BNR a emis Regulamentul nr. 4 din 01.08.2006 privind modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 4/2005 privind regimul valutar, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si abrogarea Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 privind autorizarea operatiunilor valutare.

Acest regulament a fost emis „avand in vedere ca, incepand cu data de 1 septembrie 2006, toate operatiunile valutare de capital, inclusiv cele cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara, se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti”.

De la inceputul acestui an, liberalizarea contului de capital, impusa de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a inceput sa se produca treptat, culminand cu liberalizarea completa, incepand cu 1 septembrie. Dupa aceasta data, se vor ridica toate restrictiile impuse de BNR la operatiunile cu instrumente monetare, inclusiv pe pe termen scurt, asa incat leul va putea fi considerat pe deplin convertibil.

Initial, liberalizarea completa a contului de capital urma sa fie implementata inca din martie, conform unei legei adoptata de Parlament, insa aceasta a fost amanata pentru septembrie.

„Stim ca anumite banci au inceput deja operatiuni pe termen scurt, ocolind intr-un fel conditiile existente. Singurul segment pe cale il mai avem de liberalizat il constituie derivativele”, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Datorita dobanzilor competitive de pe piata romaneasca, strainii sunt interesati sa-si investeasca banii in titluri emise de statul roman. Pana acum, investitorii straini nu au avut acces la aceste instrumente de investitii decat cu autorizarea BNR, care le impunea restrictii pentru a proteja socurile de pe piata valutara.

Statul roman nu s-a mai imprumutat prin emisiuni de titluri din septembrie 2005, insa ministrul Finantelor a declarat ca din septembrie vor fi lansate noi emisiuni de obligatiuni in lei, pentru finantarea deficitului de 2,5% din PIB.

Totusi, oficialii Ministerului Finantelor, au declarat ca emisiunile de certificate de trezorerie pe 6 si 12 luni vor fi putine.

Investitorii straini au reusit sa ocoleasca restrictiile valutare impuse pana acum de BNR prin infiintarea unor vehicule financiare special infiintate de bani pentru plasamente in lei pe piata din Romania.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*