Majoritatea bancilor ofera IMM-urilor finantare pentru achizitia de utilaje sau bunuri imobiliare precum si pentru finantarea capitalului de lucru. Oferta de credite pentru refinantare (credite folosite pentru rambursarea altui credit) este mai redusa.

Alternativa finantarii in leasing

In cazul imprumuturilor pentru achizitia mijloacelor fixe (echipamente, utilaje) se poate recurge la finantarea in leasing. Avantajul este dat de faptul ca bunurile achizitionate au, in acest caz, regim de bunuri inchiriate, in contabilitate nefiind inregistrate costurile de amortizare, astfel ca profitul firmei va fi mai mare. Un alt avantaj este dat de faptul ca firnantarea in leasing se poate obtine mai usor de micile firme, criteriile de acordare fiind mai flexibile in privinta situatiei financiare a firmei. Finantare in leasing nu se poate aplica in cazul creditelor pentru capitalul de lucru.

Conditii de creditare

Sansa unor noi firme de a obine un credit este inca destul de redusa, intrucit bancile cer ca garantie bilanturi ale ultimilor ani de activitate a firmei. Conform unui studiu al Bancii Nationale, bancile sunt mai reticente in a acorda credite firmelor nou-infiintate. Exista totusi banci care pot acorda credite si pentru firme cu doar citeva luni de activitate.

Potrivit datelor BNR, creditele in valuta par mai avantajoase pentru firma, intrucit primele rate ale creditelor in lei sunt mai mari, din cauza dobinzilor ridicate. Avantajul creditelor in lei consta in obtinerea de catre firme a unor garantii din partea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, destinate bancilor de la care se obtine imprumutul, sansa acordarii creditului putind creste. Pentru aceste garantii insa, se plateste un comision anual de 2,5% din valoarea garantiei.

O regula generala pentru creditele destinate IMM este existenta propriilor resurse destinate investitiei pentru care se obtine creditul.

O buna parte din volumul creditelor acordate de banci micilor intreprinderi sunt finantate si de catre institutii financiare internationale, precum BERD sau Banca Mondiala.

Dintre documentele obligatorii din dosarul de finantare fac parte documentele de constituire a societatii, ultimele situatii financiare, documentele de garantare a creditului precum si documentatia necesara planului de afaceri pentru care este destinat creditul.

Descrierea pe larg a ofertelor de finantare a IMM de catre cele mai importante banci din Romania, precum si datele de contact ale acestora, le gasiti pe site-ul www.ghiseulbancar.ro (sectiunea „credite firme”).

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*