Suma depusa si cea creditata au dobinda fixa

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost inaugurata oficial marti, 8 mai 2004. Banca functioneaza dupa un sistem de economisire si creditare colectiva. Timp de cel putin 18 luni, solicitanul unui astfel de credit va trebui sa depuna lunar o suma fixa, ce nu poate fi mai mica de 500 de mii de lei, in functie de cati bani are nevoie pentru achizitia unei locuinte. La acest depozit se acorda o dobanda anuala de 3 la suta. La sfarsitul perioadei de economisire, solicitantul poate primi un credit egal cu suma economisita. Pentru acest credit va plati o dobanda fixa de 6 la suta pe an. De exemplu, daca depune lunar echivalentul a 100 de euro (circa 4 milioane de lei), dupa cinci ani poate primi un imprumut egal cu suma acumulata (inclusiv dobanda) in aceasta perioada, adica 280 de milioane de lei. Cu acesti bani (economiile sale plus creditul) va putea cumpara o locuinta in valoare de 600 de milioane de lei, deoarece acest tip de credite beneficiaza si de o subventie de la stat, care poate acoperi pana la 30 la suta din suma economisita. In esenta, solicitantul primeste sub forma de credit exact atat cat a economisit plus subventia statului. La o dobanda de 6 la suta pe an, rata lunara nu va depasi echivalentul a 100 de euro. Creditul poate fi rambursat intr-o perioada de 7 pana la 16 ani.

Se acorda si subventii de la stat

In conformitate cu cadrul ligislativ existent, sistemul de economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ prevede anumite subventii din partea statului. Astfel, pentru contractele de economisire de minimum cinci ani, statul ofera o subventie de 30% pe an din suma economisita, a carei valoare nu poate depasi nivelul salariului lunar mediu brut pe economie. Ceea ce inseamna in jur de 6,2 milioane de lei (180 de euro), potrivit datelor anuntate de INS pentru 2003.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte a anuntat ca in primele doua zile de functionare a incheiat 1.000 de contracte, in valoare medie de 4.000 de euro.

Previziuni de 41.000 de noi locuinte in 2004

Studii de specialitate arata ca romanul isi schimba locuinta foarte rar, adica o data la 24 de ani, in timp ce in Franta media mobilitatii rezidentiale este o data la 9 ani, iar americanii se muta o data la 7 ani. Estimarile privind piata locuintelor arata un potential anual de crestere de 820 de milioane de euro, iar valoarea insumata a tranzactiilor ar urma sa se apropie de 9 miliarde de euro in 2007. Totodata, la un numar existent de locuinte de aproximativ 8,1 milioane, in peste 10,6% locuiesc in aceeasi incapere mai mult de doua persoane. In urma unui calcul simplu, se poate deduce un necesar de circa 800.000 de noi unitati locative. Pentru acest an, studiile realizate de Raiffeisen indica aproape 41.000 de constructii noi, iar in 2007 piata va inregistra 60.000 de locuinte noi.

Despre Raiffeisen Banca pentru Locuinte

Raiffeisen Banca pentru Locuinte are un capital de 15 milioane de euro si functioneaza in baza legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ, fiind prima institutie care opereaza in cadrul acestui act normativ.

Actionarii bancii sunt Raiffeisen Bausparkasse Austria, cu 33,35%, alaturi de Schwaebisch Hall Germania si Raiffeisen Bank Romania, fiecare cu 33,32%.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. a inceput sa functioneze

(Comunicat de prewsa)

• Prima banca pentru locuinte din Romania a inceput sa functioneze

• Statul sustine domeniul locativ prin acordarea unei prime de pana la 30% din depunerile anuale

• Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. va acorda credite cu dobanda fixa de 6% pe an in lei

Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A. este prima institutie financiara care s-a infiintat in Romania conform Legii 541/2002 privind economisirea si creditarea in sistem colectiv pentru domeniul locativ. Noua banca are trei actionari puternici: Raiffeisen Bank-Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall-Germania si Raiffeisen Bausparkasse-Austria, actionari care garanteaza soliditatea si seriozitatea institutiei.

Potrivit actului constitutiv, Raiffeisen Bank si Bausparkasse Schwaebisch Hall detin fiecare cate 33,324%, iar Raiffeisen Bausparkasse G.m.b.H detine 33,35% din participatii.

“Infiintarea primei banci dedicate in totalitate pietei locative nu este intamplatoare. Cererea tot mai mare de locuinte, stadiul incipient in care se afla piata imobiliara, lipsa unor produse bancare specifice, dar si asteptarile ca indicatorii macroeconomici se vor imbunatati si populatia va aloca mai mult pentru asigurarea unui confort sporit, sunt doar cateva dintre motivele care au stat la baza deciziei de a porni la drum. Suntem hotarati ca, impreuna cu actionarii nostri – care au o vasta experienta atat in tarile de unde vin, cat si in Europa Centrala si de Est – sa oferim posibilitatea cat mai multor persoane fizice sa isi imbunatateasca situatia locativa”, a declarat Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A.

