Costul operatiunilor de retragere de numerar de la bancomat, din cont curent sau din depozit, reprezinta 33% din pretul mediu platit intr-un an pentru servicii bancare de un client roman, adica de peste patru ori mai mult decat media zonei euro sau de doua ori mai mult decat in Croatia, potrivit editiei pe 2007 a studiului World Retail Banking Report.
In premiera studiul include si date privind piata romaneasca de retail bancar, pe baza raportarilor transmise de noua banci – HVB, Bancpost, CEC, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen, BRD si BCR.
In acelati timp, romanii platesc numai circa 60% din costul suportat in medie in zona euro pentru serviciile de plati oferite de banci intr-un an.
Explicatia tine in primul rand de mentinerea unei preferinte pentru cash in Romania, platile de retail prin banca avand inca o pondere redusa. Altminteri, comisioanele pentru plati interbancare raman ridicate pentru clientul mediu, desi introducerea sistemului electronic de plati interbancare a permis reduceri graduale ale costurilor incepand de anul trecut.
Potrivit Ziarului Financiar, circa o treime din costul serviciilor bancare platit de un client roman este reprezentant de comisioanele pentru administrarea conturilor, pe care din ce in ce mai multe banci le-au introdus si la conturile curente, nu doar in cazul conturilor aferente creditelor.
Cu toate acestea, per ansamblu preturile serviciilor bancare din Romania sunt considerabil mai reduse decat pe alte piete din Europa, insa aceasta in conditiile in care bancile ofera in cea mai mare parte produse si servicii de baza, putin sofisticate si intr-o varietate relativ restransa, pentru care nu pot cere comisioane foarte ridicate, desi tind sa o faca.