De anul viitor, impozitele si taxele locale aferente contractelor de leasing financiar se vor plati de catre titularii contractelor, si nu de catre firmele finantatoare, scrie ziarul Adevarul.
Astfel incat beneficiarii contractelor de leasing vor trebui sa depuna, pana la 31 ianuarie 2007, declaratii fiscale la sediul administratiei publice de care apartin si sa onoreze astfel si impozitele.
Taxele locale aferente imobilelor si autovehicolelor achizitionate in leasing vor fi platite direct de utilizatori la administratiile publice, si nu de firmele de leasing, cum cer reglementarile in vigoare.
Aceasta este o propunere de modificare a Codului Fiscal inaintata de ALB, care, potrivit secretarului sau general, Adriana Ahciarliu, va fi dezbatuta de guvern, odata cu normele de aplicare a Codului Fiscal.
Potrivit acestui proiect legislativ, impozitul pe cladiri datorat de persoanele juridice pe perioada de leasing financiar se determina pe baza valorii negociate intre parti, exclusiv taxa pe valoare adaugata (TVA).
Pentru persoanele fizice, impozitul pe cladiri rezultat dintr-un contract de leasing financiar se va plati in functie de suprafata cladirii.
O alta modificare din Codul Fiscal vizeaza taxele speciale atat pentru vehiculele noi, cat si pentru cele rulate.
Acestea se vor plati la prima inmatriculare, fiind onorate de persoana fizica sau firma care face inmatricularea. Pentru autoturismele noi care nu au mai fost puse niciodata in circulatie, taxa datorata va fi la nivelul celei corespunzatoare masinilor mai vechi de un an.
Sincer, nu inteleg de ce trebuie sa plateasca impozit pentru bunurile achizitionate in leasing tot umilul UTILIZATOR. El de fapt are doar calitatea de a inchiria bunul respectiv si, fereasca toti sfintii sa intarzie cumva cu sumele debitante din motive total independente de vointa lui, ca este vanat mai ceva ca-n vestul salbatic. Dar, cum se zice? „veni,vidi,vici”, poate ai sansa sa nu fii linsat pana la terminarea contractului avut in derulare. Oare interesele cui sunt gestionate si aparate cu cerbicie aici? Cui, de la data mentionata in articolul de mai sus, prin servitute ingrata i se protejeaza veniturile? De ce nu suntem cumparatori? Suntem UTILIZATORI! si atunci de ce trebuie sa platim tot noi impozite covarsitoare si apasatoare cand, oricum nu mi se pare fair si corect din punct de vedere juridic? Cum sa platesc impozit pentru un bun INCHIRIAT? Oare asa se stabilesc regulile in societatea civila a U.E.? Bunul aflat sub mentenanta societatii de leasing este inmatriculat in Bucuresti. Utilizatorul este din alt judet, alta obladuire a taxelor locale. Cat de corect este ca sa achiti un impozit pentru un bun inregistrat in alta localitate? Astept luminare, sincer si o buna coercitie a legilor fiscale. Dumneavoastra va convine?