Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o procedura aplicabila in cazul retragerii autorizatiei oricarui administrator, inainte de inceperea colectarii contributiilor participantilor la fondurile de pensii administrate privat, infomeaza un comunicat de presa al institutiei.

Procedura a fost elaborata in urma solicitarii MARFIN Fond de Pensii SA privind retragerea autorizatiei de administrare si, in consecinta, incetarea activitatii de administrare a Fondului de Pensii Administrat Privat MARFIN.

Constituirea acestei proceduri a fost necesara pentru a acoperi vidul legislativ existent pentru situatia in care fondul de pensii al administratorului care solicita retragerea autorizatiei de administrare nu detine active.

Etapele procedurii:

In baza cadrului legislativ dat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, CSSPP are in vedere urmatoarele etape:

1. Primirea cererii de retragere a autorizatiei, instrumentarea dosarului si completarea acestuia astfel incat toate conditiile prevazute de legislatia in vigoare (inclusiv cele din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, cu modificarile si completarile ulterioare) sa fie indeplinite.
2. Administratorul care solicita retragerea autorizatiei de administrare isi va informa in scris, cu confirmare de primire, participantii cu privire la hotararea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor de a renunta la activitatea de administrare precum si ca acestia vor fi repatizati de catre CSSPP, in mod egal, la celelalte fonduri de pensii administrate privat de pe piata. De asemenea, in informare se va preciza faptul ca, ulterior repartizarii efectuate de catre CSSPP in mod egal, la celelalte fonduri de pensii private, participantii se pot transfera la oricare alt fond de pensii administrate privat, fara plata unor penalitati de transfer, in termen de 90 de zile de la data repartizarii.
3. Administratorul in cauza va depune dovada informarii participantilor.
4. CSSPP va proceda la repartizarea participantilor in mod egal la toate celelalte fonduri de pensii administrate privat si va instructa CNPAS in vederea actualizarii Registrului Participantilor.
5. CSSPP va transmite apoi rezultatele repartizarii la administratorii de fonduri de pensii private care primesc participantii fondului al carui administrator iese din piata.
6. CSSPP emite decizia de retragere a autorizatiei de administrare si de radiere a fondului care iese din piata, prin retragerea autorizatiei de functionare a administratorului, la solicitarea acestuia.
7. Administratorii fondurilor care au primit participanti repartizati conform prezentei proceduri au obligatia sa ii informeze pe acestia de rezultatul procesului de repartizare. Informarea va cuprinde si precizarea faptului ca, participantii repartizati de catre CSSPP, in urma aplicarii prezentei proceduri, au dreptul sa se transfere daca doresc, intr-un termen de 90 de zile de la data repartizarii, la orice alt fond de pensii administrat privat la care acestia aleg sa adere, fara plata unor penalitati de transfer.

Aceasta procedura are drept scop principal protejarea intereselor participantilor la un fond de pensii private al carui administrator intentioneaza sa iasa de pe piata Pilonului II de pensii private, inainte de colectarea primelor contributii in sistem.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*