Volksbank se pregateste de o noua era de dezvoltare. Dintr-o banca mica, in doar cativa ani banca a ajuns pe locul opt in ierarhia bancilor si vrea sa ajunga in top 5 pana in 2010, a anuntat astazi presedintele Volksbank, Gerald Schreiner (foto).
“2007 a fost anul in care Volksbank Romania a trecut de la stadiul de banca de marime medie la cel de banca de top, ajungand la sfarsitul anului pe pozitia 8 in ierarhia bancilor, cu active bilantiere de peste 3,5 miliarde de euro si o cota de piata de 5%.
In anul 2008 vom continua trendul dinamic pe care l-am urmat in ultimii ani. In acest sens intentionam sa dezvoltam si mai mult canalele de distributie, in special reteaua care va atinge la sfarsitul anului 340 de unitati (proprii si francize), sa diversificam gama de produse si nu in ultimul rand sa ne concentram din ce in ce mai mult pe imbunatatirea calitatii serviciilor oferite. Dintre produsele si serviciile pe care la vom implementa in acest an amintesc; cardul de credit, un nou Internet Banking cu operatiuni complexe realizate in timp real si serviciul de Private Banking dedicat clientilor cu potential financiar ridicat care doresc sa investeasca pe pietele financiare’’, a declarat Schreiner.
Profit in crestere cu 80% in 2007
Volksbank Romania a incheiat anul 2007 cu un profit operational de 24,5 milioane euro, cu circa 80% mai mare decat cel din anul anterior, pe fondul cresterii creditelor acordate clientilor si implicit al volumului activelor de mai mult de doua ori, au anuntat, joi, reprezentantii bancii.
In 2006, banca afisase un profit operational de 13,7 milioane euro.
Activele bancii au crescut de 2,6 ori in 2007, de la 1,38 miliarde euro la finalul anului 2006 pana la 3,5 miliarde euro in decembrie 2007.
Volksbank a acordat cu 170% mai multe credite in 2007
In acelasi timp, portofoliul de credite acordate de banca a crescut cu 170% la 2,21 milioane euro la sfarsitul anului trecut, fata de 802 milioane euro in decembrie 2006, iar depozitele atrase de la clienti au sporit cu 70% in 2007 si au ajuns la 530 milioane euro in decembrie.
Rezultatele afisate de banca o plaseaza pe locul 8 in sistemul bancar romanesc, dupa criteriul activelor, cu o cota de piata de 5,06% la sfarsitul anului 2007, fata de 2,71% in decembrie 2006, cand se situa pe locul al 11-lea intre bancile din Romania, potrivit calculelor bancii.
Previziuni pentru 2008
Volksbank vizeaza in 2008 o crestere a activelor bancare la 5,2 miliarde euro de la 3,5 miliarde euro la finalul lui 2007, bazata pe sporirea portofoliului de credite la 3,4 miliarde euro, de la 2,21 miliarde euro la finalul anului trecut.
In acelasi timp, Volksbank mizeaza si pe o crestere a depozitelor atrase de la clienti la 800 milioane euro de la 530 milioane euro, cat erau la finalul lui 2007.
Mai multe unitati
Rezultatele au fost obtinute si ca urmare a extinderii puternice a retelei. In anul 2007, Volksbank Romania si-a extins propria retea bancara cu 55 noi unitati si a majorat numarul parteneriatelor in sistem franciza cu 40, ajungand, astfel, la o retea totala de 225 de unitati, din care 135 sunt proprii si 90 in franciza.
Majorare de capital
Volksbank Romania si-a majorat capitalul social cu 50 milioane euro in februarie pentru extinderea activitatii si spera ca la sfarsitul acestui an sa obtina un profit operational de 36 milioane euro, cu aproape 50% mai mare decat cel din 2007, au anuntat, joi, reprezentantii bancii.
Actionarii Volksbank Romania au decis in aceasta luna sa majoreze capitalul social bancii cu 50 milioane euro la 338 milioane euro „pentru a sustine creditarea si pentru a-si extinde reteaua”, a spus vicepresedintele Volksbank, Simona Fatu.
