Majorarile substantiale ale dobanzilor la creditele in lei se dovedesc mult mai riscante pentru cei care au credite in lei la banci decat riscul valutar pentru cei cu imprumuturi in euro. In aceste conditii, intentia reprezentantilor BNR de a restrictiona creditele in valuta intra in contradictie cu realitatile pietei, singura motivatie a unei astfel de masuri fiind aceea de a proteja moneda nationala in fata celei europene. Este insa corecta o astfel de masura?
Conform ultimelor statistici publicate de Banca Nationala a Romaniei, creditele in lei sunt mult mai riscante pentru banci decat creditele in euro, intrucat majoritatea restantelor populatiei se inregistreaza la imprumuturile in moneda nationala.
Astfel, in primele trei luni ale acestui an, valoarea intarzierilor mai mari de 30 de zile la rambursarea creditelor in euro de catre persoanele fizice care au un credit la o banca au crescut cu 4,58 milioane lei, adica 4,4%.
Comparativ, valoarea restantelor la creditele in lei a crescut in primul trimestru al anului cu 40,27 milioane lei, adica de 10 ori mai mult, procentul de crestere fiind dublu, de 8,2%.
Aceasta in conditiile in care volumul creditelor in lei acordate de banci a fost mai redus decat cel al creditelor in euro. Motivul principal il constituie faptul ca imprumuturile in euro sunt mult mai ieftine decat cele in lei.
Ceea ce inseamna ca rata lunara de rambursare a unui credit in euro este mult mai redusa decat in cazul unui credit in lei, asadar riscul de nerambursare este mai mic.
Bancile au acordat, in primul trimestru, credite in lei in valoare de 1,76 miliarde lei, in crestere cu 5,2%, in timp ce volumul creditelor in euro a fost mai mare, de 2,11 miliarde lei, ritmul de crestere fiind, de asemenea, superior, 6,3%.
In consecinta, se poate spune ca efectele majorarilor dobanzilor la creditele in lei a avut un impact mult mai mare asupra populatiei decat riscul valutar invocat atat de des de reprezentantii BNR, in urma fluctuatiilor monedei nationale in raport cu euro.
Vasile trebuia sa faci si urmatoarea precizare : titlul nu are nici o legatura cu restul articolului.Cele scrise de tine mai sus sunt adevarate, insa nu exista risc valutar in momentul in care creditul este luat in lei.Majorarea dobanzilor la creditele in lei precum si intarzierile aferente acestor credite nu au nici o legatura cu riscul valutar. Aceste majorari de dobanzi si / sau comisioane sunt strict legate de piata si de reglamentarile BNR.
Si nici poza nu are legatura cu articolul 🙂
Hai sa pun atunci niste ghilimele, sa nu para o greseala. Mersi
Ok, acum e super. Poza are o foarte mare legatura cu articolul in opinia mea.Adica Poate fi vorba de criza din SUA ?? ?Sau de intarzierile la creditele noastre? 🙂
ps : cu placere
Sau de prabusirea avionului utilitar pe una din campiile patriei?
Sau de comparatia draga lui Isarescu, cand vorbeste despre economie? O fi hard landing, o fi soft?
Ce mai conteaza, cand in Baragan vom avea cel mai mare oras industrial din Europa de Est….
In Baragan cel mai mare oras industrial? Hmm… Idee tentanta, ce sa zic. Vom avea un oras de care zici tu in momentul in care romanii vor dori sa-si vanda terenurile pe care le au acolo.Ideea este ca dupa parerea mea ar fi cea mai mare prostie. Un oras industrial ar fi o super realizare dar nu in acea zona. In viitor (parerea mea) agricultura va fi de mare viitor. Resursele de hrana ale omenirii sunt din ce in ce mai afectate de catre conditiile meteo nefavorabile (vezi inundatii , secete, etc) ceea ce va conduce la creerea a cat mai multe terenuri agricole pentru suplinirea pierderilor. Proprietarii unor astfel de terenuri vor avea cel mai mult de castigat in viitor daca vor investi in ele si vor face agricultura.
PAREREA MEA!!!!! 🙂
PS:Back to you !!!
De acord cu tine. Se pare ca agricultura va fi o investie foarte profitabila in Romania, tinand cont de pretul derizoriu al terenurilor agricole. O mana cereasca pentru straini.
Si eu cred ca e vorba acolo de un tun imobiliar. Pentru ca spaniolul sa cumpere cat mai rapid si mai ieftin terenurile agricole. Iar dupa aia sa le revanda la un profit ce l-ar face invidios pe Gigi Becali, probabil unui investitor in agricultura.
Ne bagam sa cumparam niste hectare acolo ? 🙂
Una peste alta, lasand gluma la o parte, o investitie in agricultura (daca este facuta la timp, poate si niste fonduri europene) poate fi foarte profitabila… eu deja analizez situatia si vreau sa investesc in acest sector.
Am deja putin pamant pe care il pot folosi pentru inceput.