ÃŽn 2009, ING ÅŸi-a consolidat poziÅ£ia atât în domeniul asigurărilor de viaÅ£ă cât ÅŸi în zona pensiilor private, cumulând peste o treime din pieÅ£ele locale de profil.

Pe segmentul de asigurări de viaÅ£ă valoarea activelor financiare în administrare a ajuns la peste 1,79 miliarde RON la sfârÅŸitul anului 2009, în creÅŸtere cu 18,8% faÅ£ă de anul precedent.

Volumul primelor brute subscrise de ING în 2009 se situează la valoarea de 527,1 milioane RON, comparativ cu 557,5 milioane RON în 2008, in scădere cu 5,4% (la cele 557,5 milioane RON s-au adăugat in 2008 110,7 milioane RON provenite din schimbarea metodei contabile de recunoaÅŸtere a veniturilor din prime tradiÅ£ionale).

„Am continuat ÅŸi în această perioadă să fim extrem de atenÅ£i la nevoile ÅŸi cerinÅ£ele clienÅ£ilor noÅŸtri. Măsurile adoptate anul trecut pentru a veni în sprijinul acestora s-au concretizat, printre altele, în reducerea ratei de primă pentru produsele de tip tradiÅ£ional ÅŸi a anumitor categorii de taxe pentru contractele unit-linked. Eforturile constante depuse de întreaga echipă, ÅŸi încrederea cu care ne-au învestit consumatorii ÅŸi partenerii, au făcut ca în 2009 ING să îşi păstreze sau chiar să îşi crească pe anumite segmente de business cotele de piaÅ£ă”, a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurări de ViaÅ£ă ÅŸi PreÅŸedinte al Consiliului de AdministraÅ£ie al ING Fond de Pensii.

ÃŽn portofoliul de contracte noi încheiate la ING în 2009, se remarcă o accentuare a preferinÅ£elor clienÅ£ilor pentru produsele care oferă protecÅ£ie ÅŸi randamente garantate. Astfel, în totalul poliÅ£elor subscrise de ING anul trecut, asigurările de tip tradiÅ£ional deÅ£in o pondere de 78%, în creÅŸtere de la 65% în 2008.

„2009 marchează un punct de inflexiune în atitudinea consumatorilor de asigurări de viaÅ£ă, care înÅ£eleg într-o măsură tot mai ridicată că asigurarea este în primul rând un instrument eficient de a le asigura celor dragi protecÅ£ie financiară pentru riscuri esenÅ£iale, ÅŸi în plan secundar un produs pentru investiÅ£ii”, a declarat Cornelia Aurelia Coman.

Valoarea beneficiilor plătite în 2009 de ING pentru evenimente asigurate ÅŸi contracte ajunse la maturitate a fost de 52,96 milioane RON, cu peste 7% mai ridicată faÅ£ă de anul precedent.

Demersurile constante întreprinse de ING pentru a înÅ£elege profilul ÅŸi motivele clienÅ£ilor înclinaÅ£i să întrerupă contractele de asigurare, ÅŸi modalităÅ£ile de a-i ajuta să depăÅŸească perioadele dificile, s-au concretizat într-o reducere continuă a ratei de rezilieri. Astfel, numărul total de contracte reziliate ÅŸi răscumpărate în intervalul octombrie-decembrie a scăzut cu 26% faÅ£ă de primele trei luni ale anului, cu 21% faÅ£ă de trimestrul al doilea ÅŸi respectiv cu 4% faÅ£ă de trimestrul al treilea.

CreÅŸterea numărului de persoane care îşi repun contracte în vigoare, după ce au fost nevoite să rezilieze poliÅ£e din cauza dificultăÅ£ilor financiare este o dovadă în plus a încrederii cu care consumatorii învestesc ING.
„La ING, proporÅ£ia clienÅ£ilor care s-au reîntors anul trecut în companie, încheind un contract nou, după ce în trecut au fost nevoiÅ£i să renunÅ£e la asigurare, a reprezentat circa 10% din volumul total de poliÅ£e noi încheiate în 2009. Mă aÅŸtept ca ÅŸi în perioada următoare această tendinÅ£ă să se păstreze ÅŸi, odată ce economia va începe să îşi revină, să devină tot mai vizibilă”, a declarat Cornelia Aurelia Coman.

