„Buna ziua,

Raiffeisen mi-a respins cererea pentru restructurarea creditului (reducerea ratei la jumatate) pentru 3 ani de zile, fara sa imi spuna motivul respingerii.

Eu am sotie si 2 copii minori, un venit de aproximativ 3200 lei, sotia a fost introdusa in somaj (468 lei) pana in luna Martie_2022 si nu isi poate gasi un loc de munca pentru ca trebuie sa creasca copilul cel mic (2.7 ani), nefiind primit la cresa de stat din lipsa locurilor, dar din toamna copilul va fi la gradinita, moment in care abia atunci sotia isi poate cauta un loc de munca.

Ce pot sa mai fac ca aceasta banca sa imi reduca la jumatate rata la creditul pe care il am la dansii?
Multumesc.”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Raiffeisen ar fi trebuit sa va aprobe cererea privind reducerea ratei la credite, pe perioada in care aveti probleme financiare si nu o puteti plati.

Bancile si IFN-urile sunt obligate de lege sa ofere clientilor care au probleme cu plata ratelor solutii de reesalonare sau restructurare a creditului, de reducere sau amanare a ratelor la credit, pentru a nu se ajunge la raportarea la Biroul de Credit sau la executarea silita.

Iata ce spune articolul 46 din OUG 52/2016:

“ART. 46 (1) În situaÅ£ia în care un consumator se află în dificultate de plată, creditorul ÅŸi consumatorul trebuie să conlucreze pentru a stabili motivele apariÅ£iei dificultăÅ£ilor ÅŸi pentru a se lua măsuri adecvate de către creditor.”

Concret, legea prevede ca banca sau IFN-ul este obligata, printre altele, sa va prelungeasca durata de rambursare a creditului, sa va amane pentru o perioda plata ratei sau a datoriei totale (perioada de gratie), sa va micsoreze dobanda, sa va scada rata, sa va rescadenteze sau sa va reesaloneze ratele.

Iata prevederile articolului 48 din OUG 52/2016:

„(1) Creditorul, respectiv entitatea care desfăÅŸoară activitatea de recuperare creanÅ£e trebuie să Å£ină cont de circumstanÅ£ele individuale ale consumatorului, de interesele ÅŸi drepturile consumatorului, precum ÅŸi de capacitatea de rambursare a acestuia atunci când oferă soluÅ£ii.
(2) Soluţiile oferite de creditor pot include:
a) refinanÅ£area totală sau parÅ£ială a contractului de credit utilizând una din ofertele curente ale creditorului;
b) prelungirea duratei contractului de credit;
c) schimbarea tipului contractului de credit;
d) amânarea plăÅ£ii sumei totale sau parÅ£iale a ratei de rambursare pentru o perioadă;
e) schimbarea ratei dobânzii;
f) oferirea unei perioade fără plăÅ£i;
g) reducerea pe perioade scurte a ratei;
h) consolidarea mai multor credite care poate oferi un termen mai lung de creditare ÅŸi o rata mai mică;
i) rescadenţarea ratelor;
j) reeÅŸalonarea ratelor;
k) conversia creditelor.”

Aceeasi lege obliga bancile si IFN-urile sa ia masuri pentru a preveni situatia in care puteti ajunge in executare silita.

Iata prevederile articolului 50 din OUG 52/2016 in acest sens:

„(1) Creditorul depune diligenÅ£e pentru a preveni declararea scadenÅ£ei anticipate, iniÅ£ierea procedurilor de executare silită a consumatorilor ori vânzarea debitelor restante către entităÅ£i care desfăÅŸoară activitatea de recuperare creanÅ£e.
(2) Creditorul trebuie să facă dovada că a depus diligenÅ£ele necesare în vederea evitării iniÅ£ierii procedurilor prevăzute la alin. (1).
(3) În vederea îndeplinirii obligaÅ£iilor prevăzute la alin. (1) ÅŸi (2), cel mai târziu după înregistrarea unui număr de 60 de zile consecutive restanÅ£ă de către consumator, creditorul va depune diligenÅ£ele necesare pentru a transmite în scris consumatorului soluÅ£ii corespunzătoare pentru achitarea debitului, pe baza informaÅ£iilor primite de la consumator privind situaÅ£ia sa.
(4) Oricând pe parcursul relaÅ£iei contractuale, la solicitarea consumatorului, creditorul oferă acestuia soluÅ£ii corespunzătoare pentru achitarea debitului, chiar dacă nu sunt înregistrate restanÅ£e, însă consumatorul face dovada unei situaÅ£ii dificile sau a iminenÅ£ei neplăÅ£ii.„

De aceea, sfatul meu este sa va adresati la Centrul pentru Solutionarea Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB), la telefon 0219414 sau pe site-ul csalb.ro, in vederea solutionarii amiabile a acestei probleme cu Raiffeisen.

Citeste aici articolul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*