Cum sa eviti inregistrarea la Biroul de Credit
½Am observat ca in ultimul timp exista o tendinta din partea clientilor bancilor de a-si achita la timp ratele, ba chair unii prefera sa plateasca in avans, pentru nu intra cumva in evidentele noastre½, au declarat, pentru Ghiseul Bancar, oficiali ai Biroului de Credit.
De ce achita ratele in avans? Pentru ca exista riscul, chiar daca ti-ai platit rata la timp, sa ajungi in scriptele Biroului de Credit. Cum asa? De exemplu, s-ar putea sa existe mici taxe (anuale) de administrare a creditului, sau chiar o majorare a ratei pe care o plateai anterior, ca urmare a cresterii dobanzii, de care sa nu fi stiut sau de care sa fii uitat.
In cazul in care banca nu te-a informat ca ai de platit respectivele taxe, sau de majorarea dobanzii, atunci problema poate fi rezolvata de acea banca, chiar daca ai intrat in evidenta Biroului de Credit. Insa, daca ai uitat sa platesti o suma oricat de mica datorata bancii, timp de peste 30 de zile, exista riscul sa fii inregistrat ca rau-platnic. Fireste ca si aceste cazuri se pot rezolva, mai ales daca se dovedeste ca nu a fost rea-intentie si daca suma datorata bancii nu este mare.
Un alt risc este acela de a nu plati integral rata lunara. Exista situatii in care nu poti plati, pe 10 ale lunii, sa spunem, suma integrala din rata, restul urmand sa-l achiti alta data sau la urmatoarea rata. Atentie! Acest ½alta data½ nu trebuie sa fie mai tarziu de 30 de zile si in nici un caz la rata de luna viitoare. Pentru ca restul de plata se considera intarziere si poate fi raportata Biroului de Credit.
Faptul ca figurezi ca intarzieri la plata ratelor in Biroul de Credit nu inseamna insa ca ai primit o condamnare definitiva prin care ti se interzice, timp de cinci ani (perioada in care se pastreaza datele despre datornici), obtinerea unui nou credit. Banca este cea care va lua decizia, in functie de profilul de risc al clientului, valoarea restantei si numarul de zile de intarziere, conform normelor de risc ale bancii si ale BNR.
Mai ai sau nu sansa de a obtine un nou credit?
Pentru a ne edifica la fata locului ce sanse la un nou credit mai are o persoana care figureaza la Biroul de Credit, am vizitat cateva banci. Iata ce-am aflat:
La BCR, CEC sau Banca Transilvania nici nu se pune problema sa mai beneficiezi de un nou credit, daca ai intarziat cu plata ratei mai mult de 30 de zile. Mai ales daca e vorba de sume mari. ½Timp de cinci ani de acum incolo nu veti mai putea lua credit½, mi-a spus compatimitor un consilier bancar. Este valabil pentru orice tip de credit, inclusiv cele acordate pe card (overdraft sau card de credit).
La HVB Bank am gasit o flexibilitate mai mare: ½Nu noi luam decizia ci comitetul de risc al bancii. Insa din cate am observat de la alti clienti in situatia dumneavoastra, cu restante la plata ratei de 50 de zile, sansele de a mai primi un nou credit sunt de numai 49%½, ne-a spus un consilier al bancii.
Si la Raiffeisen Bank se poate lua in considerare posibilitatea acordarii unui nou credit, dar numai daca intarzierea nu e mai mare de 60 de zile, ne-a spus un consilier al bancii.
Poti obtine o bila alba de la banca la o evaluare ulterioara a gradului de risc, achitandu-ti rapid restanta si platind in avans urmatoarele rate. Cu alte cuvinte, cresc sansele de a primi un nou credit, chiar daca figurezi la Biroul de Credit.
Peste o jumatate de milion de romani, restantieri la banci
Conform datelor inregistrate de Biroul de Credit, la sfarsitul anului tecut figurau 597.778 de restantieri la plata ratelor catre bancile romanesti.
Numarul debitorilor cu obligatii restante curente este de 187.977. Dintre acestia, un numar de 26.716 erau restantieri la doua sau mai multe banci.
De asemenea, la Biroul de Credit au fost inregistrate un numar de 229.046 de credite cu restante curente, in valoare de 171.799.544 RON, adica aproximativ 47,4 milioane Euro.
Valoarea creditelor acordate de banci a fost in luna noiembrie a anului trecut de aproximativ 22,1 miliarde euro, ceea ce inseamna ca restantele reprezinta aproximativ 0,2%, procent considerat de bancheri neingrijorator.
Biroul de Credit proceseaza informatii despre intarzierile de peste 30 de zile la plata creditelor, in urma informatiilor transmise de bancile romanesti. In prezent, informatiile stranse la Biroul de Credit acopera 95% din valoarea imprumuturilor acordate de bancile romanesti.
Baza de date a Biroului de Credit este folosita de banci pentru a verifica riscul de credit al clientilor, insa si beneficiarii unui credit bancar pot sa verifice gratuit, o data pe an, la aceasta institutie, daca figureaza sau nu in baza de date ca restantier. La a doua consultare a bazei de date se plateste o taxa de 30.000 de lei vechi.
