PiaÅ£a românească de leasing s-a comprimat cu 75-80% în primul semestru, în principal din cauza scăderii accentuate a vânzărilor de autovehicule, a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al AsociaÅ£iei SocietăÅ£ilor de Leasing din România (ASLR), Adrian DodiÅ£ă.

„Estimăm că piaÅ£a românească de leasing a scăzut cu 75-80% în primele ÅŸase luni ale acestui an. ÃŽn ce priveÅŸte contractele nou semnate, piaÅ£a s-a dus dramatic în jos. Foarte puÅ£ine contracte noi au fost semnate în acest an ÅŸi mai mult decât atât, unii clienÅ£i au renunÅ£at la contractele de leasing din diferite motive”, a menÅ£ionat secretarul general al ASLR.

El a precizat că, în prezent, firmele de leasing sunt preocupate mai mult de derularea ÅŸi încasarea ratelor de leasing provenite de la contractele anterioare ÅŸi de valorificarea bunurilor recuperate.

„ÃŽn prezent, societăÅ£ile de leasing trăiesc din veniturile contractelor semnate în urmă cu un an sau doi ani. Aceste contracte trebuie însă evaluate individual pentru ca societăÅ£ile de leasing să ÅŸtie care sunt posibilele venituri viitoare pe care se pot baza”, a atras atenÅ£ia secretarul general al ASLR.

Adrian DodiÅ£ă estimează că piaÅ£a românească de leasing ÅŸi-ar putea relua creÅŸterea după actuala criză financiară, după ce se va debloca procesul de finanÅ£are, probabil în 2010, însă „nu se va mai putea vorbi de creÅŸteri de două cifre aÅŸa cum ne obiÅŸnuisem în ultimii ani”.

Pentru perioada următoare a anului, secretarul general al ASLR estimează o calmare a tendinÅ£ei descrescătoare a pieÅ£ei la nivelul înregistrat în primul semestru.

ASLR este o organizaÅ£ie profesională, nonguvernamentală, nonprofit, apolitică ÅŸi independentă, care reprezintă, apără ÅŸi promovează interesele societăÅ£ilor de leasing din România.

ÃŽn 2008, ALB România avea o cotă de piaÅ£ă de 95%, cu o valoare a bunurilor finanÅ£ate de 4,6 miliarde euro, iar ASLR o cotă de piaÅ£ă de 3% ÅŸi finanÅ£ări de 122 milioane euro. Firmele neafiliate reprezentau 2% din piaÅ£ă.

PiaÅ£a românească de leasing a scăzut anul trecut cu 2,6%, până la 4,817 miliarde euro, ca urmare a impactului negativ al introducerii taxei de poluare a autovehiculelor ÅŸi contextului economic dificil din ultima parte a anului.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*