Intrarea in functiune a componentei SENT pentru platile de mica valoare (sub 50.000 lei noi) a sistemului electronic de plati a generat o serie de avantaje majore comparativ cu procesarea manuala a platilor, se arata intr-un comunicat de presa al Transfond.
Avantajele s-au resimtit atat la institutiile financiare, cat si la nivelul clientilor acestora si se pot rezuma in doar cateva cuvinte: viteza mai mare, siguranta sporita si tarife reduse substantial.
“13 mai 2005 a reprezentat pentru Romania alinierea la standardele europene in domeniul platilor. La aceasta data a intrat in functiune sistemul electronic de plati sub 50.000 lei (SENT), sistem ce reprezinta aproximativ 98% din platile efectuate intr-o zi intre bancile din Romania” a declarat Emil Ghizari, Directorul General al TRANSFOND.
Ultimii doi ani au marcat o crestere a numarului de instructiuni de plata procesate. In 2006 majorarea a fost de 10% fata de 2005. Iar pentru acest an previziunile sunt chiar mai optimiste. ”Pe fondul cresterii economice generale si al reducerii comisioanelor de procesare, putem spune ca ne asteptam la o crestere a volumului de activitate in anul 2007, fata de anul anterior, in medie cu 15 procente, daca luam in calcul si celelalte componente ale SEP” a adaugat Razvan Faer, consilier al Directorului General al TRANSFOND.
Din punct de vedere al vitezei, cele 3 sesiuni de compensare zilnice din SENT, urmate de decontarea pe baza neta, realizata instantaneu, asigura practic un flux aproape continuu de fonduri intre banci, pe parcursul zilei. In consecinta, banii clientilor ajung acum mult mai repede dintr-un cont in altul.
Din punct de vedere al costurilor, schimbarile sunt la fel de spectaculoase. La data de 13 mai 2007, tariful unei plati electronice de mica valoare perceput de TRANSFOND bancilor este de 0,61 lei, reprezentand numai 27% din valoarea unei plati de mica valoare pe suport hartie inainte de implementarea SENT. Mai mult, incepand cu 8 august 2005 TRANSFOND a renuntat la comisionarea bancii beneficiare a platii, singura participanta platitoare ramanand banca initiatoare.
De la intrarea in functiune a sistemului electronic de plati, una dintre preocuparile majore ale TRANSFOND a constituit-o consolidarea calitatii serviciilor oferite si mentinerea unui nivel ridicat al disponibilitatii sistemelor. De pilda, in anul 2006, performantele de functionare obtinute in operarea SENT vorbesc de la sine: disponibilitatea medie calculata din punct de vedere al perceptiei clientului asupra serviciilor SENT s-a situat aproape de perfectiune: 99,97 la suta.
TRANSFOND este administratorul sistemului SENT si operatorul tehnic al sistemelor ReGIS (sistemul de transfer al platilor peste 50.000 lei) si SaFIR (sistemul de depozitare si decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare), cele 3 componente ale sistemului electronic de plati din Romania.
TRANSFOND a demarat in 2007 proiectul PAID 07 – Procesarea Automata a Instrumentelor de Debit. Proiectul va asigura trecerea de la un mod de procesare descentralizata, caracterizat prin schimbul fizic de instrumente de plata de debit la un mod de procesare centralizat, bazat pe transmiterea de imagini si de mesaje electronice de plata si compensarea electronica a acestora din urma, prin sistemul SENT. Procesarea automata va aduce cu sine si o modificare substantiala a comisioanelor aferente instrumentelor de debit, in sensul micsorarii acestora.