Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a incheiat recent doua acorduri, unul cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) pentru finantarea noilor blocuri si celalalt cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, pentru finantarea programului de reabilitare termica a blocurilor noi, a declarat astazi presedintele bancii, Ionut Costea.
Conventia va permite solicitantilor care doresc sa contracteze o locuinta cu credit ipotecar prin Agentia Nationala pentru Locuinte sa obtina credite si prin RBL, alaturi de alte banci ce au semnat conventii cu ANL.
Bancile acorda, conform normelor proprii, credite ipotecare solicitantilor care sunt inregistrati in baza de date a Agentiei Nationale pentru Locuinte.
Ce prevede programul de reabilitare termica a blocurilor vechi
In privinta programului de reabilitare a blocurilor vechi, Costea a precizat: “Purtam discutii cu autoritatile centrale si locale sa vedem cum putem fi implicati si noi”.
Valoarea programului este de circa cinci miliarde de euro la nivel national, finantarea fiind asigurata de stat, de autoritatile locale si de asociatiile de locatari.
Lucrarile de reabilitare termica a cladirilor de locuit (blocuri) construite in perioada 1950-1990, nominalizate in programele anuale, vor fi finantate, in parti egale, prin alocatii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transportului, Constructiilor si Turismului (MTCT), de la bugetele locale si din fondul de reparatii al asociatiilor de proprietari.
Prevederea este inclusa in normele de aplicare a Ordonantei de Urgenta nr.174/2002 privind instituirea masurilor speciale pentru reabilitarea termica a unor cladiri de locuit, adoptata de Guvern.
Potrivit legislatiei in vigoare, finantarea auditului energetic si a proiectarii erau asigurate de catre bugetul de stat, prin bugetul MTCT, de catre asociatiile de locatari si de catre autoritatea publica locala.
Noua solutie de finantare va avea ca efect diminuarea efortului financiar al asociatiilor de proprietari, implicit pentru renovarea fatadelor cladirilor de locuit. In plus, reabilitare termica a cladirilor de locuit va duce la scaderea costurilor efective pentru energia termica si reducerea consumurilor energetice.
Solutiile oferite de auditorii energetici se fac in baza unei expertize. Coordonatorii programelor anuale iau masurile necesare pentru efectuarea auditului energetic al cladirii, proiectarea si executarea lucrarilor de reabilitare termica si incheierea conventiei cu asociatiile de proprietari din cladirile de locuit nominalizate in programele anuale.
Contractarea auditorului energetic, proiectarii si executiei lucrarilor pentru reabilitarea termica a cladirilor de locuit nominalizate in programele anuale se face de catre coordonatorii programelor anuale, impreuna cu asociatiile de proprietari, cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind achizitiile publice.
Blocurile de locuinte sunt incluse in programele anuale de reabilitare termica, in conditiile in care asociatiile de proprietari aproba, cu votul majoritatii membrilor adunarii generale a proprietarilor, decizia de interventie si semneaza conventia-cadru cu coordonatorul programului anual pentru derularea si finantarea, in conditiile legii, a actiunilor pentru reabilitarea termica a cladirilor.