Emisiunea a fost programata pentru a sustine cresterea maturitatii medii a creditelor si a face fata tendintei de scadere a lichiditatilor pe piata.
„Cresterea creditului in lei si majorarea rezervelor minime obligatorii reduc deja lichiditatea, asa ca pe langa emiterea de obligatiuni ne gandim si la produse de economisire pe termen lung”, a declarat Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, citat de Ziarul Financiar.
Deocamdata, banca inregistreaza o lichiditate peste medie, soldul depozitelor atrase fiind mai mare decat cel al creditelor acordate, desi dobanzile pasive sunt printre cele mai scazute de pe piata.
Asa ca Raiffeisen va astepta ca BRD-SocGen sa iasa intai pe piata cu propriile bonduri inainte de a stabili parametrii emisiunii.
„Vom emite obligatiuni in lei pe 3-5 ani si suntem dispusi sa o facem la o rata fixa de dobanda, insa decizia finala va depinde de conditiile de pe piata, respectiv de pretul si conditiile in care va reusi sa se imprumute BRD, atat timp cat nu avem un reper de pret dat de obligatiuni de stat”, a declarat James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen responsabil cu Trezoreria.
Si in 2004, cand a lansat prima sa emisiune de obligatiuni, Raiffeisen a facut-o la o luna dupa BRD si la o dobanda mai scazuta.
Stewart este foarte preocupat de costurile operatiunii, asa incat ia in calcul variante alternative de a lansa obligatiunile la Viena sau Frankfurt, unde crede ca ar putea fi mai ieftin.
De la inceputul acestui an, mai multe institutii financiare straine au emis obligatiuni in lei pe piata europeana.
In 2004, banca a atras circa 34 mil. euro in lei pe trei ani, la o dobanda indexata semestrial la media dobanzilor la depozitele pe sase luni atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR), plus 0,5 puncte procentuale.
Tot obligatiuni pe trei ani a emis in acel an si BRD, ai carei actionari au aprobat recent un plafon de emisiune de 500 de milioane de euro care poate fi acoperit pana la sfarsitul lui 2007.