ÃŽn acelaÅŸi timp, prima medie anuală alocată de clienÅ£ii care au încheiat în 2009 o poliÅ£ă de viaÅ£ă la ING a fost de 1.251 RON (în creÅŸtere cu 3% faÅ£ă de anul precedent).

DorinÅ£a de a le asigura copiilor un viitor financiar sigur, apetenÅ£a în creÅŸtere pentru economisire pe termen lung ÅŸi conÅŸtientizarea nevoii de protecÅ£ie financiară au ramas, ÅŸi în 2009, obiectivele cele mai importante pentru care clienÅ£ii au ales să încheie o asigurare de viaÅ£ă. Astfel, în portofoliul de contracte subscrise anul trecut la ING Asigurări de ViaÅ£ă, planurile financiare pentru copii au fost cele mai solicitate produse, ÅŸi deÅ£in o pondere de circa 29% (cu 4% mai mare ca în 2008). Categoria de produse pentru copii este urmată de asigurările de viaÅ£ă mixte (care combină componenta de protecÅ£ie cu cea de economisire pe termen lung), cu o cotă de 27% din portofoliul de contracte încheiate în 2009 ÅŸi de planurile de protecÅ£ie, cu 23%.

„ÃŽn ceea ce priveÅŸte zona produselor unit linked, este interesant de observat că preferinÅ£a clienÅ£ilor pentru acest gen de produse s-a menÅ£inut în 2009 aproximativ la acelaÅŸi nivel ca în 2008, această categorie a produselor de investiÅ£ie cumulând 12% din portofoliul de asigurări încheiate anul trecut la ING. Randamentele excelente obÅ£inute ÅŸi flexibilitatea pe care o oferă aceste poliÅ£e, sunt argumente care mă fac să cred că, pe viitor, vom asista la un reviriment mai important al acestei categorii de produse”, a declarat Cornelia Aurelia Coman.

PerformanÅ£ele nete înregistrate în cursul anului 2009 de Programele de investiÅ£ii Unit Linked în lei ale ING Asigurări de ViaÅ£ă au fost de 10,8% pentru Programul de investiÅ£ii Bond, de 23,6% pentru Programul Mixt25, 39,2% pentru Mixt50, 47,3% pentru Mixt75 ÅŸi de 59,2% pentru Programul de investiÅ£ii Equity.

Marja de solvabilitate disponibilă a ING Asigurări de ViaÅ£ă este cu 173% mai mare decât nivelul minim cerut de lege, iar nivelul de lichiditate cu 500% mai mare decat nivelul minim cerut, confirmând soliditatea financiară a companiei.

Pe segmentul de pensii facultative, cele două fonduri din administrarea ING Asigurări de ViaÅ£ă – ING Clasic ÅŸi ING Optim – însumau la sfârÅŸitul anului 2009 un număr de 71.076 participanÅ£i, cu 13,5% mai mulÅ£i faÅ£ă de anul precedent.

La acelaÅŸi moment, valoarea activelor nete din administrarea celor două fonduri facultative ale ING era de 87,23 milioane RON, în creÅŸtere de peste 2,75 ori faÅ£ă de 2008. Astfel, la sfârÅŸitul anului 2009 ING Asigurări de ViaÅ£ă deÅ£inea pe piaÅ£a Pilonului 3 o cotă cumulată, în funcÅ£ie de active, de 42,7% (sursa: CSSPP).

Randamentul anualizat de la lansare până la 31 decembrie 2009 a fost de 10,54%* pentru ING Clasic ÅŸi 12,78%* pentru ING Optim, în timp ce randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor de pensii facultative din piaÅ£ă în acelaÅŸi interval a fost de 7,87%**.

ContribuÅ£ia medie anuala la fondurile de pensii facultative ING a fost la sfârÅŸitul anului 2009 de 700 RON, în creÅŸtere cu 6% faÅ£ă de anul precedent.

Tot anul trecut, ING Asigurări de ViaÅ£ă ÅŸi-a majorat capitalul social aferent activităÅ£ii de administrare a fondurilor de pensii facultative, cu suma de 6,7 milioane RON, până la valoarea de 29,8 milioane RON.

