Are 30 de ani si a venit in banca cu dorinta de „a face de toate ca poate iese ceva“. Sergiu Puianu conduce acum trezoreria bancii HVB-Tiriac.

De ce ii este frica unui bancher?

Temere ar putea exista atunci cind ar exista o criza economica, valutara, un razboi, care ar putea afecta Romania. In tot ceea ce priveste riscurile de piata care sint gestionate la nivel de trezorerie se fac niste predictii de cum vor evolua lucrurile in conditii normale, dupa care se fac anumite scenarii, denumite „stress tests“, in care se studiaza care ar fi impactul in conditii de criza. Cum definim criza e destul de greu, pentru ca nici o criza nu seamana una cu alta. Eu am avut parte de o astfel de criza, cred ca prin ’99, cind a fost momentul cu deprecierea accentuata a leului, cind nu se stia daca o sa avem Consiliu Monetar, FMI-ul spunea gata, va descurcati… In principiu, in momentele astea incerci sa stabilesti niste modele, daca se intimpla si au loc semnale, cum trebuie sa reactionezi. Din astfel de criza poti standardiza si daca observi semnale similare, sa nu mai fi surprins, ci sa beneficiezi de o astfel de criza, sa inveti sa beneficiezi, pentru ca poti fie sa pierzi, fie sa cistigi. Pe partea de trezorerie, nu ai timp de sedinte. Cind ai sesizat ceva in neregula, piata se ajusteaza imediat. Momentul este cel care conteaza cel mai mult.

Practic, ce faci la trezorerie?

Ofer accesul clientilor la produsele de trezorerie, ii ajut sa gestioneze riscurile valutare, de dobinda. Spre exemplu, iau un credit cu o dobinda variabila, pe un termen lung; realizeaza ca au un risc atunci cind vad ca dobinda creste. Atunci venim noi cu solutii de gestionare a acestui risc. Se pleaca de la solutii generale si se ajunge la solutii ajustate in functie de client.

Citeste articolul

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*