Pe zi ce trece, situatia lipsei fortei de munca din Romania devine tot mai acuta – iasicastiga.ro. Asistam astfel la paradoxuri care in USA ar face prim-planul ziarelor: targurile de joburi nu reusesc sa mai atraga
persoane interesate de obtinerea unui loc de munca, astfel incat numarul angajatorilor din incintele unde se desfasoara aceste targuri de joburi este mai mare decat cel al cetatenilor aflati in cautarea unei slujbe.
Se cauta de catre patronate tot felul de solutii, cum ar fi schimbarea sistemului de plata din cel pe zi in cel orar – antena3.ro-, insa orizontul de schimbare a acestei crize profunde generata de lipsa interesului romanilor pentru slujbe, incepe sa aduca atingere companiilor, si implicit economiei nationale.
Aceasta criza a fortei de munca a inceput din 2007 – protv.ro – si ea se pare ca are radacini adanci in randul mai multor tari din Uniunea Europeana – zf.ro – insa spre deosebire de anul 2007, se pare ca in prezent aceasta criza a fortei de munca, se apropie de apogeu – alexandrescu.myblog.ro – insa deja incepe sa afecteze grav economia nationala.
Spre exemplu, au inceput sa apara procese in care, multe firme sunt date in judecata de partenerii lor de afaceri intrucat nu reusesc sa isi indeplineasca obligatiile contractuale, din cauza faptului ca nu reusesc sa atraga forta de munca din piata, iar aceste procese duc invariabil la falimente.
Sau tot mai multe firme de constructii, refuza lucrari tot din cauza lipsei fortei de munca, astfel incat, indirect se ajunge si la franarea cresterii dezvoltarii imobiliare si economice a tarii noastre.
Desi salariile au fost marite constant, ajungandu-se constant la sume ce sar de 2000 de ron net, totusi nici aceste oferte nu mai atrag atentia romanilor, iar o companie nu isi poate permite sa creasca la infinit spirala decalajului intre salariile platite si propriile cheltuieli, intrucat risca falimentul.
Din punctul meu de vedere, toata aceasta situatie actuala se va intoarce impotriva noastra a tuturor celor care locuim in Romania, pentru ca, odata cu inrautatirea situatiei economiei si declinul acesteia pe fondul lipsei fortei de munca, va naste pe termen lung criza financiara si in cele din urma, somaj.
Iar la aceasta situatie contribuie si Guvernul Tariceanu, care nu permite angajatorilor sa atraga forta de munca din strainatate, limitand pentru 2008 numarul total al permiselor de munca care se pot elibera la nivel national muncitorilor straini, la maxim 10000.
Motivul acestei masuri a Guvernului consta in faptul ca o crestere a numarului de muncitori straini in economia romaneasca ar creste deficitul romanialibera.ro, ipoteza pe care eu o resping din start. Si asta pentru ca, nu trebuie sa tinem cont de banii care ar fi trimisi acasa de muncitorii de exemplu din Republica Moldova, ci sa ne uitam la beneficiile si profitul pe care acestia il pot genera pentru economia romaneasca, care se mai poate salva doar apeland la serviciile lor, atata vreme cat romanii nu mai sunt interesati de locurile de munca autohtone.
Cred ca atare, ca o modificare a limitarii impuse de Guvern fata de numarul permiselor de munca pentru 2008, si adoptarea stilului american de acum 80 de ani, cand intr-o situatie similara, piata fortei de munca americana s-a deschis total, atragand muncitori calificati care au ridicat economia americana, este singurul exemplu care poate sa ne salveze din aceasta situatie.