Recent am facut si eu un accident auto. O soferita neatenta a dat prea tare cu spatele si mi-a infundat usa din stanga-spate. Asa incat a trebuit sa urmam procedurile standard in aceste cazuri. Ne-am dus la politie si acolo am ramas nu mai putin de patru-cinci ore, pana cand puhoiul de oameni care si-au ciocnit masinile in traficul infernal au ajuns in fata unuia dintre dintre cei doi agenti constatatori.

O zi ratata si cu multi nervi. Din pacate, nu a fost ultima. A doua a fost la fel. Pentru ca a trebuit sa ma duc apoi, cu dovada de la politie, la firma de asigurari unde-si facuse RCA-ul, asigurarea auto obligatorie de raspundere civila, soferita vinovata de producerea accidentului. Asa am descoperit ca trebuie sa ai mare noroc sa-ti repari masina cu o asigurare. Pentru ca veti avea de asteptat luni de zile pana va veti vedea cu masina reparata.

Asadar, dupa ce am mai pierdut o zi pentru a da de un agent al firmei de asigurari ce se ocupa cu deschiderea dosarelor de dauna, a inceput adevarata nebunie, adica reparatia masinii. Pentru ca, din cauza numarului tot mai mare de autoturisme, service-urile auto, in special cele mari, nu mai fac fata comenzilor. Motiv pentru care ele se ocupa mai intai de clientii directi, care-i platesc imediat, si abia apoi de cazurile celor asigurati, pentru care plateste, sau nu, firma de asigurari. Luna trecua, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a suspendat unei firme mici de asigurari dreptul de a mai vinde, timp de o luna, asigurari RCA, intrucat a descoperit ca acea firma refuza, pur si simplu, sa plateasca costul reparatiilor pentru clientii implicati in accidente auto. Comisia a avertizat, in acelasi timp, toate firmele de asigurari, sa-si respecte obligatiile fata de clienti, altfel vor pati acelasi lucru.

De ce se intampla aceste cazuri? Pentru ca firmele de asigurari, in special cele mici, duc o lupta apriga pentru castigarea a cat mai multor clienti. ªi cum sa-i castigi cel mai bine decat vanzandu-le asigurari RCA la preturi foarte mici, care nu acopera costul eventualelor daune, adica preturi de dumping. Este usor sa vinzi asigurari RCA cu costuri cat mai mici intrucat Comisia nu mai impune de anul trecut preturi minime la asigurari. Apoi, cei care le cumpara, adica proprietarii autovehiculelor, urmaresc doar acest criteriu, al costului, pentru ca asigurarea este folosita, in cazul unui accident, de catre cel pagubit. Acesta, adica eu, in cazul de fata, este cel care sufera, pentru ca cea care m-a lovit si-a cumparat o asigurare ieftina, de la o firma mica, care are dificultati in a plati la timp sau chiar integral, costul reparatiilor.

Consecinta: ca sa-mi inlocuiasca o usa, service-ul auto m-a programat peste nu mai putin de TREI luni! Asta dupa ce la alte service-uri am fost refuzat din start, iar la cele mai multe mi s-a spus ca nu au in stoc piesa respectiva. ªi nici n-o vor avea! Nu va doresc, fireste, sa aveti ghinionul meu, insa nu credeti ca, totusi, ar trebui ca cineva sa faca niste curatenie pe piata asigurarilor auto obligatorii? Mai ales ca, potrivit rezultatelor din primele noua luni ale anului, nu doar firmele mici ci si cele mari au inregistrat pagube serioase de pe urma despagubirilor auto. De ce si in acest caz tot noi, adica cei nevinovati, sa platim pentru afacerile necurate din industria asigurarilor?

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*