Potrivit noilor reglementari, bancile au sarcina de a-si informa clientii cu privire la aceasta schimbare si de a le face cunoscute noile conturi. Cu toate ca regulamentul emis de Banca Nationala a Romaniei a fost comunicat bancilor inca din februarie a.c., institutiile bancare nu au avut practic nici o reactie pana in urma cu aproximativ o luna. Mediul de afaceri si societatea civila au protestat indelung in ultima vreme impotriva reglementarilor Bancii Centrale, considerand, pe de o parte, ca timpul pe care l-au avut bancile la dispozitie a fost prea scurt, iar, pe de alta parte, ca s-ar fi impus o perioada in care cele doua formule de numerotare a conturilor sa functioneze in paralel. Analistii privesc cu ingrijorare spre luna septembrie, cand se asteapta la blocaje in bunul mers al tranzactiilor bancare. Cele mai vizate de „socul” schimbarii vor fi, in opinia specialistilor, persoanele fizice. Multe dintre acestea nu sunt familiarizate cu activitatea unei banci. Oficialii BNR si cei ai bancilor comerciale au dat asigurari ca totul va decurge normal, fara evenimente nedorite. Realizand „graba” cu care au fost „impuse” noile conturi IBAN, reprezentantii Bancii Centrale au mers pana acolo incat au specificat ca romanii care vor primi bani din strainatate in „vechile” conturi vor intra in posesia acestora, deoarece bancile vor „lucra” o perioada cu ambele formule de cont.

De ce insa nu s-a specificat acest lucru in lege? De ce nu a fost desfasurata nici o campanie de informare a publicului larg referitoare la schimbarea numerotatiei conturilor? De ce bancile au asteptat luna august pentru a emite cateva comunicate de presa in care sa avertizeze populatia ca daca va folosi vechile conturi dupa 1 septembrie va avea probleme cu incasarea banilor? De ce nu s-a adoptat situatia in care cele doua formule de numerotatie a conturilor sa aiba valabilitate pentru o perioada in paralel? In fapt, toata povestea „IBAN”-ului naste o sumedenie de intrebari, la care ar trebui sa raspunda toti „jucatorii” din sistemul bancar… de la Banca Nationala pana la ultima din cele 39 de banci active in Romania.

Noile conturi contin 24 de cifre

Potrivit Regulamentului BNR privind utilizarea codului IBAN (International Bank Account Number) in Romania, incepand cu 1 septembrie, clientii bancilor comerciale vor putea efectua plati si incasari interbancare interne si internationale folosind doar numere de cont in format IBAN.

Punerea in aplicare a regulamentului presupune transformarea actualelor numere de cont ale clientilor in numere de cont in format IBAN.

Masura este necesara pentru ca tara noastra sa utilizeze aceleasi conturi ca si celelalte tari europene. Noul format contine 24 de caractere care identifica in mod unic, la nivelul spatiului economic european, contul unui client la o institutie, cont utilizat in cadrul relatiilor interbancare. Noile numere de cont vor aparea sub forma unui sir de caractere impartit in grupuri de cate patru printr-un spatiu, toate incepand cu simbolul “ro” care reprezinta codul de tara. Astfel, codul IBAN permite identificarea, in mod unic, la nivel international, a contului unui client persoana fizica sau juridica.

Bancile isi informeaza clientii

Cele mai mari banci din Romania – BCR si BRD – au fost primele institutii care au furnizat comunicate de presa in care subliniaza ca au inceput o campanie de informare a clientilor proprii privind scchimbarea numerotatiei conturilor. Multe banci au pe pagina de Internet un program prin care poti afla contul IBAN. BRD, HVB Bank Romania, Daewoo Bank, Egnatia Bank, Banca Italo-Romena, Libra Bank, UniCredit Romania, Banca Transilvania, Volksbank Romania, Eurom Bank sunt cateva dintre acestea..

Cine trebuie sa cunoasca „noul” tau cont bancar

– angajatorul si firmele cu care avem relatii contractuale de prestari servicii sau de drepturi de autor

– rudele din strainatate

– brokerul care ne administreaza banii jucati pe piata de capital

– gestionarul fondurilor mutuale, daca avem titluri de participare

– contabilul de la firma unde sintem actionari, daca avem un aranjament prin care se vireaza dividendele in cont

– chiriasul, daca, potrivit contractului, trimite banii direct in cont.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*