Comisia Europeana a amendat compania specializata pe emiterea de carduri de credit Visa cu 10,2 milioane euro (14,45 milioane dolari) pentru refuzul de a permite grupului Morgan Stanley de a se alatura sistemului sau de plati din Marea Britanie, relateaza Reuters.

Visa, care detine cea mai mare retea de carduri de credit din lume, a refuzat sa permita accesul grupului Morgan Stanley in cadrul sistemului propriu de plati intre martie 2000 si septembrie 2006, fara a oferi o justificare in acest sens, a declarat Comisia Europeana intr-un comunicat.

Bruxellesul incearca sa intareasca mediul concurential al acestui sector.
„Industria platilor prin intermediul cardurilor de credit joaca un rol foarte important in crearea si functionarea pietei unice in materie de plati”, a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

„Comisia nu va tolera comportamente anti-concurentiale si va interveni in cazul in care anumitor companii nu li se permite accesul in cadrul retelelor de plati prin intermediul cardurilor de credit”, a adaugat Kroes.

Visa a precizat ca Morgan Stanley este un concurent direct, insa Comisia a respins acest argument. Visa a semnat un acord cu Morgan Stanley in luna septembrie a anului trecut si a permis accesul grupului bancar american in cadrul retelei proprii.
Comisia a precizat ca a decis sa amendeze grupul Visa chiar daca Morgan Stanley a restras plangerea.

Banca americana a fost exclusa timp de sase ani de pe piata britanica, inclusiv o perioada de peste doi ani chiar si dupa ce Comisia Europeana a demarat o actiune in justitie impotriva Visa, a precizat executivul european.

Declaratia Visa Europe referitoare la cazul Morgan Stanley Dean Witter

Ca raspuns la decizia de astazi a Comisiei Europene referitoare la Visa Europe si Morgan Stanley Dean Witter, Peter Ayliffe, Presedintele si CEO al Visa Europe a subliniat: “Vom contesta aceasta decizie. Nu credem ca Visa Europe a incalcat legea competitiei. Nu exista un precedent al acestei decizii.”

“Comisia a continuat acest caz chiar si dupa ce Morgan Stanley Dean Witter si-a retras plangerea si chestiunea a fost rezolvata intre parti”.

“Comisia insasi a declarat ca prioritatile politicii de impunere a legii ar trebui sa se concentreze pe probleme legate de concurenta care sunt critice pentru economia europeana. Comisia a reflectat asupra viitorului comisionului de interschimb de mai bine de un deceniu dar mai are sa confere siguranta de care este nevoie acut pentru a permite bancilor din Europa sa investeasca in dezvoltarea unei adevarate piete interne de plati.”

“Visa Europe considera ca daca Comisia este cu adevarat dedicata competitiei in sectorul platilor europene, ar fi mai bine sa-si prioritizeze resursele in jurul problemei nefinalizate privind comisionul de interschimb care ameninta sa incetineasca dezvoltarea platilor electronice in defavoarea tuturor afacerilor si consumatorilor din Europa”

“Visa Europe – singurul sistem de plata cu adevarat european – adera la obiectivele Comisiei de a crea o piata interna de plati in Europa si de a stabili o zona unica europeana de plati. In septembrie, am reiterat adeziunea noastra la idealurile Comisiei, in acest sens bancile noastre optand sa nu se alature in procesul global de fuziune al regiunilor Visa, ci sa continue sa opereze ca o structura de asociatie de membri, concentrandu-se in primul rand pe furnizarea in Europa a unor sisteme de plata adecvate secolului 21.”

„Visa Europe si Comisia trebuie sa continue sa se concentreze asupra promovarii obiectivelor laudabile de implementare a SEPA, a directivei de servicii de plati si asupra pietei interne de plati, decat sa continue investigatii legate de probleme deja rezolvate.”

Despre Visa Europe

In Europa, sunt aproape 321 milioane carduri Visa de debit, credit si business. La sfarsitul anului fiscal incheiat in septembrie 2006, cardurile Visa au fost utilizate pentru plati si retrageri de numerar evaluate la peste 1,2 mii de miliarde EUR. La fiecare 9 EUR cheltuit in Europa azi, 1 EUR este cheltuit de pe un card Visa.

Visa Europe este o asociatie de membri – o organizatie detinuta si condusa de cele 4.500 banci membre din Europa. Fiind o organizatie europeana, este capabila sa raspunda rapid la cerintele specifice pietei bancare europene si clientilor – detinatori de carduri si comercianti, si sa implineasca obiectivul Comisiei Europene de a crea o adevarata piata interna de plati. Visa Europe detine o parte din Visa International, organizatia care asigura interoperabilitatea globala a produselor precum si gestionarea marcii Visa.

In octombrie 2006, Visa a anuntat ca intentioneaza sa restructureze intreaga organizatie cu exceptia Europei pentru a crea o noua corporatie globala denumita Visa Inc. Ca parte a acestei restructurari, Visa Europe va ramane o asociatie de membri cu o licenta exclusiva, irevocabila si perpetua in Europe.

Visa are cea mai mare acceptare la nivel global si Visa/Plus este una dintre cele mai mari retele de ATM-uri din lume care furnizeaza numerar in monedele nationale a peste 170 de tari.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*