Numai semne de intrebare s-au ridicat pana acum in afacerea celei mai mari fraude bancare din istorie, cea produsa de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel, bancii pentru care lucra, in valoare de aproape cinci miliarde de euro.

Goana dupa profituri cat mai mari pare sa fi fost unul dintre factorii care au permis inexplicabila, chiar si pentru guvernatorul bancii centrale a Frantei, pierdere de aproape 5 miliarde de euro pricinuita de traderul Societe Generale, Jerome Kerviel.

Acesta a declarat politiei, scrie Le Monde, ca investitiile ascunse facute de el in contracte futures, in numele Societe Generale, au adus bancii franceze un profit de 1,4 miliarde de euro la finalul anului trecut. Abia la inceputul acestui an respectivele investitii riscante au inceput sa produca pierderi si s-a descoperit grozavia. De ce?

Problema a fost ca si aceste castiguri, la fel ca valoarea contractelor semnate de el, care se ridicau la 50 de miliarde de euro, peste valoarea de piata a Societe Generale, erau prea mari ca sa nu bata la ochi.

Asa incat Jerome, un tanar de 31 de ani plin de ambitia de a-si depasi colegii proveniti din familii bune si absolventi de scoli celebre, nu a avut altceva de facut decat sa le ascunda si pe acestea, insa nu prin metode sofisticate, precum deschiderea unor false pozitii, cum a procedat atunci cand a deschis pozitii mai mare decat era permis, ci pur si simplu prin producerea de pierderi.

Sau cel putin asa crede avocatul Societe Generale, François Martineau, citat de Finacial Times.

½Cata vreme facem un profit care sa nu bata la ochi, nimeni nu te intreaba nimic½, ar fi declarat Jerome Kerviel politiei, explicand cum de n-a fost prins.

Mai multe, pe www.bancherul.ro

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*