Guvernul a decis abrogarea unor prevederi din HG nr. 806/2005 privind Strategia de privatizare a CEC, intrucat acestea nu mai puteau fi aplicabile in conditiile in care procesul de privatizare a bancii a fost intrerupt, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Hotararea adoptata de Guvern abroga alineatele 10, 11, 13, 14 si 15 ale articolului 7 din Strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni CEC – SA, aprobata prin HG nr. 806/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.

Potrivit Strategiei de privatizare a CEC, era prevazut ca statul, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, sa vanda, prin negociere in trei etape, pachetul majoritar de actiuni de 69,9% (din care suma aferenta a 9,9% urma sa se vireze la Fondul Proprietatea) din capitalul social total al CEC S.A. unei institutii financiar-bancare de reputatie internationala sau unui consortiu de investitori, din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara de reputatie internationala.

Comisia de privatizare a asigurat derularea celor trei etape ale procesului de privatizare, inclusiv finalizarea proiectului final al contractului de vanzare-cumparare actiuni ale carui principale elemente au fost aprobate de Guvern. Ofertantii ramasi in competitie (Banca Nationala a Greciei si OTP-Ungaria) ar fi trebuit sa prezinte pe 22 decembrie 2006 oferte financiare finale angajante imbunatatite. Potrivit prevederilor strategiei de privatizare a CEC S.A. “ Guvernul poate decide in orice moment suspendarea sau intreruperea procesului de privatizare, fara a fi tinut raspunzator pentru aceasta si fara a i se putea cere despagubiri”.

Guvernul, in sedinta din 22 decembrie 2006, la propunerea Comisiei de privatizare, a luat decizia de intrerupere a procesului de privatizare (comunicata cu adresa SGG nr.20 D/1516/C.Z./29.12.2006), singura oferta financiara imbunatatita primita de la Banca Nationala a Greciei fiind considerata nesatisfacatoare. Oferta financiara imbunatatita primita a fost de 535,17 euro/actiune, respectiv 560 milioane euro pentru pachetul majoritar de actiuni de 69,9% din capitalul social al CEC S.A.

Avand in vedere ca, prin intreruperea procesului de privatizare, unele prevederi ale Strategiei de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A., aprobata prin HG nr. 806/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, nu mai pot fi aduse la indeplinire, prevederile respective au fost abrogate, nemaifiind aplicabile.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*