Dupa aderare, inflatia in Ungaria a coborat la 3,6% in 2005, iar Produsul Intern Brut (PIB) a urcat la 4,1%, a precizat Ferenc Bogar, cu ocazia seminarului Solutii si produse de creditare organizat de Templus saptamana trecuta la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. De asemenea, investitiile straine au crescut semnificativ, anual cu 3-4 miliarde euro, ca si valoarea comertului exterior, care a depasit 100 miliarde euro.
In ultimii doi ani, exporturile din Ungaria au crescut mai mult decat importurile, ca atare mitul impactului negativ al aderarii nu s-a adeverit, a precizat reprezentantul tarii vecine la Bucuresti. In consecinta, si valoarea capitalului strain a atins 55 miliarde de euro in perioada 1990-2005. Ungaria a finalizat privatizarea societatilor de stat in 2000. Drept consecinta, valoarea exporturilor realizate de firmele cu capital strain a crescut de la 73% la 80% in 2003.
½Dupa aderare, micile intreprinderi au reusit sa se adapteze integrandu-se sub umbrela marilor companii europene care au investit in Ungaria½, a precizat Bogar. El a spus ca de mare ajutor pentru pregatirea IMM-urilor pentru aderare a fost un program national de consultanta care consta in conferinte sustinute acasa la intreprinzatori, adica in foarte multe orase mici, astfel incat multe firme sa aiba acces la informatii. ½Experienta arata ca putina lume este dispusa sa participe la conferinte, asa incat am decis sa mergem noi la ei acasa½, a spus reprezentantul Ungariei. Drept consecinta, tara vecina a reusit sa absoarba integral, adica 100%, toate fondurile europene disponibile pentru integrarea tarii in UE.
Mai mult, a adaugat Bogar, in perioada 1999-2004, adica de preaderare a Ungariei la UE, ponderea creditelor acordate de banci IMM-urilor a crescut de la 19% la 48%. ½In spatele acestei cresteri, care a ajutat foarte mult micii intreprinzatori sa se dezvolte, a fost sprijinul acordat de stat. Stim ca bancile nu acorda foarte usor credite IMM-urilor, depinde de situatia pietei. Daca exista si garantia statului, atunci creditarea merge mult mai usor½, a spus Bogar.
Cea mai populara finantare in Ungaria este un program de creditare micro, a carui conditii s-au imbunatatit de doua ori pe parcursul anului trecut. Mai intai, suma maxima a finantarii a crescut de la 12.000 de euro la 20.000 de euro, iar perioada de acordare de la 3 la 5 ani. Ulterior, perioada maxima de creditare s-a facut 8 ani, iar suma maxima 25.000 de euro, conditii valabile si in prezent.
Dobanda care trebuie platita pentru acest tip de credit este calculata in functie de dobanda de referinta a bancii centrale ungare, la care se adauga sau se scad 3 procente, in functie de banca prin care se deruleaza finantarea.
Rodica Ionescu, reprezentanta FNGCIMM prezenta la conferinta, le-a spus micilor intreprinzatori ca aceasta institutie, cu capital privat de stat dar care functioneaza ca o societate comerciala, are planuri mari de sustinere a finantarilor IMM-urilor in acest an. Fondul poate sprijini mici intreprinzatori care au nevoie de finantare dar nu au garantii la dispozitie, dar in acelasi timp le poate acorda si credite, intrucat fondul s-a inregistrat la BNR si ca Institutie Financiara Nebancara (IFN).
½Finantam si fime nou-infiintate (start-up), cu o vechime in activitate de sub un an. In ultimele doua luni, 15 astfel de firme au obtinut finantare tip start-up iar de la inceputul anului au obtinut finantare cu garantia noastra un numar de 286 de firme½, a spus Rodica Ionescu. Printre bancile prin care s-au derulat finantari de tip start-up, prin programul Start al Agentiei pentru IMM-uri, se numara BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost, Finansbank si Banca Romaneasca.
Ea a precizat ca Fondul dispune de fonduri importante, in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, destinate garantarii si finantarii micilor intreprinzatori. ½Va rog sa nu va luati dupa zvonuri sau articolele din presa in care se spune ca este imposibil sa obtii o finantare. Veniti la noi cu cereri punctuale si veti obtine cu siguranta o finantare½, a spus reprezentanta FNGICMM.
Finantarile acordate de banci cu garantia Fondului se bucura de mare succes, a precizat Rodica Ionescu, dand ca exemplu colaborarea foarte buna pe care o are Fondul cu BRD sau Libra Bank.