Volksbank si-a externalizat, pana la finalul lui 2007, credite echivalente cu o treime din sold
Creditele externalizate catre Volksbank Group de afacerile acestuia in Romania, pana la sfarsitul anului trecut, insumau peste 1 miliard euro, in conditiile in care marea parte a acestui volum reprezinta imprumuturi acordate de Volksbank Romania, a declarat joi presedintele bancii, Gerald Schreiner.
ªeful Volksbank Romania a mai spus ca volumul creditelor externalizate de banca a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la aproape 700 milioane euro, reprezentand aproximativ o treime din soldul creditelor acordate de banca pana la finalul lui 2007.
Volumul imprumuturilor acordate de banca pana la finalul lui 2007 a crescut cu 170%, pana la 2,21 milioane euro, fata de 802 milioane euro in decembrie 2006.
Volksbank Romania este detinuta, in proportie de 98,9522% de grupul Volksbank International, subsidiara a Österreichische Volksbanken, care mai controleaza, in Romania, prin diferite subsidiare, afaceri precum Investkredit, Volksbank Leasing Romania sau Dexia. Potrivit reprezentantilor bancii, creditele externalizate, din Romania catre grupul-mama, de toate aceste afaceri, a depasit, pana la sfarsitul anului trecut, un miliard de euro.
Multe dintre subsidiarele bancilor straine din Romania folosesc aceasta metoda pentru a scapa de o parte din costurile pe care le presupune constituirea rezervelor minime obligatorii, aflate la un nivel foarte ridicat in Romania fata de alte state din regiune, la 40% din pasivele in valuta si la 20% din pasivele in lei.
Schreiner nu este de acord cu rezervele minime obligatorii pentru credite de investitii
Schreiner a explicat ca, desi nu critica deciziile bancii centrale, de a mentine rezervele minime obligatorii (RMO) la un nivel ridicat pe partea de consum, tocmai pentru a diminua excesul de cerere din piata, generator de inflatie, el considera ca nivelul acestor rezerve ar trebui sa scada pe partea de credite pentru investitii.
„Nu poti spune ca o investitie pe 30 de ani alimenteaza consumul. Nu critic deciziile BNR, insa vad necesitatea unor RMO-uri ridicate pentru creditele de consum, nu si pentru cele de investitii”, a explicat Schreiner.
Provizioanele la creditele in valuta nu afecteaza bancile
Pe de alta parte, el a explicat ca decizia de majorare a provizioanelor in valuta de catre BNR, luata pe 4 februarie, nu afecteaza Volksbank, din contra, deoarece banca practica, deja, un nivel al provizioanelor peste cel minim cerut de banca centrala, iar masura scade taxele pe care banca le are de platit catre stat.
Schreiner a apreciat cresterea dobanzilor din piata ca urmare a urcarii, cu doua puncte procentuale, pana la 9%, a dobanzii cheie de la sfarsitul lui octombrie 2007, la 1,8%-1,9% pentru creditele in lei, dar a explicat ca banca a transferat numai o parte, respectiv 1,5% din scumpire catre clienti, „cu promisiunea de a reveni la nivelurile anterioare in cazul in care dobanda de politica monetara coboara”.
Pentru creditele in franci elvetieni, cresterea dobanzilor a fost mai redusa, de aproximativ 1% in aceeasi perioada, ca urmare a devalorizarii leului, „datorita faptului ca bancile au pornit, pe acest segment, cu marje mai ridicate”, a mai spus Gerald Schreiner.
O treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni
Aproximativ o treime din creditele acordate de Volksbank Romania sunt in franci elvetieni, in conditiile in care imprumuturile in lei au o pondere de numai 20% din portofoliul bancii, iar cele in euro reprezinta aproximativ jumatate din sold, a declarat joi presedintele Volksbank Romania.
Mai multe, pe www.bancherul.ro