Cei care au credite de nevoi personale la BCR vor trebui sa scoata din buzunar, de luna viitoare, mult mai multi bani atunci cand isi vor plati ratele. Banca a anuntat ca din 1 aprilie majoreaza substantial, cu 2,5 puncte procentuale, dobanzile la creditele de nevoi personale in lei contractate deja de clientii bancii. Banca a majorat si dobanzile la depozite, insa cu numai 0,5 puncte.

“De la 1 Aprilie a.c., banca majoreaza nivelul actual al ratei dobanzii de referinta revizuibila semestrial pentru creditele retail in lei (RON) aflate in sold. Dobanda de referinta BCR revizuibila semestrial pentru creditele pe termen scurt creste cu 2,5 p.p. ajungand la 12,25% iar pentru cele pe termen mediu si lung ajunge la 12,75%”, se arata intr-un comunicat al bancii.

Ce efect are aceasta majorare asupra clientilor bancii?

Sa luam ca exemplu un credit in valoare de 10.000 de euro, echivalent in lei, adica 37.000 de lei noi, ce se ramburseaza pe o perioada de 10 ani.

Daca pana acum clientul BCR platea pentru acest credit o dobanda de 12,25%, rata lunara era in jurul a 530 de lei, exclusiv alte costuri cu comisioanele sau asigurarile. Care, la randul lor, dupa cum stim, incarca serios costul unui credit.

De luna viitoare, pentru acelasi credit clientii BCR vor trebui sa scoata din buzunare cu peste 50 de lei mai mult, in conditiile unei cresteri a dobanzii cu 2,5 puncte.

Asta inseamna o majorare a ratei lunare cu peste 10 procente.

Cum explica BCR majorarea dobanzilor la credite?

BCR spune ca a luat masura de a majora dobanda la credite ca urmare a cresterii dobanzilor de pe piata bancara, dupa ce Banca Nationala a Romaniei a majorat in ultimele luni dobanda de referinta cu 2,5 puncte procentuale.

Drept urmare, BCR a luat si masura de a majora dobanzile la depozitele constituite de clienti la banca. Dobanda la depozite a fost majorata insa cu numai 0,5 puncte procentuale.

“BCR din postura de lider al sistemului bancar romanesc face inca un pas, in actualele conditii ale pietei, pentru incurajarea economisirii, prin majorarea, intr-o perioada foarte scurta de timp, a dobanzii la conturile de economii constituite in lei si valuta. Totodata, banca trebuie sa isi ajusteze si dobanda la credite pentru a asigura o politica echilibrata de creditare si risc de credit. Majorarea dobanzilor la credite se inscrie, de altfel, in tendinta generala a pietei creata de majorarile dobanzii de politica monetara a BNR”, a declarat Sorin Mititelu, directorul executiv al Directiei Dezvoltare afaceri si produse retail din cadrul BCR.

Comentarii

  1. alin

    Din iulie 2006 pana in prezent BCR a crescut dobanda de referinta pentru creditele de nevoi personale cu 50 % de la 8,5% la 12,75%. Politica bancii este de asemenea de crestere a comisionului pentru plata anticipata astfel incat sa descurajeze pe cei care vor sa plateasca anticipat, concomitent cu introducerea comisioanelor de administrare, comisoane pentru extrase de cont etc… Precizez ca in iulie 2006 dobanda de referinta pentru creditele de nevoi personale era egala cu dobanda de referinta a BNR care in aceasi perioada a crescut cu 11.76 %).
    Concluzia este urmatoarea … Erste, prin subsidiara BCR doreste sa obtina un profit cat mai frumusel din piata romana, iar recomandare este de cumparare a actiunilor acestei companii, in caz ca nu vor pierde din cota de piata.

  2. contrapompe

    Auzi domnu alin… va rog nu mai pompati actiunile erste… iar cu cota de piata este discutabil…in caz de bai… ar avea si cota de piata din creditele neperformante… ca deh… la fluctuatii de genu asta ale dobanzii… sau alte inventii – cum ar fi o banca recent fuzionata cu altele – a introdus comisioane lunare exchivalente in plus cu pana la 6 puncte procentuale… si dau dobanzi promotionale jumatate din rata dobanzii ECB… multzam… asta se numeste altfel… va las pe voi sa o interpretati…

    mai povestim la anu cu actiunea erste….

  3. daniel

    din punctul meu de vedere bcr a inceput de ceva vreme sa duca o politica paguboasa pentru clienti. drept exemplu va dau un incident minor dar extrem de deranjant. eu personal nu am stiut ( nici nu am fost anuntat) ca din luna octombrie bcr percepe comision de administrare la conturile sale.( pana in octombrie nu percepeau ) asa ca m-am trezit cu datorie la ei, nu foarte mare dar va dati seama cat de enervanta. calca pe urmele unicredit…. pacat

  4. carmen

    De acord cu daniel. Am patit-o si eu, si sotul meu. Daca si bcr duce o „politica paguboasa” pentru clienti, atunci cu ce banca se poate lucra, domnilor?

  5. DANIELA

    cum este posibil asa ceva?
    in iulie 2006 am facut un imprumut la bcr pana in anul 2016,pentru o suma de 15000.
    anul trecut am avut niste banuti si am achitat banca acesta.achitand pana in momentul acela 5000 noi.la care am mai dat inca 15500.cum este posibil asa ceva?si comisioane mereu

  6. FLORIN SAULEA

    Dintre toti nemultumitii care au postat pareri personale despre BCR , cati au citit integral contractul de credit? Are 1 pagina…atat ….transparenta totala….nu iti plac termenii contractuali, nu semnezi !

  7. lelia

    Daca nu semnezi cum vor ei nu primesti banii. In niciun caz nu poti sa modifici contractul.Poti sa citesti contractul pana -l inveti pe de rost asta nu schimba situatia . Daca vrei banii dupa ce timp de o luna declari si laptele supt de la mama nu ai alta varianta decat sa semnezi.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*