“Prin aceasta noua entitate, grupul Raiffeisen isi confirma inca o data angajamentul si interesul pentru Romania. Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A., in care participarea grupului este de 10 milioane de euro, ofera un produs imobiliar specializat, care combina economisirea cu creditarea si a avut mare succes in toate tarile in care a fost lansat. Acest produs, reglementat de o lege speciala si subventionat de stat, este complementar pachetului de produse de creditare oferit de Raiffeisen Bank, nefiind vorba de concurenta intre cele doua institutii”, a spus Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Economisirea si creditarea in domeniul locativ, un concept absolut nou pe piata bancara romaneasca, presupune acceptarea de depozite de la clienti si acordarea acestora de credite cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ.

In acest scop, se incheie un “contract de economisire-creditare” in baza caruia clientul economiseste o suma reprezentand “suma minima de economisire” si dobandeste dreptul de a primi un credit cu dobanda fixa.

Produsul este oferit in lei. Titularul unui astfel de contract trebuie sa economiseasca cel putin jumatate din suma contractata. La soldul economisit, clientul primeste o dobanda fixa de 3% pe an. Suplimentar, statul plateste o prima de 30% din depunerile anuale, prima care nu poate depasi insa, cuantumul unui salariu lunar mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica la finele anului. La finalul perioadei de economisire, clientul beneficiaza de un credit a carui valoare va fi egala cu suma totala a economiilor. Dobanda pe care banca o va percepe pentru imprumutul acordat este de 6% pe an.

Foarte important este faptul ca imprumutul va fi acordat in lei, iar dobanda va fi fixa pe toata perioada creditului indiferent de fluctuatiile dobanzilor pe piata monetara.

“Economisirea si creditarea pentru domeniul locativ este un model de finantare, prin intermediul caruia categorii largi ale populatiei isi pot realiza visul de a detine o locuinta proprie. Prin intermediul unui contract de economisire-creditare pentru domeniul locativ, viitorul proprietar economiseste jumatate din suma contractata la o rata fixa a dobanzii; cealalta jumatate a sumei contractate o primeste sub forma de credit la o rata mica a dobanzii, care este stabilita deja la incheierea contractului. Asadar, clientul va cunoaste de la inceput un grafic exact al obligatiilor sale financiare viitoare, grafic care va fi independent de rata dobanzii sau de evolutia cursului de schimb. Un impuls special pentru cel care economiseste este oferit de sprijinul acordat de stat, care prevede o prima de pana la 30% din economiile realizate si care propulseaza economisirea si creditarea pentru domeniul locativ in topul modalitatilor de investitii” a declarat Walter Stahl, vicepresedinte responsabil pentru Marketing si Distributie in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A.

“Printre primele departamente care au fost create in noua banca a fost cel de Relatii cu Clientii (Customer Service) si asta pentru ca, fara indoiala, clientii nostri conteaza foarte mult pentru noi. Nu ne-am propus doar sa-i atragem la banca, ci ne vom concentra permanent sa fie multumiti de serviciile noastre astfel incat sa ne recomande si altora. Am pregatit in acest sens o echipa tanara si motivata, care este gata sa lucreze in folosul tuturor clientilor nostri” a spus Wolfgang Melzer, vicepresedinte responsabil pentru Relatiile cu Clientii, Contabilitate si control financiar si IT in cadrul Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A.

Raiffeisen Bank S.A. este o banca universala care ofera produse si servicii financiare de calitate clientilor sai, atat persoane fizice cat si intreprinderi mici si mijlocii si companii mari. Raiffeisen Bank a luat nastere la sfarsitul lunii iunie 2002, ca urmare a fuziunii intre Banca Agricola- Raiffeisen si Raiffeisen Bank Romania. In prezent, Raiffeisen Bank este cea de-a treia banca din Romania dupa totalul activelor, care erau, la sfarsitul anului 2003, de 1.037 mil. euro. Banca are peste un milion de clienti, persoane fizice si juridice, si o retea extinsa de sucursale si agentii (194 in toata tara). Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB), institutia centrala a grupului bancar Raiffeisen, detine 99,35% din actiunile Raiffeisen Bank.

Schwaebisch Hall AG este o casa de economisire-creditare pentru domeniul locativ (Bausparkasse) care a finantat, in Germania, incepand din 1948, in jur de 7 milioane de constructii si reamenajari de locuinte. In intreaga Europa – prin participatiile sale din Cehia, Slovacia si Ungaria – Schwaebisch Hall are 10 milioane de clienti.

Raiffeisen Bausparkasse este o institutie specializata in finantari de locuinte, fondata in 1961 ca membru al grupului bancar austriac RZB. De mai bine de 20 de ani, este liderul pietei austriece in domeniul sau de activitate. 1,8 milioane de clienti sunt consiliati in chestiuni legate de economisire si finantare. Anual, se investesc aproximativ 700 milioane de euro, ca finantare in domeniul constructiilor de locuinte din Austria. Raiffeisen Bausparkasse este activa prin participatiile sale si pe pietele din Cehia, Croatia si Slovacia, unde sunt are 1,7 milioane de clienti.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*