Salariile s-au majorat mai mult decat preturile

Indicele preturilor de consum, sau inflatia, arata cu cate procente au scazut sau au crescut preturile de consum dintr-o anume perioada fata de o perioada anterioara.

Daca ne aruncam o privire asupra acestui indice la finele anului 2005 observam ca, in luna decembrie, el a crescut fata de luna decembrie a anului 2004 cu 8,6%.

Asadar, in momentul de fata noi platim cu aproape 9% mai mult pentru aceleasi produse achizitionate in urma cu un an.

Numai ca am avut de unde sa platim si am mai si ramas cu ceva bani in plus, intrucat salariile noastre au avut o crestere mai mare, de trei ori mai mult decat preturile. Mai precis, in luna noiembrie 2005 salariul mediu net a fost de 774 RON, cu 23,8% mai mult decat aceeasi luna a anului precedent.

Pretul serviciilor a crescut cel mai mult

Revenind la preturi, cel mai mult a crescut pretul la serviciile prestate populatiei (13,1%), apoi urmeaza pretul la marfurile nealimentare (9,8%), iar pe locul trei se situeaza pretul la marfurile alimentare (5,8%).

Cu toate ca in ansamblu preturile au crescut, exista si produse la care preturile au stagnat sau chiar au scazut.

Exista si produse ale caror preturi au scazut

Iata produsele pentru care platim mai putin:

-produsele de morarit -au scazut cu 2,1%

-faina-a scazut cu 2,8%

-malai-a scazut cu 0,6%

-fructe si conserve de fructe-au scazut cu 0,6% (dintre care citricele au inregistrat o micsorare a pretului cu 3,3 puncte procentuale)

-ulei comestibil- a scazut cu 0,3%

-carnea de pui- a scazut cu 1,9%

-combustibil- a scazut cu 0,2%

Preturile care au crescut cel mai mult sunt cele inregistrate la urmatoarele produse:

-oua-a crescut cu 20,5%

-cartofi-a crescut cu 12,2%

-legume si conserve de legume- au crescut cu 4,9%

-branza de oaie- a crescut cu 2,6%

-branza de vaca- a crescut cu 2,1%

Tendinte in economia romaneasca in primele luni ale anului 2006

Comertul cu amanuntul

Anul 2005 a fost un an bun pentru aceasta activitate a economiei, deoarece s-a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri cu 29,2%. In primul trimestru al acestui an, potrivit unui sondaj printre manageri realizat de Institutul National de Statistica, se estimeaza tendinta de crestere a vanzarii de marfuri, acest lucru fiind influentat si de excesul de cumparaturi ce se face la sfarsit de an (factor sezonier). In ceea ce priveste numarul salariatilor din acest domeniu, angajatorii prognozeaza o crestere cu 10%.

Servicii

Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei in perioada anului 2005 a rezultat o cifra de afaceri cu 17,6% mai mare fata de 2004. In raport cu luna noiembrie din anul precedent, in luna noiembrie 2005 s-a inregistrat o crestere de 13,9%.

Odata cu cresterea solicitarilor de servicii din partea populatiei, a crescut, asa cum era de asteptat si pretul acestor servicii si se estimeaza ca in primele luni ale anului 2006, preturile vor avea in continuare o evolutie ascendenta. Cresterile mai semnificative se vor inregistra in urmatoarele domenii: activitatile de transport (in principal transportul terestru), in hoteluri si restaurante.

Constructii

Pentru primele luni ale anului 2006 se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din aceasta ramura a economiei. Principalul vinovat de acest lucru este caracterul sezonier al acestei activitati, apogeul lucrarilor de constructii situandu-se in lunile calde ale anului. Comenzi mai putine inseamna si angajati mai putini. Cum era de asteptat va scadea si numarul salariatiilor.

Industrie

Pe parcursul anului 2005, industria a avut o evolutia ascendenta, deoarece s-a produs mai mult decat in anul 2004, productivitatea muncii a fost mai mare, iar incasarile din aceasta activitate au fost si ele mai mari. Asadar pe toate fronturile avem plus.

Indicele brut al productiei industriale a crescut cu 1,3 puncte procentuale fata de anul 2004, productivitatea muncii (adica volumul productiei raportat la numarul de lucratori) a fost mai mare cu 4,2 puncte procentuale, iar cifra de afaceri totala ( provine de la activitatea principala cat si din activitatiile seundare ale intreprinderilor cu profil industrial ) a crescut cu 3,6 puncte procentuale.

Ce ne asteapta la inceput de an?

Volumul productiei va creste (in special in sectorul industriei prelucratoare). Pana acum totul este bine. Vestea proasta e ca si preturile vor creste si se pare ca ritmul de crestere va fi ceva mai intens decat pana acum.

Oana DUMITRIU

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*