ÃŽn 2009, ING Asigurări de ViaÅ£ă a obÅ£inut un profit brut de 92,07 milioane RON, în creÅŸtere de 2,4 ori comparativ cu nivelul de 38,25 milioane RON înregistrat în anul precedent.

Eforturile privind informarea ÅŸi educarea clienÅ£ilor ÅŸi a publicului au reprezentat ÅŸi în 2009 un punct central al strategiei ING, aÅŸa cum au făcut-o în toÅ£i cei 12 ani de prezenÅ£ă pe piaÅ£a locală. Proiectul educaÅ£ional „Asigurări ÅŸi Pensii”, desfăÅŸurat în mediul online, a vizat nevoia de informare a publicului larg cu privire la domeniul asigurărilor de viaÅ£ă ÅŸi la cel al pensiilor private, ÅŸi a reprezentat un demers inovator pentru industria financiar-bancară. ÃŽn ultimul trimestru al anului, ING a demarat campania „ING Asigurări de ViaÅ£ă ÅŸi DeclaraÅ£ii de Dragoste”, care vorbeÅŸte despre rolul esenÅ£ial al asigurărilor de viaÅ£ă în protejarea membrilor familiei.

„Vom continua să ne poziÅ£ionăm, ÅŸi în 2010, în prima linie atât în privinÅ£a demersurilor de educare ÅŸi informare, a eforturilor de creÅŸtere a transparenÅ£ei în relaÅ£ie cu consumatorii dar ÅŸi a beneficiilor pe care le oferim acestora. ÃŽn plus, pentru a veni în intampinarea nevoilor clientilor noÅŸtri, am decis să reducem de la 1 ianuarie 2010 taxele pentru produsele unit-linked, atât pentru clienÅ£ii existenÅ£i, cât ÅŸi pentru cei noi, ÅŸi, de asemenea, ne pregătim să lansăm în curând un nou produs cu componentă investiÅ£ională, cu garanÅ£ii”, a declarat Aurelia Cornelia Coman.

Pe segmentul de pensii private, compania ING Fond de Pensii administra la
sfârÅŸitul anului 2009 active nete în valoare de 938 milioane RON, deÅ£inând o cotă de 39,34% (sursa: CSSPP) din piaÅ£a pensiilor private obligatorii (care cumula un total al activelor nete de 2,384 miliarde RON).

La aceeaÅŸi dată, ING Fond de Pensii avea 1.628.301 clienÅ£i, dintre care 94,5% au plătit cel puÅ£in o contribuÅ£ie de la începutul colectării în sistem. ÃŽn intervalul 2008/2009 procentul de conturi goale înregistrat de ING Fond de Pensii a scăzut cu 39%, ajungând la sfârÅŸitul anului trecut la 5,51%, în comparaÅ£ie cu nivelul de 7,08%** înregistrat de piaÅ£ă în aceeaÅŸi perioadă.

La 31 decembrie 2009 activele fondului de pensii obligatoriu administrat de ING erau alocate în proporÅ£ie de 66,93% în instrumente cu risc scăzut, 10,07% în obligaÅ£iuni corporative, 14,26% în acÅ£iuni ÅŸi 8,74% în depozite ÅŸi lichidităÅ£i.

PerformanÅ£a anualizată a investiÅ£iilor fondului de pensii obligatorii al ING de la lansare până la 31 decembrie 2009 a fost de 18,24%*, faÅ£ă de 15.01%** cât a fost randamentul mediu ponderat al tuturor fondurilor din Pilonul 2 în aceeaÅŸi perioadă.

„Fondurile de pensii private au înregistrat anul trecut randamente net superioare inflaÅ£iei estimate pentru 2009. CâÅŸtigurile importante acumulate de fonduri pentru participanÅ£ii lor, chiar la început fiind, sunt un argument în plus pentru soliditatea acestei pieÅ£e ÅŸi pentru impactul pozitiv pe care sistemul privat de pensii îl are pentru fiecare dintre participanÅ£i, dar ÅŸi pentru economie în ansamblul ei”, spune Emilia Bunea, Directorul General al ING Fond de Pensii.

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*