Romania ar putea adopta moneda europeana mai devreme de obiectivu programat, in 2014, in cazul in care situatia va avea o evolutie pozitiva, a declarat, astazi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„Am prezentat la Bruxelles acest program (de adoptare a monedei europene – n.r.), cu posibilitatea ca, daca lucrurile merg bine, sa fim mai ambitiosi”, a afirmat Isarescu, citat de Mediafax.
Guvernatorul bancii centrale a refuzat sa specifice un posibil termen pentru adoptarea euro inainte de 2014, exlicand ca orice estimare ar fi interpretata de piata ca un angajament al autoritatilor, ceea ce nu ar fi adevarat.
„Romania trebuie sa mai aiba rabdare si nu putem sari peste etape. Nu e intelept sa te uiti la cifre si sa zici ca singurul lucru este sa apesi pe acceleratie. Trebuie sa te uiti daca avansul economic are substanta”, a spus Isarescu, referindu-se la convergenta dintre Romania si Uniunea Europeana.
Cotidianul britanic Financial Times relata la inceputul lunii martie, citandu-l pe guvernatorul BNR, ca autoritatile romane vor aborda prudent procesul de aderare la zone euro, in pofida recomandarilor Bancii Centrale Europene privind trecerea mai rapida la moneda unica.
De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului Balassa-Samuelson, care este foarte greu de anticipat in acest moment. Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati. Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitati cursului de schimb. De asemenea, trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri, a mai spus guvernatorul BNR, citat de NewsIn.
Efectul Balassa-Samuelson exprima tendinta din tarile cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.
„Dupa aceasta perioada de trei ani, inflatia va trebui sa se consolideze sub 3%”, a mai spus guvernatorul. Isarescu a mentionat ca, in 2000, cand i-a anuntat presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, in calitate de prim-ministru, tinta Romaniei de intrare in Uniunea Europeana in 2007, acesta era mai degraba neincrezator, dar acum „cifra asta biblica de sate ani a prins bine”. „Acum am propus o alta perioada de sapte ani pentru intrarea in zona euro si ni se spune sa fim mai ambitiosi. Acest lucru arata ca au mai multa incredere in noi decat inainte”, a mentionat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a mai spus ca trebuie bine chibzuit momentul intrarii in ERM2 (Exchange Rate Mechanism – mecanismul cursului de schimb), care este atat o „sala de asteptare” cat si o „sala de testare”. „Este foarte impornat cand intram in ERM II si sa nu stam prea mult pentru ca acesta ar fi un lucru nefericit”, a spus Isarescu.
Þarile membre ale Uniunii Europene din afara Zonei Euro trebuie sa participe cel putin doi ani in ERM2 inainte de a putea trece la moneda europeana.