Informatiile despre restantieri sunt pastrate in evidenta Biroului de Credit timp de 5 ani.
Date de contact Biroul de Credit
Adresa:
Calea Victoriei nr.15, sector 3, Bucuresti, Romania
Program: Luni – Vineri, 09:00 – 17:00
Tel: 021 315 10 17; 04 021 311 02 67; 04 021 310 42 60
Fax: 04 021 315 10 21
E-mail: office@birouldecredit.ro
Restante de 5 milioane de euro la creditele din magazine
Motive de ingrijorare cu privire la restantieri par a avea mai degraba magazinele de electrocasnice care acorda bunuri de consum.
Daca vi se pare ca valoarea restantelor avute de clientii bancilor este mare, adica 47 de milioane de euro, sa facem o comparatie cu restantele pe care le au romanii la creditele de consum luate din Flanco, Altex si Domo: 5 milioane de euro, noi datorii inregistrate in mai putin de o luna, mai precis in primele 26 de zile ale lui ianuarie anul curent, potrivit datelor furnizate de compania de recuperare a creantelor, Urban&Asociatii.
Mai mult, e vorba doar de datoriile acumulate de persoanele care au contractat creditele de consum de la inceputul lunii decembrie, odata cu Sf. Nicolae.
½Atunci cand, suprinzator, s-au realizat vanzari in magazine la un nivel de 67% din volumul vanzarilor inregistrat de Craciun, explicabil poate si prin ponderea destul de mare de Niculai/Nicolai/Nicolete din Romania½, spun reprezentantii Urban&Asociatii.
Asa incat dupa ce au dat buzna in magazine de Sarbatori, un numar de 10.000 de oameni ½au uitat½ sa mai treaca pe acolo sa-si plateasca prima rata, scadenta la mijlocul acestei luni.
Aceste credite de consum, precizeaza compania, au fost acordate conform ofertelor fara avans, insa cu prima plata la jumatatea lunii ianuarie, adica cu un termen de gratie de mai mult de 45 zile. Se pare ca cei care au luat aceste credite au ignorat faptul ca nu vor avea de unde sa le achite.
Rata medie de achitat in cazul respectivelor datorii nu este, totusi, foarte mare, spune firma Urban&Asociatii. Se situeaza intre 25 si 400 de RON, in functie de valoarea creditului contractat.
Urban & Asociatii are in portofoliu un serviciu prin care acorda asistenta oricarei persoane care doreste sa isi ia un credit de consum, astfel incat sa stie pe baza analizei daca poate sa isi permita un credit de consum sau nu.
Pentru serviciul de analiza, solicitantul de credite are de platit o suma fixa de 10 RON.
Pe baza actelor pe care solicitantul le aduce, referitoare la venitul familiei, cheltuielile sale curente si viitoare, firma ofera o estimare legata de oportunitatea ca solicitantul sa apeleze sau nu la un nou credit de consum.
Date de contact Urban&Asociatii
Adresa
Bulevardul Iuliu Maniu, nr. 6, Cladirea 69, Cladirea 36 si Cladirea 37 in incinta Pumac , sector 6, Bucuresti, Romania
Telefoane:
021 – 305.72.73
021 –303.68.00
baaaaaaaaaaaaaa sugeti pula la toti datornicii altii fura miliarde si le ati belit pula asa ca stati cuminti ca va agitati degeaba
Buna ziua.Am 2 rate la 2 banci diferite.Ratele sunt platite la zi, fara nici o restanta.Recent am solicitat un alt credit de la o banca, iar creditul mi-a fost refuzat.Am solicitat credit la o alta banca si deasemeni mi-a fost refuzat, desi consilierul de la ultima banca mi-a spus cand, m-a verificat la BC si CRB, ca sunt foarte „curat” in privinta ratelor platite la banca.
Nestiind ce se intampla, am cerut de la Biroul de Credit situatia personala a inscrierii in baza de date.Aceasta situatie mi-a fost trimisa.Intradevar, apar cu toate ratele platite la zi.Insa, undeva pe prima pagina apare un mesaj scurt scris cu rosu : Alerte: si mai departe adresa mea.
Va rog sa ma lamuriti ce ar trebui sa fac.De ce apare aceasta alerta?…Unde ar trebui sa ma adresez?…Mai pot lua credit in conditiile acestea?
Buna seara.Intrebarea mea este: Daca in fisa de risc curent la pozitia „Cele mai vechi informatii „apare data de 09.08.2004 ,dece in desfasuratorul anexat apar datorii achitate dupa aceasta data?.Fisa a fost listata in data de 06.02.2008.Va multumesc pentru intelegere.
Sunt consultant financiar la o banca care acorda credite si clientilor care figureaza la biroul de credite in conditiile in care in ultimile 3 luni nu figureaza cu intarzieri si au achitat creditul la care au avut probleme.
Pentu mai multe informatii contactati-ma la 0724.271.280 sau crediteciti@gmail.com