Cum se traduce practic sintagma „sistem de cumparare in grup” sau „sistem de autofinantare cu plata in rate”? Caror legi se supun firmele care administreaza activitatea acestui sistem? Exista riscul sa ma tepuiesc daca apelez la aceasta modalitate de a-mi cumpara un autovehicul sau o casa? Semnalam Bancii Nationale a Romaniei si celorlalte institutii ale statului existenta unor SRL-uri care administreaza sisteme de acest gen si, pe aceasta cale, solicitam raspunsuri la cele cateva intrebari formulate.

Cum functioneaza sistemul…

Pentru a intelege cum functioneaza sistemul de cumparare in grup, trebuie sa va amintiti jocurile de tip roata caracteristice angajatilor din marile intreprinderi. Spre exemplu, se strag 12 oameni care se inteleg sa economiseasca lunar cate un milion lei fiecare. Banii stransi sunt atribuiti in fiecare luna unuia dintre ei. La finalul anului, fiecare om a contribuit lunar cu un milion de lei si a luat o data 12 milioane lei. „Sistemul de cumparare in grup” este aproape identic, diferentele fiind date de firma care gestioneaza activitatea (un fel de arbitru!) si, bineinteles, de castigurile sale obtinute din comisioane si taxe de inscriere. Alte incompatibilitati sunt legate de sumele imense aflate la mijloc (valoarea mai multor apartamente) si perioadele lungi (pana la 15 ani) in care se deruleaza jocul.

Ce stim noi…

Exista cateva web-site-uri care promoveaza sistemul de cumparare in grup, printre acestea numarandu-se www.creditulimobiliar.ro, www.ratefaradobanda.ro, www.caserate.ro. Numai in cazul primelor doua exemple se cunosc firmele care gestioneaza sistemul: SC Creditul Imobiliar SRL si, respectiv, A.T. Labs SRL. Aceste spatii virtuale ofera numeroase informatii cu privire la „sistemul de autofinantare cu plata in rate”, furnizand chiar si formule de calcul cu exemple concrete de achizitionare a unui apartament in functie de valoarea lui. Mai mult, in ultima vreme au inceput chiar sa circule e-mail-uri de promovare a „noului produs”, care te invita sa intri in sistem. Principalele atuu-ri scoase in evidenta de firmele in cauza sunt construite temeinic pe spinarea unei imagini negative data creditelor bancare. Iata o mostra: „Am lansat aceasta pagina web in speranta ca prin intermediul acesteia venim in sprijinul tuturor acelora care doresc sa-si programeze achizitia unui autoturism sau imobil in rate, in conditii deosebit de favorabile comparativ cu modalitatile clasice (cash, banca, leasing), eliminand in acelasi timp impedimentele impuse de acestea (acte, dovezi salariale, dobanda, birocratie)”. Si inca una: „bazele sistemului provin din vechime, roata nu a fost inventata acum… acum ideea este adaptata nevoilor pietei Europei de Est si sistemul de cumparare in grup deschis este pus in valoare pentru omul de rand, il transforma intr-o alternativa demna de invidiat la ofertele de creditare bancara, facandu-l cunoscut printr-o metoda pe cat de veche pe atat de eficienta”. Si exemplele ar putea continua…

Fara publicitate „galagioasa”…

Firmele de profil prefera sa-si popularizeze „produsul” prin metoda „din gura-n gura”, o campanie de publicitate agresiva nefiind conforma cu interesele lor. Am putea fi considerati rautaciosi… numai ca acestea sunt explicatiile publicate pe web-site-urile in cauza. „Modalitatea de promovare a sistemului de cumparare este un sistem clasic de valorificare in retea de tip network marketing sau multi-level marketing (MLM). In acest sistem oferta de cumparare ajunge la clientii potentiali prin cumparatorii multumiti ai firmei, care sunt cei mai buni purtatori de reclama. De ce nu se apeleaza la clasicul sistem de publicitate? Mai intai sa ne amintim care este rolul firmei: acela de administrare a ratelor de la clienti. Scopul firmei: acela de a indreptati cat mai multi dintre clientii acesteia. Ar putea oare un minut de publicitate sa-i spunem sa inlocuiasca recomandarea unui prieten? Firma prefera oare intr-un minut de publicitate pe unul din canalele nationale de televiziune care de multe ori se ridica la 10-12.000 de dolari/minunt in detrimentul cumpararii unei locuinte sau a unei masini pentru un client? Evident varianta numarul 2 este cea aleasa! Se recurge deci la promovarea sistemului de cumparare prin autofinatare intr-un sistem de valorificare in retea de tip network marketing”, se precizeaza la www.ratefaradobanda.ro. In cazul SC Creditul Imobiliar SRL, Victor Stan, directorul general al firmei, a acordat un interviu revistei „Estate Business”, din care va prezentam o mica parte:

„Reporter: La fel de interesant suna si latura de finantari?

STAN V: Cel putin la fel. Avem deja un sistem de finantare pentru cumpararea in rate a locuintelor, terenurilor si spatiilor comerciale in conditii deosebit de avantajoase.

Reporter: Ce garantii oferiti clientilor pentru sumele depuse?

STAN V: Cea mai concreta garantie este aceea ca banii se transforma aproape instantaneu in bunuri imobiliare care nu pot sa dispara peste noapte, care se tranzactioneaza conform legii (notariat, fisc, carte funciara etc.) si care sunt asigurate pentru toate riscurile la societati de asigurari importante”.

In loc de incheiere!!!

Materialul de fata nu se vrea un atac la adresa acestor societati, ce au ca indeletnicire supervizarea „sistemului de cumparare in grup”. Ghiseul Bancar si-a propus intotdeauna informarea corecta si echidistanta cu privire la produsele bancare. Am considerat necesar sa semnalam existenta unor produse „paralele” celor bancare, dar care se „promoveaza” si se „vand” prin antireclama facuta sistemului bancar. Altfel, nu putem fi de acord cu refrenul cantat de baietii de la „Cassa Loco”: „Ce bine-mi pare ca ai luat teapa! Ce bine-mi pare ca ai pierdut!”…

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*