Executivul a aprobat miercuri o Ordonanta de Urgenta prin care inaspreste sanctiunile pentru administratorii de fonduri de pensii private care nu respecta legea, masura fiind considerata utila de unele fonduri de pensii, in timp ce altele o critica.
Sanctiunile se inaspresc pentru nerespectarea prevederilor din legea pensiilor private obligatorii si facultative, in special pentru cazurile in care contributia nu este virata la timp sau este utilizata in alte scopuri. Amenda contraventionala poate fi aplicata cumulativ cu alte sanctiuni, iar limitele amenzilor contraventionale sunt stabilite intre 0,5% si 5% din capitalul social pentru persoanele juridice si intre 10.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele fizice.
„Prin Ordonanta, Guvernul incurajeaza subcapitalizarea companiilor prin faptul ca amenzile difera in functie de capitalizare. Se modifica sanctiunile pentru jucatorii de pe piata pensiilor si nu mi se pare corect faptul ca nu am fost consultati si nici macar nu ne-a fost prezentata Ordonanta de Urgenta. Pe de alta parte, in Ordonanta sunt multe exagerari”, a declarat pentru NewsIn, directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.
Modificarea prevederilor a fost impusa de o serie de deficiente constatate in etapa de implementare, a precizat Guvernul.
Alti administratori nu sunt deranjati de noile prevederi, ci doar de faptul ca nu au fost consultati la elaborarea Ordonantei.
„Nu cred ca trebuie sa ne temem de intarirea autoritatii arbitrului pensiilor private. Prin ordonanta data ieri de Guvern sunt aduse doar unele clarificari, pentru ca pana acum exista o singura sanctiune pentru administratorii de pe piata pensiilor, suspendarea activitatii”, a declarat pentru NewsIn presedintele OTP Fond de Pensii, Marius Floarea.
„Pe noi, administratorii din piata nu ne-a informat nimeni, nici de la Guvern, nici de la Comisie despre cum va arata noua Ordonanta”, a adaugat Floarea.
Actul normativ completeaza cadrul legal referitor la incriminarea unor fapte ca infractiuni si contraventii si introducerea o serie de sanctiuni in cazul incalcarii unor prevederi din cuprinsul Legii 411/2004.
„Este o masura binevenita, deoarece intareste disciplina”, a declarat pentru NewsIn directorul de Investitii al Aviva Fond de Pensii Pensii, Eugen Voicu. El a mentionat ca in acest fel angajatorul devine mai responsabil, iar angajatul mai protejat.
„Mi se pare firesc sa existe masuri extreme, intrucat este nevoie de educatie pentru ca acest sistem sa nu fie tratat cu superficialitate”, a adaugat Voicu.
NewsIn a contactat telefonic si alti administratori de pe piata pensiilor facultative (pilonul III) si cea a pensiilor private obligatorii (pilonul II), insa acestia nu cunosc inca continutul Ordonantei de Urgenta aprobate miercuri de guvern.
Potrivit noilor prevederi, este inclusa in categoria contraventiilor si fapta de nerespectare a masurilor stabilite prin actele de control al Comisiei. In cazul savarsirii de catre persoanele fizice sau juridice a faptelor incadrate in categoria contraventiilor, vor fi aplicate sanctiuni cu avertisment scris, amenda contraventionala, anularea votului exprimat sau suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi, restrangerea sau interzicerea dreptului administratorilor de a dispune de propriile active, interzicerea, pe o perioada cuprinsa intre 90 si 180 de zile a desfasurarii unor activitati prevazute de lege.
Amenzile contraventionale devin venituri la bugetul de stat in cota de 50%, iar diferenta devine venit la bugetul Comisiei.
Arbitrul pensiilor private poate aplica sanctiuni persoanelor fizice – administratori, reprezentanti legali, care desi puteau si trebuiau sa previna o contraventie, nu au facut-o.
Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda persoana din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat prevede Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat ori din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat in termenul prevazut de lege sau daca acestea sunt utilizate in alte scopuri.
Aceeasi sanctiune va fi aplicata pentru administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii private, administrarea unui fond de pensii neautorizat, desfasurarea de catre administrator a altor activitati decat cele pentru care a fost autorizat, incalcarea interdictiilor referitoare la obligatiile administratorului, agentilor de marketing sau persoanelor afiliate acestora.
Daca aceste infractiuni constituie potrivit Codului Penal sau unor legi speciale infractiuni mai grave, se vor pedepsi in conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea. Pentru aceste infractiuni, actiunea penala se exercita din oficiu.
Actul normativ stabileste obligatia autoritatilor si institutiilor publice de a furniza in mod gratuit Comisiei, institutiei de evidenta si celei de colectare, dupa caz, informatiile solicitate, in scopul indeplinirii atributiilor care le revin.
Guvernul a modificat in sedinta de miercuri si Legea 204/2006 privind pensiile facultative, stabilind ca activitatea de marketing al prospectului schemei de pensii facultative se poate desfasura numai prin intermediul unui agent de marketing, persoana juridica sau dupa caz, persoana fizica care isi desfasoara activitatea in acest scop, autorizat sau avizat de catre arbitrul pensiilor private.
CSSPP emite norme privind activitatea de marketing a fondurilor de pensii facultative, inclusiv procedura de autorizare sau avizare, dupa caz, a agentilor de marketing.
