Intr-un interviu acordat agentiei Reuters , ministrul roman al economiei si finantelor, Varujan Vosganian a spus ca Romania ar putea sa intre deja in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2, mecanismul ratelor de schimb, transmite The Money Channel.

Initial, in programul guvernamental trimis Comisiei Europene autoritatile romanesti au indicat anul 2012 ca data la care Romania va intra in ERM-2.

‘Speram sa intram in 2009 in anticamera zonei euro, ERM-2 si intentionam sa fim acceptati in zona euro in 2013 sau 2014’, a spus Vosganian, in interviul acordat Reuters, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de finante din Uniunea Europeana desfasurata in Berlin.

Ministrul roman al economiei si finantelor a spus ca este improbabil ca atingerea acestor obiective, ca si realizarea planurilor mai vechi privitoare la dublarea produsului intern brut (PIB) al Romaniei pana in 2015, in termeni de euro, sa fie deturnata de criza politica din Romania.

Vosganian a spus ca Romania va face eforturile necesare ca sa intruneasca toate criteriile de intrare in zona euro, privitoare la inflatie, ratele dobanzii, deficitul public si stabilitate monetara.

In conformitate cu ultimul criteriu, Romania trebuie sa stea cel putin doi ani in sistemul ERM, in cadrul caruia moneda nationala poate fluctua intr-un culoar de +/- 15% fata de rata de paritate.

Vosganian a spus ca se asteapta ca leul sa se aprecieze fata de euro, in cadrul actualului regim de flotare libera, pana in 2009-2010, la fel ca monedele nationale ale multor tari noi membre ale Uniunii Europene, care au crescut sustinute de fluxurile de investitii straine si de fondurile provenite din Uniunea Europeana.

Posibilitatea Romaniei de a emite obligatiuni este limitata, deoarece deficitul bugetar al tarii, care anul acesta ar trebui sa ajunga la 2,8% din PIB, nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB, conditie de intrare in zona euro.

‘Anul acesta am schitat un deficit bugetar de 2,8% din PIB, deci nu avem foarte mult spatiu pentru operatiuni de piata’, a spus Vosganian si a adaugat ca Romania ar putea vinde obligatiuni denominate in monede straine in valoare de aproximativ 200 milioane euro anul acesta.

Vosganian a reafirmat ca se asteapta ca economia Romaniei sa creasca anul acesta cu 6,5%, dupa rata de crestere de 7,7% din 2006, iar inflatia anuala din decembrie ar trebui sa ajunga la 3,8%, in apropiere de valoarea minima record al perioadei postcomuniste, de 3,7% atinsa in martie.

Vosganian a spus ca Romania va face tot ce poate ca sa atraga investitii straine, esentiale pentru finantarea deficitului de cont curent periculos de mare al Romaniei. Vosganian a estimat ca deficitul de cont curent al Romaniei ar putea ajunge la 12% din PIB in 2007, in crestere fata de valoarea de 10% atinsa in 2006.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*