„Avand in vedere unele afirmatii facute in cadrul Emisiunii Nasul din data de 4 octombrie 2004 de la B1 TV, BCR este nevoita sa faca urmatoarele precizari (in general binecunoscute de opinia publica):

• Adevarul in litigiul Bancorex – DacAir a fost prezentat trunchiat si deformat

• BCR nu datoreaza nimic in cazul DacAir, fiind un litigiu provenit din activitatea BANCOREX

• Toate litigiile preluate de BCR in urma fuziunii cu Bancorex sunt, potrivit OUG 131/2000 si OUG 18/2004, garantate de stat, care urmeaza sa faca reparatiile financiare necesare daca instantele de judecata hotarasc in defavoarea bancii, fie ca este vorba de 1 leu sau 20 milioane de dolari

• In prezent, nu exista o hotarare judecatoreasca care sa stipuleze obligativitatea BCR la plata unei sume de bani in cazul Bancorex – DacAir

Este oare doar o coincidenta faptul ca singurele institutii de media care prezinta litigiul Bancorex – DacAir intr-un mod evident unilateral deformat, trunchiat si chiar tendentios sunt controlate de Grupul de actionari principali ai DacAir?

Consideram ca astfel de atacuri care vizeaza chiar integritatea unei companii puternice si stabile ca BCR nu au sanse de succes astazi, in anul 2004, cand societatea romaneasca este deja pregatita pentru intrarea in UE.

Litigiul BANCOREX-DacAir are ca punct de pornire decizia BANCOREX de a deveni actionar la DacAir, cu 2 milioane actiuni, pentru care a varsat suma stabilita, de 2 miliarde lei(1996).

Tot atunci BANCOREX si actionarii DacAir au incheiat separat o Conventie prin care o suma de circa 20 milioane USD reprezinta prima de emisiune a acelor actiuni si care conform Conventiei urma sa fie restituita bancii daca afacerea preconizata ar fi avut succes.

BANCOREX a varsat 6,8 milioane USD dupa care a sistat plata si a contestat in justitie acea Conventie.

Pe de alta parte, DacAir a solicitat instantei sa oblige BANCOREX sa verse celelalte 14 milioane USD.

La cele 2 actiuni in justitie, Curtea Suprema de Justitie a hotarat, in 2002, ca:

1. Respinge ca nefondata cererea DacAir privind plata celor 14 milioane USD. Decizia este definitiva si irevocabila.

2. Respinge cererea BANCOREX si explicit recunoaste valabilitatea Conventiei, dar nu obliga BCR la plata nici unei sume

Deci, conform celor 2 hotarari, BCR nu trebuie sa plateasca nimic. Mai mult, BCR a cesionat catre FPS, dupa fuziunea prin absorbtie cu BANCOREX, actiunile detinute de BANCOREX la DacAir, dar FPS nu a facut inscrierea in Registrul Actionarilor desi transferul s-a produs in anul 2000.

DacAir a insistat in incercarea de a cere executarea silita.

DacAir a obtinut, la Curtea de Apel, doua incuviintari de executare silita, pentru participatiile BCR la Romwool si Romcard (din cele 12 participatii ale BCR la diverse companii pentru care DacAir a cerut incuviintarea executarii silite), in conditiile in care Judecatoria de sector respinsese cererile DacAir. BCR a facut recursuri la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a programat judecarea contestatiilor in decembrie 2004.

Recursul nu intrerupe insa executarea silita a celor doua participatii ale BCR la Romwool si Romcard si de aceea aceste proceduri isi continua cursul.

Precizam ca pe rolul instantelor, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sunt peste 40 de dosare DacAir. Pana acum, sentintele au fost pronuntate in favoarea BCR, cu doar cateva exceptii, precum actiunile detinute la Romcard si la Romwool.”

Corneliu COJOCARU

Purtator de cuvant al BCR

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*