Revizuirea a avut in vedere profitabilitatea ridicata si in crestere a Bancii Tiriac, se spune in comunicat.
Aceasta evolutie a fost favorizata de cresterea rapida a creditelor acordate, care a atins un nivel de 54,7% in anul 2002 si 65,3% anul trecut, imprumuturile fiind destinate in principal sectorului de retail, cu marje de profit foarte inalte.
In prezent, imprumuturile pentru populatie reprezinta peste jumatate din portofoliul total de credite al BCIT. In acelasi timp, valoarea totala a imprumuturilor a fost de aproape 60% din totalul activelor la sfirsitul anului trecut, peste media sistemului bancar romanesc, permitind atingerea unui nivel ridicat de profitabilitate.
In acelasi timp, Fitch a reafirmat la „B” ratingul pe termen scurt, iar ratingul individual si cel de sprijin au fost mentinute la „D” si, respectiv, „5”.
Ratingul de sprijin reflecta probabilitatea ca banca sa primeasca ajutor de la actionari, cu exceptia persoanelor fizice, sau de la stat, in cazul in care ar avea dificultati, precum si daca sprijinul extern ar fi suficient. Scala pentru acest rating variaza de la „1” la „5”, unde „1” reprezinta cea mai ridicata probabilitate.
Ratingul individual reprezinta modul in care banca ar fi evaluata daca ar fi complet independenta si nu ar putea conta pe sprijin din exterior. Calificativul evalueaza expunerea sau apetitul bancii pentru riscuri si este cuprins intre „A”, pentru bancile foarte profitabile si solide, si „E”, pentru institutiile cu dificultati, care necesita ajutor.
Aceste ratinguri au luat in calcul riscurile aferente majorarii creditelor dupa anul 2001. Pe masura ce acestea ajung la maturitate, ar putea avea loc o crestere a costurilor de provizionare. Banca are o capitalizare buna, majorata de actionari pe masura extinderii activelor.
„Banca Tiriac a beneficiat de ritmul rapid de dezvoltare a imprumuturilor pentru persoane fizice, unde are o cota de piata de aproape 10%. Acesta este un segment de activitate foarte profitabil, dar trebuie avute in vedere riscurile care ar putea rezulta din cresterea rapida, desi aceasta s-a incetinit semnificativ in prima jumatate a acestui an, conform evolutiei pietei”, a declarat directorul asociat al Fitch Ratings, Tim Beck.
Agentia mentioneaza ca Ion Tiriac controleaza, direct si indirect, 73,6% din actiunile bancii. La inceputul acestui an, el a anuntat ca a decis sa isi mentina participatia, respingind mai multe oferte.
In primul semestru, banca a realizat un profit operational de 725 miliarde lei, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului 2003.
Activele bancii au atins, la 30 iunie, o valoare de circa 22.000 miliarde lei, in crestere cu circa 2.500 miliarde lei fata de sfirsitul anului 2003, iar fondurile proprii au insumat 3.083 miliarde lei.