Procesul de cântărire a bucăÅ£ilor de metal în vederea utilizării acestora ca mijloace de plată pentru bunuri a fost în cele din urmă simplificat prin producerea unor fragmente standardizate de metal, care erau predecesoarele monedelor din zilele noastre.
Primele monede au fost produse în secolul al VII-lea î. Hr., în Asia Mică, potrivit brosurii realizata de BNR cu ocazia Expozitiei Euro, care are loc in perioada 10 martie-27 mai 2011 la BNR.
Această idee s-a răspândit foarte rapid ÅŸi, foarte curând, grecii antici ÅŸi, ulterior, romanii au început să producă monede din argint ÅŸi bronz.
Aceste monede timpurii aveau, de obicei, formă de disc ÅŸi conÅ£ineau o anumită cantitate dintr-un metal, care determina valoarea monedei.
Drept garanÅ£ie a valorii, pe monede era gravat sigiliul regelui, al oraÅŸului sau al Å£ării care le-a emis. Prin urmare, oamenii se puteau baza pe această garanÅ£ie, nefiind necesar să cântărească fiecare monedă înainte de a o accepta.
Monedele erau populare din mai multe motive, printre care:
• erau durabile şi uşor de transportat;
• erau convenabile, deoarece puteau fi numărate, în loc să fie cântărite;
• denotau faptul că toate valorile erau exprimate în aceeaÅŸi
„monedăâ€, preÅ£urile fiind astfel mai uÅŸor de comparat.
Prin urmare, monedele au devenit rapid un mijloc de schimb fiabil ÅŸi eficient, care a contribuit în mare măsură la dezvoltarea comerÅ£ului în Antichitate.