Plus ca 19.000 de euro ti-ar ajunge sa cumperi intre o jumatate si trei sferturi de camera in Bucuresti (depinde de zona). Asa ca ofertele de credite ipotecare ale bancilor ma lasa rece. Stiu, sunt subiectiva si am ochelari de cal. Nu vad ce e indo (la moda) in a plati 25 de ani pentru acea jumatate de camera.
Nu ma aliniez tendintelor occidentale care au patruns pe modesta noastra piata balcanica si refuz sa cred ca tinerii ar trebui sa se chinuie pana la batranete pentru doua ziduri! Cu toate acestea, m-am interesat astazi de creditul ipotecar oferit de Piraeus Bank si o sa impartasesc cu voi ceea ce am aflat. Nu de alta, dar poate voi aveti alta parere si ma puteti face sa fiu mai optimista.
Asadar, Piraeus Bank imi ofera o varianta de creditare pentru achizitionarea unei locuinte. Creditul este ipotecar si se numeste “Casa Acum”. Sloganul de promovare: “Un acoperis pentru visele dumneavoastra”. Eu l-as modifica, l-as adapta la venitul meu: “Jumatate de acoperis pentru visele mele”.
Cuvinte “pe spranceana alese” din pliantul Casa Acum
Intru in sucursala Piraeus Bank din Piata Alba Iulia, iau pliantul de prezentare pentru creditul “Casa Acum” si ma asez pe canapeaua albastra. Bucuroasa ca am ce sa lecturez pana sunt preluata de consilierul de credite, ma apuc sa citesc: “Piraeus Bank Romania, statornica promisiunilor sale de a fi mereu alaturi de dumneavoastra, va ofera credite pentru locuinte, flexibile si de avangarda, pe care le puteti obtine rapid si prin proceduri simple”. Am incheiat citatul.
Ca sa nu va plictisesc, in continuare va prezint stenograma pliantului care contine nenumarate cuvinte care iti merg direct la inima: “visele…dobanditi casa…realitate…doriti…viitor fara griji…bucuria confortului…”.
19.000 de euro pe 25 de ani cu 6.500 de euro avans
La un moment dat ma trezesc din reverie si observ ca biroul consilierei de credit este liber, scaunul gol ma astepta. Intreb consiliera despre creditul pentru locuinta. Prima intrebare a dumneaei este: “Sunteti casatorita?”. Zic nu si astept sa vad reactia. “Bine, incercam sa vedem poate puteti sa luati singura. Ce venit aveti?”, continua consiliera. Eu raspund ca venitul meu este de 1.500 ron net. Calculatorul de pe biroul consilierei a prins viata si in curand, aveam raspunsul la intrbarea mea:”Cati bani pot obtine?”.
Asa am aflat ca pot obtine 19.000 de euro pe 25 de ani, pentru care as plati o rata lunara de 140 euro la dobanda de 7,5% pe an si ar trebui sa dau un avans de 6.500 de euro. Evident, acesti bani nu mi-ar ajunge pentru cumpararea unei locuinte. Asa ca…
½De ce nu incercati sa cumulati veniturile cu parintii?½
A fost urmatoarea intrebare a consilierei. “Buna idee”, mi-am zis. Asa ca i-am divulgat constiincioasa consilierei veniturile parintilor mei. Insa am fost imediat informata ca, daca iau creditul impreuna cu parintii, scadenta creditului trebuie sa fie pana la varsta legala de pensionare a parintilor mei. Adica, daca as vrea sa iau creditul pe 25 de ani, ar trebui ca parintii mei sa aiba maximum 35 de ani. Sa zicem ca eu am acum 18 ani, de-abia am inceput sa muncesc si am acest salariu de 1.500 ron. Asta inseamna ca parintii mei ar fi trebuit sa ma aduca pe lume la 17 ani. Imposibil, ilegal!!!
Asadar, trebuie redusa perioada de creditare! Asa am constatat impreuna cu consiliera ca, la un venit cumulat pe familie – eu, mama, tata – de 4.200 ron (42 de milioane ROL), pot sa iau 35.000 de euro pe o perioada maxima de 14 ani. Asa se potrivea pana sa iasa parintii mei la pensie. In acest caz as plati o rata lunara de 337 euro, la o dobanda de 7,5% si ar trebui sa am un avans de 12.000 de euro. Tragic. Ar trebui sa ii conving pe parintii mei sa aplice la credit impreuna cu mine. Ar trebui sa imi dau tot salariul pe rata, sa ii oblig sa ma sustina 14 ani, sa imi iau inca doua, trei joburi??? Ce ar trebui sa fac?
Date tehnice (obtinute din pliantul oferit de consiliera)
Caracteristicile creditului
Valoarea imprumutului poate fi intre 5.000 si 250.000 de euro sau echivalent RON. Avansul este de minim 25%. Perioada de creditare in cazul cumpararii de locuinte este de maxim 30 de ani pentru imobile construite dupa 31.12.1994 sau 25 de ani pentru imobile construite pana la 31.12.1994. In cazul constructiei de locuinte, perioada maxima de acordare a creditului este de 30 de ani (plus o perioada de gratie de maxim 12 luni), iar pentru modernizarea locuintei vi se acorda credit pe maxim 7 ani, perioada de gratie fiind, in acest caz, de 6 luni.
Rata dobanzii
Este variabila si revizuibila la fiecare 3 luni in functie de indicele de referinta BUBOR la 3 luni (pentru lei) / EURIBOR la 3 luni si costul rezervelor minime obligatorii. In prezent, pentru creditul in lei, veti plati o dobanda variabila de 10,63%, iar pentru creditul in euro, o dobanda de 7,5%.
Comisioane
Comisionul de analiza este de minim 150 de euro, comisionul de acordare este de 2% aplicat la valoarea imprumutului (minim 150 de euro), comisionul de administrare este de 0,03% aplicat la valoarea evaluata a imobilelor aduse drept garantie si este perceput lunar. Ar mai fi comisionul de rambursare in avans de 2% aplicat la suma rambursata in avans (minim 100 de euro).
Garantii
Se pune ipoteca de rang I pe imobil si alte garantii acceptate de banca daca este necesar.
Asigurari
Asigurarile sunt platite de catre banca pe toata perioada creditului. Acestea include asigurarea pe imobil si asigurarea de viata (nu se solicita in cazul creditelor pentru modernizare)
Criterii de eligibilitate
-varsta: maxim 65 de ani la terminarea imprumutului
-stabilitate profesionala: minim 2-3 ani
-venit lunar net total – minim 300 de euro; pentru imprumutatii cu venitul net mai mic de 400 de euro se solicita un garant
P.S. Astept cu nerabdare opiniile cititorilor in sectiunea Comentarii.
Ana Maria MEGAN