Dupa Pasti incepe nebunia ajutoarelor nerambursabile de la stat pentru IMM-uri, ajutoare ce se vor derula in acest an printr-un numar de cel putin 10 banci. Asa incat micii intreprinzatori se vor imbulzi iar pentru a prinde un loc in fata la aceste fonduri, in timp ce bancile se vor lupta pentru cat mai multi clienti. Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) si un numar de 10 banci au semnat astazi un protocol de parteneriat in vederea acordarii unor finantari nerambursabile de la stat (ajutor financiar nerambursabil-AFN) pentru dezvoltarea IMM-urilor, a microintreprinderilor precum si firmelor nou-infiintate.
Astfel, IMM-urile din industria textila, lemnului, chimica, mase plastice, masini si echipamente, aparate electrice si alte activitati de productie, pot obtine finantari nerambursabile destinate achizionarii de active corporale si necorporale precum cladiri industriale, masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri.
Fiecare IMM va putea obtine un ajutor financiar nerambursabil (AFN) de maxim 50.000 de euro (echivalentul in lei), in timp ce pentru microintreprinderi si pentru firmele nou-infiintate, ajutorul poate fi de cel mult 10.000 de euro.
Ajutorul nerambursabil trebuie sa reprezinte 60% din valoarea totala a investitiei, 25% din valoarea eligibila a proiectului de investitie se va acorda de catre banci sub forma unui credit iar 15% consta in aportul in numerar al beneficiarului. Acest aport va fi depus in prealabil in contul deschis la banca creditoare.
Garantii pentru credite
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat, cu ocazia semnarii protocolului, ca Fondul poate sa ajute micii intreprinzatori care nu dispun de garantii sa obtina, din partea FNGCIMM, o garantie in vederea accesarii creditelor bancare. El a tinut sa mentioneze ca bancile ar trebuie sa ia in considerare integral valoarea garantiilor acordate de FNGCIMM si nu in procente mai mici, chiar si de 50%, cum se intampla in cazul unor banci. “Nu vom mai colabora cu bancile care nu vor lua in considerare 100% din valoarea garantiilor emise de noi”, a amenintat Saramet, de fata cu reprezentantii celor 10 banci prezente la semnarea protocolului.
Ce dobanzi vor practica bancile?
Saramet a mai precizat, in legatura cu dobanzile aplicate de banci pentru creditele acordate IMM-urilor ce au obtinut o garantie de la FNGCIMM, ca valoarea acestora variaza intre 13,5% si 18,5%. Asa incat intreprinzatorii vor putea alege cea mai avantajoasa oferta dintre cele 9 banci comerciale (a 10-a fiind Eximbank, banca de stat care poate acorda atat credite cat si garantii).
Revenind la programul de finantare nerambursabila derulat de ANIMMC in cooperare cu bancile, trebuie spus ca numele sau este “Programul de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare/retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii”.
Bugetul total al programului este de 40 de milioane de lei, un volum mic, dupa cum a apreciat presedintele ANIMMC, Jozsef Csaka.
El a precizat ca s-a dorit semnarea unui protocol cu mai multe banci, nu doar cu una, cum s-a intamplat in anii precedenti, “deoarece dorim sa scurtam perioada de implementare si sa eliminam barierele birocratice”.
“Agentia, prin reducerea acestei perioade de derulare, va avea timp mai mult sa opereze celelalte programe ce vor debuta anul acesta, iar pe de alta parte intreprinzatorii vor fi incantati sa lucreze cu bancare cu care se afla in relatii de afaceri, iar banca, la randul ei, isi va fideliza clientii. Astfel, toata lumea are de castigat. Totodata, avem in vedere ca micii intreprinzatori sa aiba posibilitatea sa lucreze direct cu banc al caror clienti sunt deja, pentru a accelera, in acest fel, ritmul investitional si dezvoltarea cat mai rapida a afacerilor carora le vom acorda suport financiar. In plus, din semnalele primite de la intreprinzatori, am inteles ca aceasta ar fi si dorinta lor, le-ar fi mai lesne sa lucreze fiecare cu banca unde isi au deschise conturile, decat cu o banca care le-ar fi impus, ca urmare a selectiei acesteia prin licitatie, potrivit procedurilor anterioare de implementare a programului”, a mai spus presedintele ANIMMC, citat intr-un comunicat de presa al institutiei.
