Deputatii au eliminat, astfel, amendamentul adoptat de Senat care prevedea ca bugetul de venituri si cheltuieli al BNR sa fie adoptat de Parlament. In noua varianta a legii, bugetul BNR va fi decis de Consiliul de Administratie a bancii centrale, iar Parlamentul va lua act de acesta. Deputatii au fost insa de acord cu senatorii si au redus mandatul Consiliului de Administratie al BNR de la 5 la 4 ani. Urmeaza ca deputatii sa dezbata si amendamentul adoptat de Senat prin care se permite Curtii de Conturi sa verifice operatiunile desfasurate de BNR de natura sa influenteze resursele financiare ale statului si sectorului public, inclusiv executia bugetului de venituri si cheltuieli.

Amendamentele adoptate de Senat la proiectul de lege privind statutul BNR nu corespund cu prevederile legislatiei europene si trebuie eliminate din textul final al actului normativ, a declarat ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas.

Potrviti consilierului BNR, Adrian Vasilescu, „in disputa nu sunt chestiuni de ordin politic sau interese de partid, ci interpretari de natura tehnica.” Adrian Vasilescu : „Banca Nationala face politica… dar monetara. O politica de piata. Politica asta se face in fata ecranelor, care surprind miscari ce au loc clipa de clipa. Pana sa alergi la Parlament, ca sa ceri aprobari pentru folosirea banilor proprii, fiindca Banca Nationala nu primeste nici un leu de la bugetul statului, de la contribuabili deci, realitatea din piata se schimba. Iata de ce, incepand cu Banca Centrala Europeana, consiliile de administratie ale bancilor centrale aproba bugetele. La BCE regula e fara echivoc: .”

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*