Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a criticat „mediatizarea incorecta” a normelor bancare, in sensul ca se vorbeste de relaxarea creditarii, cand de fapt poate fi vorba chiar de efecte ascunse, mai constrangatoare, cu aparenta unei asa numite relaxari.

De exemplu, spune Isarescu, „atunci cand avansul este zero, dobanzile atasate creditelor respective sunt mai mari, decat daca s-ar fi solicitat avans”.

Isarescu a lasat sa se inteleaga ca bancile isi iau singure masuri de reducere a riscurilor in cazurile in care renunta la avans si maresc dobanzile.

Guvernatorul a cerut mai multa atentie si acuratete atunci cand se vorbeste despre chestiunea asa numitei relaxari a creditarii, pentru a lamuri si educa publicul si clientela. Isarescu a evocat si cazul creditarii in Uniunea Europeana, „unde supraindatorarea este o problema sociala”.

Banca centrala este angajata ferm pentru a mentine o competitie directa, directia de reglementare va avea un dialog activ cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si cu fiecare banca, dar prudentialitatea nu se negociaza, a precizat Isarescu.

„Reafirm angajamentul total al bancii centrale pentru o concurenta directa in piata bancara”, a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Referindu-se la chestiunea normelor interne de creditare ale bancilor, care trebuie aprobate de banca centrala, guvernatorul a mentionat ca a solicitat directiei de reglenmentare din Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa aiba un dialog activ cu ARB si cu bancile, dar a spus ca acesta nu va fi echivalent cu o negociere.

„Nu este insa vorba de o negociere. Ce sa negociem? Prudenta bancara?” s-a intrbat retoric Isarescu. Guvernatorul a reamintit ca rolul bancii centrale este acela de a asigura prudentialitatea bancara, regulile acesteia, pentru mentinerea stabilitatii financiare a sistemului.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*