Procedura de obtinere a fondurilor
Procedura de obtinere a fondurilor este urmatoarea: dupa publicarea programului in Monitorul Oficial, in termen de 10 zile calendaristice, intreprinzatorii isi pot depune dosarele la ANIMMC.
Daca dosarul a fost aprobat, intreprinzatorul se va duce apoi la o banca pentru obtinerea unui credit reprezentand 25% din proiectul de investitii. Iar daca obtine si acest credit, intreprinzatorul se intoarce la ANIMMC pentru a finaliza procedura si a obtine finantarea nerambursabila.
O mare problema: depunerea dosarelor!
Important! Depunerea dosarelor se poate face atat la sediul central al ANIMMC din Bucuresti, cat si la unul din cele noua oficii teritoriale ale Agentiei, care sunt legate online cu sediul central.
Asadar, IMM-urile din tara nu trebuie sa se teama de faptul ca dosarele lor vor ajunge cu intarziere si vor fi intregistrate cu intarziere.
De altfel, problema intregistrarii dosarelor este importanta, intrucat in anii anteriori am fost martorii unor cozi, imbulzeli si scandaluri la sediul agentiei, reprezentantii IMM-urilor facand liste dupa liste pentru a fi printre primii care sa-si depuna dosarele.
De ce? Pentru ca, potrivit procedurilor, fondurile se aloca dupa principiul primului venit, primul servit, asadar exista posibilitatea ca cei care depun mai tarziu dosarele sa nu mai apuce bani nerambursabil, chiar daca i se aproba dosarul.
Din acest motiv, potrivit reprezentantilor ANIMMC, “chiar acum exista oameni care stau in masini in fata sediului, zi si noapte, asteptand sa depuna dosare, chiar daca termenul inca nu s-a fixat. Ei au facut chiar si o lista, din cate am auzit sunt la numarul 300, o aiureala. Pentru ca, spun reprezentantii ANIMMC, inca nu se stie data cu care incepe inregistrarea dosarelor, pentru acest program.” Teama de a se repeta ceea ce s-a intamplat in anii anteriori i-a determinat pe intreprinzatori sa faca din nou liste si sa formeze din timp cozi. Sa vedem daca istoria se va repeta si in acest an.
Peste un sfert din dosarele de anul trecut nu au mai apucat rand
Potrivit informatiilor publicate in presa, mai mult de un sfert din dosarele depuse anul trecut nu au fost analizate pentru ca se atinsese limita bugetului, de 44,5 milioane de lei, iar regula este „primul venit – primul servit”. Cele mai multe solicitari de granturi s-au incadrat intre 160.000 si 180.000 lei si cele mai multe au fost pentru achizitia de utilaje si echipamente (168 solicitari), de mijloace de transport marfuri (85) si pentru extinderea sau modernizarea de active corporale (22). Doar 10 solicitari au vizat achizitia de terenuri si 11 achizitia de cladiri. Un singur proiect a vizat realizarea unui brevet de inventie.
Repartizarea pe domenii nu arata o orientare a intreprinzatorilor pentru zonele cu valoare adaugata mare. Din cele 325 de dosare castigatoare, 52 sunt in industria metalurgica si a produselor din metal, 35 sunt in industria lemnului si a produselor din lemn, 30 se desfasoara in industria textila.
Se poate spune ca editia de anul trecut a programului nu s-a incheiat. Nu toate cele 325 de firme selectate si-au primit banii, banca partenera cerand contributia Agentiei doar pentru 226, potrivit datelor ANIMMC. Perioada de inscriere, inceputa la 31 iulie, a tinut doar pana la 25 august. S-au depus 805 dosare si au fost evaluate 593 de dosare. Dintre acestea din urma, au fost refuzate 234 de firme pentru ca nu erau eligibile sau pentru ca aveau dosare cu lipsuri. S-a stabilit si o lista de rezerva de 34 de firme, dar este posibil ca acestea sa aiba ocazia sa participe mai repede la editia din acest an a programului.
