Bancile comerciale din Romania vor incerca sa aplice politica de creditare a bancilor-mama, sustin reprezentantii sectorului bancar, scrie ziarul Gandul.
„Am primit recent solicitarile venite din partea unor banci comerciale, solicitari cuprinzand normele proprii de creditare. Le-am inaintat specialistilor din cadrul comisiilor de specialitate ale Bancii Nationale, urmand ca, in cel mult o luna, sa ne pronuntam pe marginea lor”, ne-a declarat ieri Mircea Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.
Cinteza a mai spus ca un raport preliminar, cuprinzand elementele concrete pe care bancherii urmeaza sa le aplice in noile norme de acordare a imprumuturilor, urmeaza sa-i fie inaintat spre sfarsitul acestei saptamani.
De cealalta parte, reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) spun ca e dificil sa se vorbeasca de un numitor comun al noilor norme de credit, intrucat fiecare institutie de credit are filozofia ei.”Fiecare banca abordeaza in mod specific sectorul retailului de pilda sau pe cel corporate. De regula, bancile comerciale de la noi vor incerca sa aplice politica de creditare a bancii-mama. E greu de crezut, de exemplu, ca OTP, care e banca de economii in Ungaria, va opta pentru alta strategie in cadrul subsidiarei din Romania”, ne-a spus ieri Radu Negrea, secretarul general al ARB.
Potrivit unor surse bancare, o mare parte dintre banci au incluse in propunerile de norme proprii avansuri mai mici la credite – de pana la 10 la suta, dar si cresterea gradului de indatorare pana la 65 % din venituri in cazul celor cu venituri mari.
„Avansul la credite ar putea scadea cu circa 15 la suta in timp, ca urmare a relaxarii conditiilor de creditare de catre Banca Nationala a Romaniei. Avansul va scadea, dar reducerea se va produce treptat, pe categorii de produse. Reducerea se va face simtita pe creditele ipotecare si imobiliare”, confirma Cristian Halmajan, marketing manager la Piraeus Bank.
El a mai adaugat ca, incepand din aprilie, va exista o dinamica mai accentuata a creditelor imobiliare, ipotecare si de tip equity. Reamintim ca noile reglementari ale BNR elimina obligativitatea achitarii unui avans de 25 la suta din valoarea creditului, de catre persoanele care doreau sa acceseze un credit imobiliar, precum si reglementarile privind plafonul de indatorare, care nu putea depasi 35 la suta din venit pentru creditele imobiliare, 30 la suta pentru creditele de consum, respectiv de 40 la suta plafonul general.