Sustinerea financiara are drept scop incurajarea infiintarii plantatiilor viti-pomicole cu potential de productie competitiv, precum si extinderea productiilor ecologice.

Sprijinul financiar pentru infiintarea plantatiilor viticole, cu soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, admise in cultura este de 5.540 RON/ha, pentru infiintarea plantatiilor pomicole cu specii semintoase (de exemplu mar, par) este de 1.998 lei/ha, iar pentru infiintarea plantatiilor cu specii samburoase (cais, piersic, prun, visin, migdal, nuc) este de 989 lei/ha.

Suprafetele minime eligibile pentru care se acorda sprijin financiar sunt:

• Vita de vie – de la 1 ha inclusiv;

• Pomi fructiferi – de la 1 ha inclusiv;

• Arbusti fructiferi – de la 0,3 ha inclusiv.

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar producatorii agricoli trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

• Sa detina sau sa administreze o exploatatie agricola comerciala de profil;

• Sa infiinteze plantatiile de vita de vie sau soiuri nobile pentru struguri de masa si de vin, a plantatiilor de pomi si arbusti fructiferi cu o structura de specii si soiuri cu respectarea prevederilor Catalogului Oficial privind soiurile de plante de cultura din Romania, aprobat prin ordin al Ministrului Agriculturii precum si a Listei soiurilor cultivate prevazute in cataloagele tarilor membre ale UE;

• Infiintarea plantatiilor viticole in podgoriile si centrele viticole din arealele consacrate, de plantatiile pomicole si de arbusti fructiferi amplasate in zone, bazine si centre pomicole, cu soiuri admise in cultura, sa corespunda lucrarii de zonare a speciilor si soiurilor;

• Solicitantul sprijinului financiar trebuie sa fie inscris in Registrul fermelor si dupa caz, in Registrul plantatiilor viticole;

• Pentru suprafetele de minimum 3 ha la vita de vie, 2 ha la pomi si 0,5ha la arbusti fructiferi este necesar sa existe un proiect de infiintare a platatiei avizat de unitatile de cercetare-dezvoltare de profil din zona;

• Folosirea la plantare a materialului saditor viti-pomicol din categoria certificat obtinut din productia interna sau din import.

Sprijin financiar nu se acorda pentru infiintarea plantatiilor viticole, pomicole si de arbusti fructiferi producatorilor agricoli care au beneficiat de alte forme de sprijin financiar pentru aceleasi suprafete de teren.

Pentru anul 2006 fondurile alocate in acest scop sunt estimate la 7,68 milioane RON (76,8 miliarde lei vechi), sume asigurate din bugetul alocat Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Pentru acordarea sprijinului financiar, solicitantii depun o cerere si documente doveditoare (pentru a justifica indeplinirea conditiilor de eligibilitate) la primariile pe raza carora este amplasat terenul. Cererile sunt verificate de catre o comisie alcatuita din reprezentantul centrului agricol, reprezentantul sucursalei judetene si a municipiului Bucuresti a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si inspectoratul teritorial al Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.

Comisia preia cererile, le verifica si intocmeste centralizatorul cererilor de sprijin financiar, pe care il transmite Ministerului Agriculturii. In baza centralizatoarelor primite, Ministerul Agriculturii solicita deschiderea creditelor bugetare. Platile se fac prin sucursalele judetene si a municipiului Bucuresti ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Incasarea in mod necuvenit, prin inscrierea de date sau atestarea de situatii neconforme cu realitatea constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 20.000 de RON.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*