La 27 de ani, Raluca Mihaila are pe mana sume imense la Goldman Sachs.
A absolvit Universitatea din Chicago si s-a ales nu cu una, ci cu doua specializari: Economie si Studii Politice Internationale. ªi la final de facultate, a primit recunoasterea muncii ei: distinctia Phi Beta Kappa, acordata studentilor care termina cu cele mai bune medii, in toata tara, si cu diploma Student Marshall, pe care o primesc tinerii cu rezultate academice extraordinare si contributie in campus. Astazi, e analist de investitii in cadrul Goldman Sachs, cea mai importanta banca de investitii din New York. ªi zice cu mandrie ca raspunde pentru 600 milioane de dolari…
Secretul succesului a ramas un mister pentru multi oameni care au incercat sa-l gaseasca, insa nu si pentru ea. Marturiseste cu franchete ca succesul ei a venit pentru ca „am avut initiativa, am muncit foarte mult, am oferit loialitate si onestitate”. Numele ei este Raluca Mihaila, o bucuresteanca ce a urmat
cursurile de matematica-fizica la Colegiul Mihai Viteazul.
Pasiunea pentru limba spaniola a fost „responsabila” pentru traiectoria Ralucai. „Cand eram in clasa a IV-a am inceput sa invat spaniola, limba care a reusit sa ma fascineze datorita profesoarei mele, doamna Georgeta Vantiu. Rezultatele nu au intarziat sa apara si am reusit sa castig premiul I, in liceu, la olimpiada nationala”. A avut ambitia nebuna de a invata si de a urma cursurile Universitatii din Chicago, Illinois, unde a terminat doua specializari: Economia si Studiile Politice Internationale.
„Am terminat universitatea cu distinctia Phi Beta Kappa, acordata studentilor care terminau cu cele mai bune medii in toate Statele Unite, precum si cu Student Marshall, cea mai inalta distinctie pentru medii si contributie in campus”, povesteste Raluca, mandra nevoie mare.
„Nu ai timp sa te gandesti daca te-ai adaptat sau nu”
La 27 de ani, e analist de investitii pentru grupul Principal Strategies in Banca de investitii Goldman, Sachs & Co. Aici, dupa numai un an de zile, i s-a oferit o pozitie mai mare in piata nord-americana, avand o mai mare raspundere, independenta si posibilitatea de a contribui la profitul firmei.
„Am castigat respectul colegilor si am avut o traiectorie mult mai rapida decat daca eram unul dintre multii analisti de pe piata nord-americana”.
E plecata in New York de opt ani de zile si spune ca a invatat, in tot timpul asta, un lucru foarte important: ca ti se deschid multe portite daca excelezi macar intr-un singur lucru. Chiar daca acesta pare, pentru moment, neinsemnat si fara viitor. Cand a luat decizia de a urma facultatea in Statele Unite nu s-a gandit, de pilda, ca exista posibilitatea de a nu se acomoda la traiul vietii de peste Ocean.
„Facultatea in Statele Unite este complet diferita: se munceste mult mai mult, se citeste foarte mult, o medie de 200-300 de pagini pe zi, in fiecare zi a saptamanii, si se fac mult mai multe teme. Asa ca nu prea ai timp sa te gandesti daca te-ai adaptat sau nu: le faci sau nu le faci”, povesteste Raluca.
10 ore pe zi practica
Pentru a avea rezultate bune, tanara petrecea foarte mult timp invatand, pentru ca engleza era a doua sa limba straina. Dar asta nu a fost singurul sacrificiu pe care a fost nevoita sa-l faca.
Pentru a capata experienta, a lucrat o vara intreaga gratis, cate 10 ore pe zi pentru o profesoara de drept de la University of Chicago, ajutand-o in cercetare, in loc sa se duca in vacanta.
Nici cand a fost angajata de renumita companie Goldman Sachs nu s-a lasat mai prejos. A fost nevoita sa invete foarte multe din mers, pentru ca urmase economia, nu finantele. „Stateam multe ore la servi-
ciu, inclusiv weekendurile, pentru ca eram mai putin eficienta decat cei care cunosteau deja toate conceptele financiare”, ne marturiseste Raluca.
Raspunde pentru 600 milioane de dolari
Romanca se ocupa cu evaluarea unor industrii specifice (in acest moment, piata imobiliara si o sectiune a serviciilor de telecomunicatii) si identificarea companiilor listate la Bursa din New York in care sa se investeasca capitalul companiei. „In acest moment sunt responsabila pentru 600 milioane de dolari investiti in mai multe companii din Statele Unite si America Latina de catre compania noastra”, ne spune Raluca.
Principiul pe care ea il foloseste este acela de a gasi companii pe care piata le evalueaza prea mult sau prea putin fata de potentialul lor pe termen lung si astfel sa se ia o pozitie corespunzatoare.
In urma unei analize de piata, a concurentei, a cererii si ofertei pentru produsele companiei respective, a evolutiei costurilor, se cumpara sau se vand actiunile respective, cu capitalul companiei. Strainatatea este diferita din mai multe puncte de vedere si trebuie sa ai multa rabdare pentru a reusi sa te adaptezi.
„Am plecat din Romania cu multe prejudecati pentru ca obisnuiam sa judec dupa aparente sau origine etnica”, isi aminteste ea. Acum se poate lauda cu o mica reuniune a Natiunilor Unite pentru ca are colege de apartament din Turcia, Bulgaria si Rusia, iar prietenii din facultate sunt din Columbia, Peru, Iran, India si nu numai. „Sarbatoresc cu ei sau mananc mancare vietnameza intr-o zi si mexicana a doua zi.
In Romania nu as fi avut posibilitatea sa discut despre dezarmarea paramilitarilor in Columbia cu o prietena columbianca sau sa planuiesc o vacanta la Machu Picchu, in Peru, cu o prietena din Peru, asa cum o fac in State”, ne explica ea.
In tara, doar la sfarsitul carierei
Ajunge in Romania de doua-trei ori pe an, cand isi viziteaza parintii si bunica care a crescut-o. Desi a fost singura la parinti si despartirea a fost un moment trist, familia a sustinut-o mereu pentru ca „au vazut o ocazie pentru dezvoltarea mea personala si pentru orizonturi mai largi”.
Nu crede insa ca tranzactiile de amploare se pot face in tara natala, deoarece piata de capital de aici nu este suficient de mult dezvoltata, dar la sfarsitul carierei viseaza sa se intoarca in Romania pentru a aplica cele invatate de la scoala si de la serviciul din Statele Unite. Toate acestea doar pentru „a da inapoi celor care m-au ajutat”.
Goldman Sachs, o istorie a succesului
Goldman Sachs este cea mai renumita banca de investitii din Statele Unite. Aceasta firma are o reputatie foarte buna datorita culturii angajatilor, care sunt considerati loiali si profesionisti. Compania are profit de 10 miliarde de dolari pe an, cu numai 25.000 de angajati. Asta se traduce la un profit anual de 400.000 de dolari pentru fiecare salariat. Mai mult de jumatate din oamenii care lucreaza in aceasta companie sunt salariati care nu aduc profit, ci ajuta cu infrastructura necesara in activitatile de zi cu zi.