I n primele noua luni ale anului, volumul contractelor de leasing a fost de 2,33 miliarde euro, in crestere cu 67% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie ziarul Adevarul.

Potrivit Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB), achizitionarea de autovehicule prin aceasta metoda de finantare continua sa detina cea mai mare pondere (76%) din totalul contractelor de leasing incheiate in primele noua luni ale anului.

In acelasi timp, leasingul pentru echipamente industriale detine 19,9% din piata, iar cel imobiliar – 4,1%.

Companiile subsidiare bancilor au avut o cota de piata cumulata de 61,5%, iar firmele de leasing detinute de producatori sau dealeri auto au avut o pondere de 24,8%. Societatile de leasing independente au finantat 13,7% din valoarea totala.

Piata leasingului imobilar este dominata de subsidiarele de leasing ale firmelor (cu 91% din contracte), dat fiind ca acestea beneficiaza de perioade de finantare mai lungi, restul apartinand firmelor independente.

Situatia este identica si in cazul leasingului pentru echipamente, unde subsidiarele bancilor si-au adjudecat 87% din piata. Cele mai multe contracte de leasing (43%) sunt parafate pe perioade de trei-patru ani si de doi-trei ani (25%).

Echipamentele si imobiliarele, cel mai mare potential

Membrii ALB au incheiat, in primele trei trimestre, 43.288 de contracte de leasing, cu o valoare totala de 1,28 miliarde euro, in crestere cu circa 97% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acest ritm de crestere a fost determinat de majorarea numarului de membri ai Asociatiei, de la 12 la 22.

ALB are din aceasta luna inca doi membri, BCR Leasing IFN si tiriac Leasing IFN. Piata nationala de leasing ar putea totaliza, la finalul anului, aproximativ 2,8 miliarde euro, cu un ritm de crestere de peste 27% fata de 2005, potrivit previziunilor ALB.

Modificarile legislative nu vor influenta negativ evolutia pietei anul viitor, cand sunt previzionate cresteri peste medie in special pe segmentul imobilar si cel public.

Acesta din urma va cunoaste, potrivit lui Septimiu Postelnicu, cresteri semnificative anii viitori, dupa ce, in ultimii doi ani, s-au parafat circa 200 de contracte cu autoritatile publice pentru finantarea contractelor de achizitii publice.

Dezvoltarea segmentului de leasing imobiliar este legata atat de cresterea pietei de profil, cat si de nivelul scazut al finantarilor de acest tip. Astfel, nivelul finantarilor in sistem leasing la noi este de 0,07% din PIB, fata de 7% din PIB in Italia sau 5% in Austria sau Grecia.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*