Dupa Pasti se pot depune dosare de finantare pentru alte opt programe
Pana la aparitia in Monitorul Oficial a ordinului de implementare a programulului de investitii pentru IMM-uri si inceperea depunerii dosarelor, intreprinzatorii vor putea, dupa Pasti, sa-si depuna dosarele pentru obtinerea de fonduri nerambursabile in cadrul altor opt programe derulate de ANIMMC.
In data de 29 martie 2007 au fost publicate in Monitorul Oficial, prin Ordin al Presedintelui Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, domnul József Csáka, opt, dintre cele treisprezece programe, finantate de la Bugetul de Stat, derulate de ANIMMC, in cursul anului 2007. Suma totala alocata celor treisprezece programe este de 75 de milioane de lei.
Aceste programe devin operationale dupa 10 zile calendaristice, de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, asadar din prima zi lucratoare dupa sarbatorile de Pasti incepe depunerea dosarelor pentru cele opt programe.
Programele de finantare ANIMMC
Consultanta gratuita
Ghiseul Bancar, impreuna cu partenerii sai, specialisti din cadrul bancilor si firmelor de asigurari, va ofera consultanta gratuita privind serviciile financiar-bancare si de asigurari, oferite de banci companiilor si persoanelor fizice.
Va rugam sa ne trimiteti intrebarile pe adresa contact@ghiseulbancar.ro
-as vrea sa stiu daca pentru anul acesta se mai pot face inscrieri pentru fonduri nerambursabile
-ce documente trebuiesc prezentate
-daca firma este nou infiintata(in curs de infiintare) se pot accesa?
–
cum pot accesa un astfel de fond nerambursabil? cand si cum se depune documentatia necesara?
unde putem viziona lista cu cei inscrisi pentru finantari nerambursabile si punctajele?
As dori sa stiu daca anul acesta mai este posibila accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru IT&C si unde gasesc informatii complete despre aceasta.
Multumesc anticipat
-as vrea sa stiu daca pentru anul acesta se mai pot face inscrieri pentru fonduri nerambursabile
cum pot accesa un astfel de fond nerambursabil?
cand si cum se depune documentatia necesara?
care sunt conditiile de eligibilitate?
as vrea sa stiu cum pot accesa un fond nerambursabil si unde gasesc documentatia necesara?
as dori sa stiu daca firmele ce au ca activitate principala \”\”prestarile de servicii \”\” pot si in ce conditii sa acceseze fonduri nerambursabile , documentatia necesara , conditiile si care poate fi destinatia acestor fonduri ………ex. echipamente , terenuri sau imobile cu destinatia – birouri ….
Detin o firma de prestari servicii ( Copy Center), si as dori sa stiu daca aceste fonduri se refera si la innoirea aparaturii si achizitii de echipamente electronice. Ce conditii trebuie indeplinite , cand si unde se poate depune actele necesare.
Vreau sa infiintez o firma de prelucrare a lemnului, de fapt vreau sa continui traditia in familie , deoarece tatal meu presteaza aceasta meserie, dar ca persoana fizica. Intentia mea este de a extinde afacerea tatalui meu, adica sa fac o firma mai mare cu un numar de angajati (de exemplu: 6 deocamdata). Eu in prezent detin o hala de productie de 60 m patrati, de circa 1000 m patrati unde as putea construi (hale magazii, spatiu productie) acest teren se afla la periferia localitatii si posibilitatea de a se extinde in vecinatate , bine inteles cumparand teren.
Detin o mare parte de utilaje de prelucrare a lemnului industriale acestea achizitionate in mare parte de tatal meu in decursul anilor cat a fost privatizat ca persoana fizica, SI SUNT INZESTRAT CU MULTE IDEI SI MODELE DE USI SI MOBILIER, chiar am cateva modele conceptie proprie.Piata de desfacere este, comenzi in prezent sunt, dar se depaseste capacitatea de productie (nu se face fata), si acesta ar fi motivul, care m-a facut sa apelez la dumneavoastra, adica vreau sa am o productie de capacitate mai mare, sa creez locuri de munca, sa achizitionez utilaje mai performante si sa am sprijinul de a construi o hala de productie si un uscator. Mentionez caci pentru transport detin o duba si un papuc. As dori sa stiu cum se procedeaza sa obtin un fond nerambursabil, ce, cum , cand si cine m-a poate ajuta in acesta problema?
