Raportul “Managementul Riscurilor in Europa Centrala si de Est”, analizeaza raspunsurile primite din 11 tari (Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria), de la 686 de companii cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 5 milioane de Euro. Pana in prezent, acesta este cel mai cuprinzator studiu al managementului riscului realizat in regiunea Europei Centrale si de Est. In Romania au fost contactate 1000 de companii si s-au primit 109 raspunsuri. In majoritatea cazurilor, persoana care a furnizat raspunsurile a fost Directorul Executiv, Directorul General sau proprietarul companiei.

Cele mai importante concluzii ale acestui studiu arata ca aproape jumatate dintre companiile din Europa Centrala si de Est nu au o strategie clara pentru incorporarea managementului de risc in activitatea lor. Majoritatea managerilor chestionati admit ca nu au implementate proceduri robuste pentru managementul riscurilor strategice.

Participantii la studiu au fost rugati sa analizeze o lista cu 28 de riscuri, incadrate in patru mari categorii: operationale, strategice, financiare si de hazard. Riscurile cele mai semnificative, dar pe care adesea companiile nu se simt confortabil sa le administreze, sunt:

• Cresterea concurentei (risc strategic)

• Intarzieri mari la plata din partea clientilor cheie (risc financiar)

• Scaderea cererii din partea clientilor (risc strategic)

• Pierderea de personal cheie catre concurenta (risc operational)

• Modificari ale cursului de schimb valutar sau ale ratei dobanzii( risc financiar)

In mod traditional, riscurile de hazard si cele financiare erau considerate ca fiind cele mai ingrijoratoare pentru oamenii de afaceri. Totusi, majoritatea participantilor la studiu sustin ca au deja masuri eficiente de administrare a acestor tipuri de riscuri, ei fiind mai degraba preocupati de competitiei a fost de 84%, numai 60% dintre ei considerand ca au luat deja masuri adecvate pentru a administra acest risc.

Participantii la studiu au fost intrebati daca firmele lor au suferit, in decursul ultimilor trei ani, o pierdere financiara importanta, ca urmare a producerii unuia dintre riscurile mentionate in chestionar, si daca de atunci a fost implementat un plan de management al situatiilor de criza. La nivel de regiune nu toate companiile care

au suferit pierderi importante au implementat proceduri adecvate pentru a preveni o noua aparitie a unei situatii similare. In Romania, 10% din companiile care au afirmat ca au suferit o pierdere financiara importanta in ultimii trei ani nu au implementat inca un plan de management al situatiilor de criza.

In ceea ce priveste existenta unor procese formale de management al riscului in cadrul companiilor chestionate, aproape una din trei companii chestionate in Europa Centrala si de Est nu realizeaza o analiza periodica a riscurilor – aceasta fiind efectuata doar dupa ce se produce o dauna, sau chiar niciodata. 42% dintre societati trec in revista riscurile la intervale mai mari de sase luni, iar 61% dintre ele trec in revista riscurile cu mai mare regularitate decat o faceau acum doi ani.

O alta concluzie a acestui studiu este aceea ca firmele din Romania si din Europa Centrala si de Est nu sunt inca preocupate de reglementarile ce intra in vigoare odata cu aderarea la Uniunea Europeana, si de implicatiile acestora asupra activitatilor companiei. Pentru a evita posibile sanctiuni, companiile din noile state membre trebuie sa se familiarizeze cu un volum impresionant de reglementari si politici noi si sa se asigure ca activitatile lor se desfasoara in conformitate cu acestea.

“Cu toate ca oamenii de afaceri sunt constienti de faptul ca aceste riscuri ameninta in mare masura supravietuirea si dezvoltarea viitoare a companiei, in cele mai multe dintre cazuri acestia nu au incredere in actiunile intreprinse pentru administrarea respectivelor riscuri. Implementarea unui proces eficace de management al riscului ar putea ajuta companiile sa identifice si sa abordeze aceste riscuri. Directorii firmelor au obligatia, atat fata de angajati, cat si fata de actionari, de a proteja compania lor impotriva riscurilor, in conditii economice dificile, combinate cu provocarile aduse de cresterea concurentei si de aplicarea unor noi reglementari odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Managerii trebuie sa gaseasca solutii pentru a tine sub control riscurile cu care se confrunta si pentru a putea asigura dezvoltarea viitoare a companiilor. Firmele care sunt preocupate cu adevarat de administrarea riscurilor vor avea numai de castigat pe termen lung, ” a declarat Cristian Fugaciu, Director General, Marsh Romania.

Companiile care au raspuns chestionarului trimis de Marsh fac parte din diverse sectoare industriale, inclusiv: auto, chimie si farmaceutica, comert cu amanuntul, constructii, productie si distributie de energie si utilitati, servicii de logistica si aprovizionare, productie de bunuri diverse, servicii financiare, telecomunicatii si tehnologie, vanzare en gros de echipamente.

Marsh, lider mondial in domeniul serviciilor de consultanta si brokeraj in asigurari are 42.000 de angajati si venituri anuale de 6,9 miliarde USD. Compania ofera clientilor din peste 100 de tari servicii de consultanta privind riscurile si brokeraj in asigurari. Marsh face parte din MMC (Marsh&McLennan Companies), companie de servicii profesionale cu peste 63 000 angajati si un venit anual de circa 11 miliarde USD. In 1990 a inceput sa isi desfasoare activitatea in Europa Centrala si de Est. In 2004 dispune de o retea regionala formata din 28 de birouri in 16 tari de pe intreg teritoriul Europei centrale si de Est si al Comunitatii Statelor Independente. In Romania Marsh si-a inceput activitatea in 1995, fiind la acel moment prima companie internationala de profil reprezentata pe piata romaneasca printr-o subsidiara proprie, se mai arata in comunicat.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*