In cazul Legii 204/2006, au fost incluse in categoria contraventiilor si faptele legate de nerespectarea masurilor stabilite prin actele de control al CSSPP, precum si nerespectarea altor obligatii prevazute de lege.
Au fost modificate si modalitatile de sanctionare a faptelor care constituie contraventii. Astfel, persoanelor fizice sau juridice li se pot aplica urmatoarele sanctiuni: avertisment scris, amenda contraventionala, anularea votului exprimat sau suspendarea temporara a dreptului de vot al actionarilor semnificativi, retragerea autorizatiei sau a avizului, restrangerea sau interzicerea dreptului administratorilor de a dispune de propriile active.
Limitele amenzilor contraventionale sunt stabilite intre 0,5% si 5% din capitalul social pentru persoanele juridice si intre 10.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele fizice.
Amenzile contraventionale devin venituri la bugetul de stat in cota de 50%, iar diferenta se face venit la bugetul arbitrului pensiilor private.
Noile prevederi stabilesc ca sunt considerate constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. Fapta persoanei din vina careia contributia la fondul de pensii nu este virata sau este utilizata in alte scopuri decat prevede Legea 204/2006.
Aceeasi sanctiune va fi aplicata persoanei din vina careia transferul de disponibilitati banesti ale unui participant la un fond de pensii nu este efectuat in termenul prevazut de lege sau daca acestea sunt utilizate in alte scopuri, precum si pentru utilizarea de informatii, documente si declaratii false sau de oricare alte mijloace ilegale in vederea obtinerii autorizatiilor sau avizelor prevazute de lege, administrarea sau modificarea neautorizata a schemelor de pensii facultative, administrarea unui fond de pensii facultative neautorizat, desfasurarea de catre administrator a altor activitati decat cele pentru care a fost autorizat.
Daca aceste infractiuni constituie potrivit Codului Penal sau unor legi speciale infractiuni mai grave, se vor pedepsi in conditiile si cu sanctiunile prevazute de acestea. Pentru aceste infractiuni, actiunea penala se exercita din oficiu. Contraventiile prevazute de Legea 204/2006 se prescriu in termen de trei ani de la data savarsirii acestora.
Contributiile pentru fondurile de pensii se vireaza incepand cu luna urmatoare cele in care s-a definitivat procedura de repartizare aleatorie prevazuta de lege.
Cota de contributie la fondurile de pensii obligatorii va creste in opt ani, de la data inceperii colectararii, de la 2% la 6%, cu o crestere anuala de 0,5 puncte procentuale, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, potrivit Ordonantei de Urgenta aprobate miercuri de Executiv.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este institutia responsabila de colectarea contributiilor individuale, iar Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) va avea atributii legate de evidenta asiguratilor din sistemul public de pensii, conform unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, aprobata, miercuri, de Guvern.
Contributia la fondul de pensii se deduce din veniturile brute lunare care reprezinta baza de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, impreuna si in aceeasi modalitate de calcul cu contributia obligatorie datorata conform Legii 19/2000. Contributia la fondul de pensii se constituie si se vireaza impreuna si in aceleasi conditii stabilite prin Legea 19/2000, pentru contributia individuala de asigurari sociale.
„Virarea contributiilor la fondurile de pensii se realizeaza lunar, de catre CNPAS, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare celei de depunere a declaratiilor. Actul normativ completeaza cadrul legal referitor la incriminarea unor fapte ca infractiuni si contraventii si introducerea o serie de sanctiuni in cazul incalcarii unor prevederi din cuprinsul Legii nr.411/2004”, se arata in comunicatul Executivului.
Noile prevederi stabilesc obligatia administratorului fondului de a trimite Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), in format electronic, copii ale actelor individuale de aderare.
CNPAS are obligatia de a notifica, in termen de cinci zile lucratoare de la inregistrarea in Registrul participantilor, in format electronic, fiecarui administrator in parte, lista continand datele de identificare a persoanelor repartizate aleatoriu la fondul de pensii administrate de acesta.
In ceea ce priveste circuitul documentelor, se stabileste ca institutia de evidenta va calcula, pentru fiecare persoana, cuantumul contributiei datorate fondului de pensii, luand in considerare baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale inscrisa in declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, sau, dupa caz, in declaratia de asigurare la sistemul public de pensii. Ulterior, CNPAS va intocmi liste nominale de viramente, distinct, pentru fiecare fond de pensii, liste in care sunt inregistrati participantii si cuantumul contributiei datorate.
Arbitrul pensiilor private a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Þiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii SA), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii SA), AIG (AIG Fond de Pensii SA), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii SA), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie – Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat SA), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii SA), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii SA) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii SA), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii SA), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii SA) si Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii SA) si Zepter Fond de Pensii, ultima companie nu a primit inca avizul CSSPP pentru fondul sau de pensii.
Aderarea participantilor la un fond de pensii pe pilonul II a inceput luni, 17 septembrie, si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.
Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului (obligatoriu pentru salariatii sub 35 de ani si optional pentru cei intre 35 si 45 de ani) trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.
Pe piata pensiilor facultative (pilonul III) sunt active sase fonduri: AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-Þiriac Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata) si Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), potrivit arbitrului pensiilor private.
Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si sunt deductibile in limita a 200 de euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.
Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007. In acest an, contributiile pentru pensiile facultative ar urma sa insumeze 40-50 milioane euro, iar numarul participantilor ar putea ajunge la 200.000, potrivit unor estimari initiale ale CSSPP.