Multumesc anticipat,
Cu stima, George Vasile.
Am firma de productie publicitara din 1995. Ce trebuie sa contina dosarul pentru achizitia de echipamente pentru productie: Printer, router, laser engraver, soft de grafica. Am atelier si echipamente, dar nu sunt performante.
Am firma de productie publicitara din 2006. Ce trebuie sa contina dosarul pentru achizitia de echipamente pentru productie:tampograf, masa de expunere, printer, router, laser engraver, soft de grafica.
as dori sa aflu daca pt anul 2008 se pot depune documentele pt obtinerea FN si daca exista o data limita pana cand acestea pot fi depuse
exista vre-o sansa sa incep totul de la zero?inclusiv infiintarea societatii?
va multumesc!!!
am firma care se ocupa cu decoratiuni pentru nunti, petreceri, zile de nastere etc. as dori sa stiu daca se pot obtine fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea acestei afaceri: achizitionarea unor corturi, mese , scaune sau amenajarea unui local pentru nunti , petreceri. De asemenea m-ar mai interesa amenajarea unui spatiu de joaca pentru copii.Va multumesc!
Buna ziua, as dori sa aflu care sunt primi pasi pentru obtinerea F.N., am o casa destul de spatioasa la numai 40 km de Bucuresti, pe DN 3 si as vrea sa o transform intr-o pensiune, ma gandesc eu….. la numai 500 m incep baltile de pescuit Calareti 1, Calareti 2, Calareti 3 si va rog daca este cineva dispus sa ma ajute, astept.
vreau o adresa unde ma pot interesa de procesarea deseurilor din mat. plastic .multumesc
salut ,vad ca va dati cu parerea ,si vreti multe din nimik ,va spun eu ca sint in cauza , ca aceste fonduri sint ptr oameni care au bani si pile ,nu ptr noi cei care doresc sa faca o afacere legala cinstita ,pe bani munciti ,eu am muncit afara tinp de sase ani ,ce am, strins am investit in rom ,in jur de 50 mi euro , taxe inpozite ,amenzi ptr nimk ,asta am primit ,sint la capatul rabdarilor ,in doua luni daca nu prind o lucrare profitabila sint in faliment ,am 5 angajati ,nu pot face nimik ,poate spuneti ca nu stiu meserie s-au sa imi fac publicitate ,gresit ,singurul lucru care l-am facut ,nu am vrut sa dau spaga la nimeni , voi faceti ce vreti ,dat eu daca as putea da tinpul inapoi ,nu as mai deskide nimik ,si as fugi cit pot de rom ,,,daca cineva poate sa ma contrazica sa imi spuna cam a putut rausi si are profit ,dar pe bune ;
eu lucrez ,binale ,mobila ,amenajari interioare ,si am o exp de peste 20 de ani , sa aveti bafta ,
Am o firma de contabilitate de 2 ani, am cumparat un imobil pentru birou si pentru a-mi angaja salariati, nu detin suficiente resure banesti pentru a face functionabil biroul, as vrea sa stiu daca pentru anul acesta se mai pot face inscrieri pentru fonduri nerambursabile si daca ma incadrez in aceasta categorie.Va multumesc.
Buna ziua , am o firma care se ocupa cu servicii de intretinere si reparatii echipamente pentru curatenie, precum si comercializarea acestora. As vrea sa stiu,daca pentru dezvoltarea acestor activitati se pot obtine fonduri nerambursabile si in ce conditii. ( pt. construirea unui sediu modern cu prezentari de produse si servicii si achizitionarea de echipamante,deoarece firma nu detine un fond suficient pt. aceste operatiuni) Mentionez ca firma este infiintata si are activitate din 2007.
am firma care se ocupa cu decoratiuni pentru nunti, petreceri, zile de nastere etc. as dori sa stiu daca se pot obtine fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea acestei afaceri: achizitionarea unor corturi, mese , scaune sau amenajarea unui local pentru nunti , petreceri. Va multumesc!