site-ul bancii, comisionul de rambursare anticipata poate fi 0 (zero) daca sunt indeplinite cumulativ, urmatoarele conditii:
– data rambursarii anticipate coincide cu data aniversarii creditului (implinirea fiecarui an de la data acordarii);
– valoarea rambursarii anticipate nu depaseste 20% din soldul creditului de la acea data
• 36.000 Euro si de la BCR cu un credit pe 30 de ani
Conditii de creditare: dobanda fixa in primul an de 6.2 % dupa care dobanda variaza in functie de dobanda de referinta BCR la care se adauga o marja fixa.
Comision de intocmire si analiza documentatie de 600 RON, comision de acordare credit (perceput o singura data la acordarea creditului): 2,5% , comision de administrare (se incaseaza lunar la valoarea creditului acordat) de 0,05%, comision de rambursare anticipata, aplicat la suma de rambursata in avans, minim 30 Euro
• 49.000 Euro de la Alpha Bank cu o rata de aprox. 380 Euro/luna pe care o platesti 30 de ani.
Conditii de creditare: dobanda fixa pe primul an 5.9% la EUR, apoi dobanda este variabila incepand de la 8.57%, este necesar un avans standard de 15% din pretul apartamentului sau casei ce urmeaza a fi achizitionata sau din pretul constructiei sau avans 25% din pretul de achizitie al terenului, exista un singur comision perceput de banca, la acordarea creditului si numai in conditiile efectuarii tranzactiei; polita de asigurare a casei va fi cesionata in favoarea bancii; beneficiezi de un card de credit, AlphaCard VISA. Beneficiezi de asigurare de viata fara costuri suplimentare si valabila pe toata durata contractului de credit;
Deci, suma care se poate obtine de o singura persoana este destul de mica si nu ajunge nici pentru achizitia unei garsoniere. Solutia vine tot de la reprezentantii bancii: faceti un credit impreuna cu partenerul.
Se acorda credite imobiliare si pentru cupluri sau numai pentru cei casatoriti?
DA. Se acorda credite si pentru cupluri. Procedura este diferita, in functie de banca. Sunt banci care intocmesc cate un contract cu fiecare dintre cei doi doritori si banci care fac un singur contract. Majoritatea bancilor solicita ca cei doi sa aibe aceeasi adresa pe buletin.
Impreuna cu un partener se poate obtine un credit de aprox. 100.000 Euro. Asadar, platesti „bucuros” 30-40 de ani pentru un apartament cu 2 camere in Bucuresti.
Atentie, insa! Trebuie sa fiti siguri pe partenerul ales pentru ca proprietari veti fi amandoi. In cazul unei despartiri, se ajunge destul de greu la o intelegere in ceea ce priveste plata ratelor.
Asadar, dupa ce reprezentantii bancii refac calculele, vedem ca suma care se poate obtine cu un credit este cel putin dublul celor calculate mai sus.
Cei care sunt casatoriti obtin credite mai mari decat cuplurile?
Din nou, DA. Banca calculeaza un scoring in functie de care decide care este posibilitatea dumneavoastra de a rambursa creditul. In acest caz, banca considera ca riscul ca persoanele casatorite sa nu isi achite ratele lunare este mai mic si, in consecinta, obtin un credit mai mare.
Avansul este obligatoriu?
NU. Sunt credite la care avansul nu este obligatoriu, exemplu la ABN AMRO, BCR, dar majoritatea bancilor solicita un avans care variaza intre 10-25 % din valoarea imobilului.
In cazul in care aveti un avans, fie si de 10% din suma dorita, veti beneficia de un credit mai mare.
Ce mai trebuie sa stiu ?
Sunt banci care ofera un scoring mai mare la acordarea unui credit in cazul in care aveti depozite la acea banca. Asa procedeaza Raiffeisen, de exemplu.
Pentru a obtine un credit ipotecar mai mare, puteti face un credit de nevoi personale din care sa stingeti creditul mai mic existent si sa obtineti in plus si un avans pentru creditul ipotecar. Aceasta in cazul in care va decideti sa cumparati o casa impreuna cu un parneter, pentru ca altfel este foarte greu e obtinut din cauza salariului.
noutate : s-a schimbaj tonalitatea site-ului … utilizati de acum limbajul colocvial, sau doar in articolul de fata ? „aibe”, „pe buletin” … daca postul de proof-reading sau QA e liber, ma ofer voluntara – no charge …