Asteptarile, de altfel mici, privind o evolutie pozitiva a economiei din SUA, precum si efectele acesteia asupra companiilor, au fost dezamagitoare in ultimele saptamani. Scaderea pretului la case, o dinamica negativa pe piata muncii, precum si preturi in crestere la energie si alimente aduc consumatorii din SUA intr-o situatie din ce in ce mai dificila. In zona euro se manifesta de asemenea o diminuare a cresterii. Doar pietele emergente se mentin active in cee ce priveste dezvoltarea economica.

„Pentru economia americana sunt foarte probabile in continuare, rate negative de crestere“, afirma Klaus Glaser, CIO (Alocare de Actiuni si Active) la Raiffeisen Capital Management (RCM) in Viena, prin intermediul unui comunicat de presa.

Potrivit lui Glaser: „Ca si pana acum, pentru aceasta vorbesc mai ales datele extrem de slabe de pe piata imobiliara americana, acestea fiind asemanatoare cu fazele trecute de recesiune. In ansamblu, pentru economia americana asteptam pentru 2008 o crestere reala a PIB-ului de 1,3%“. RCM asteapta abia in urmatoarele luni si trimestre efecte mai puternice asupra evolutiei randamentelor companiilor si se asteapta in cursul urmatoarelor luni la noi niveluri scazute pe pietele de actiuni. „ªi in cazul situatiei economice slabe din 2000 – 2002, piata a cunoscut mereu destinderi pe termen scurt, pentru ca imediat sa se reintoarca la tendinta descendenta. La contramiscarile pe termen mediu, perioada medie de 200 de zile s-a dovedit adeseori a fi o rezistenta de neinvins.“, afirma Glaser.

ªi pentru spatiul euro, pentru 2008, Raiffeisen Capital Management preconizeaza un declin si un potentialul de crestere de circa 1,7%. Ca urmare a tulburarilor de pe piata de capital si a slabirii economiei americane, si in Europa, in ultimele luni, s-au observat in aproape toate sectoarele, revizuiri negative ale randamentelor. „Din perspectiva evaluarii, pietele de actiuni europene pot fi considerate atractive, in ciuda acestor revizuiri negative ale randamentelor. Chiar daca in urmatoarele luni ne asteptam la alte revizuiri negative ale randamentelor, evaluarile actuale reflecta deja un pesimism mai larg, legat de cresterea randamentelor“, spune in continuare Glaser. Riscurile economice crescute vor duce si pe pietele de actiuni la o volatilitate ridicata persistenta. RCM este totusi sceptic cu privire la faptul ca faza de corectie este deja incheiata. Potrivit lui Glaser: „Datele companiilor indica tot mai mult faptul ca slabirea economica va afecta pietele de credit. De aceea, dupa o calmare temporara, anticipam urmatoarea miscare a pietei orientata din nou descendent . Dintr-o perspectiva anuala asteptam totusi ca scaderile dobanzii de catre Banca Centrala Americana, precum si imbunatatirea situatiei economice sa ofere sprijin pietelor de actiuni si astfel sa fie posibile in ansamblu profituri datorate cursului, in ciuda unei dinamici in scadere a randamentelor.“

Lucruri mai imbucuratoare sunt de raportat in primul rand despre pietele emergente: perspectivele globale de crestere pentru tarile emergente au in continuare o baza solida. Estimarile PIB pentru 2008 se misca in jurul nivelului de 7 % aflandu-se usor sub valoarea de anul trecut. „Conform estimarilor actuale, pietele emergente contribuie cu peste 50 % la cresterea economiei globale – presupunand paritatea puterii de cumparare ar fi chiar 80 %“, afirma CIO de la Raiffeisen Capital Management. Factorul cheie este aici mai ales cererea interna in crestere a consumatatorilor, precum si evolutia ridicata a profitului la nivelul companiilor. In ciuda independentei crescute a tarilor emergente este inca prea devreme sa vorbim despre o desprindere, inclusiv de un ciclu economic independent. Pe termen mediu, perspectivele pentru pietele emergente raman pozitive. Datele economice si rezultatele companiilor respectivelor tari arata in continuare o tendinta puternica. Ramane totusi deschisa intrebarea in ce masura situatia imobiliara si cea a creditelor este suportata acum si daca urmarile asupra economiei mondiale – cuvant-cheie recesiune – vor depasi asteptarile. „daca de aceasta data greutatile legate de lichiditati pornesc de la natiunile industriale, tarile emergente nu constituie un port sigur pentru investitiile in actiuni. Este insa probabil ca temerile cu privire la recesiunea din SUA si nivelurile inflatiei sa atinga in prima jumatate a anului punctul maxim iar apoi nivelulurile internationale scazute al dobanzii, precum si preturile in continuare crescute la materii prime sa actioneze in sprijinul pietelor de actiuni ale economiilor emergente globale “, este de parere Glaser.

Cu toate ca perspectivele pe termen scurt pentru investitiile in actiuni nu sunt foarte imbucuratoare, acum este momentul pentru demararea unei investitii sitematice in active, pe termen lung. Evaluarile scazute in cazul companiilor puternice ofera acum investitorilor un nivel foarte bun de intrare. Lucrul cel mai important nu este jocul pe o singura carte. In plus fata de diversificarea portofoliului, se recomanda sa fie planificate investitii la intervale de timp regulate, spre exemplu sub forma unor planuri de economisire. In acest fel, micii investitori pot chiar profita de efectul costului mediu pentru perioadele mai dificile, cum este cea prezenta.

Din vara anului 2008, RCM coopereaza in domeniul managementul fondurilor de actiuni globale/regionale din SUA, Pacific si Globale cu Investec Asset Management, specializata in domeniul fondurilor, cu sediul la Londra si radacini sud-africane. Noul partener al Raiffeisen Capital Management, Investec Asset Management, administreaza active in valoare de 45,3 miliarde de euro, avand 106 profesionisti in domeniul investitiilor, dintre care 17 analisti pentru actiunile globale.
Raiffeisen Capital Management, cu sediul la Viena (www.rcm.at), este managerul de active numarul 1 din Austria, cu un volum administrat de 39 miliarde de euro (data: mai 2008) si cu o cota de piata de circa 22 %.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*