Bancile fac o tot mai asidua curte IMM-urilor. ªtiu ca firmele mici si mijlocii au tot mai multe oportunitati de dezvoltare, mai ales ca din acest an incep sa curga fonduri structurale nerambursabile de la Uniunea Europeana.

ªi cum aceste fonduri nu se pot obtine fara garantii, planuri de afaceri si un avans necesar derularii investitiei, multi intreprinzatori vor fi nevoiti sa treaca mai intai pe la banca. De aceea bancile lanseaza oferte speciale de creditare a IMM-urilor sau chiar produse de finantare special destinate accesarii fondurilor europene.

Agricultura si fondurile structurale, in atentia bancilor

Astfel, cea mai mare banca romaneasca, BCR, va lansa in curand un astfel de produs, spune Daniel Cetateanu, director executiv al directiei pentru IMM in cadrul BCR. In acest scop, banca va colabora si cu ministerul Agriculturii, pentru a participa la proiectele de dezvoltare a fermierilor.

De altfel, creditele pentru agricultura sunt si in atentia altor banci mari, precum Raiffeisen Bank, sau a altor mai mici, specializate pe credite pentru micii intreprinzatori, precum ProCredit Bank. Aceasta din urma are un credit special destinat fermierilor si chiar unor categorii specializate, precum legumicultorii.

Secretul accesului la o astfel de categorie de clienti inexistanta pentru alte banci e simplu: banca ajunge la fermierii din sate cu niste microbuze, adica le duce creditul acasa. Astfel, specialistii bancii pot vedea la fata locului in ce consta afacerea si ii pot evalua bonitatea. De altfel, evaluarea afacerilor clientilor prin vizita la sediul intreprinderii si mai putin prin impunerea unor garantii este avantajul ProCredit Bank in fata concurentei, spune Cristina Copaci, seful departamentului de credite din cadrul bancii.

In acest fel, banca intelege si necesitatile specifice fiecarei afaceri. De exemplu, legumicultorii pot primi un credit pentru a putea pune rasadurile, credit pe care nu-l ramburseaza lunar, ca in cazul altor activitati de productie sau de comert, ci abia peste cateva luni, dupa ce s-a vandut productia de legume.

Bancile lanseaza noi credite pentru IMM-uri

In general insa, micii intreprinzatori prefera un credit pe care sa-l poata utiliza pentru mai multe destinatii, cu alte cuvinte un credit de nevoi personale ale firmei. Pentru plata salariilor, cumpararii de masini, echipamente sau pentru extinderea spatiului de productie.

De aceea, bancile au lansat noi tipuri de credite pentru IMM-uri, fara obligatia justificarii cheltuirii sumelor de bani. De asemenea, rapiditatea si o documentatie cat mai simpla au devenit elemente cheie pentru succesul finantarii unui intreprinzator.

Bancile ofera acum IMM-urilor credite cu valori destul de mari, fara a solicita garantii imobiliare, iar durata de rambursare a creditelor s-a extins la 15 sau chiar 20 de ani.

Dobanzile au scazut substantial in ultimii ani, insa acum cresc iar

In privinta dobanzilor, acestea au scazut aproape de nivelul celor percepute de banci pentru creditele pentru populatie. Astfel, in cazul creditelor in euro pe perioade reduse de pana la cinci ani, dobanda medie au ajuns la 9-10 procente pe an, in timp ce dobanda la creditele in lei nu este cu mult mai mare, ajungand la 12-13 la suta pe an.

Insa din cauza crizei financiare, precum si a majorarii dobanzii de politica monetara a Bancii Nationale, tendinta este de crestere a dobanzilor. De altfel, fenomenul s-a observat deja pe parcursul anului trecut, cand dobanzile la creditele in euro cu valori de maxim un milion de euro au crescut usor. In privinta creditelor in lei, tendinta a fost de scadere a dobanzilor, conform datelor prezentate de Banca Nationala a Romaniei.

Ce tipuri de credite prefera IMM-urile

Ca preferinte, micii intreprinzatori aleg in principal credite in lei, pentru a evita riscul valutar, iar acolo unde exista, dobanzi fixe, pentru a se proteja de fluctuatiile de pe piata. Siguranta unei rate fixe pare a avea intaietate unui cost putin mai redus dar riscant, in cazul creditelor in valuta, mai ales in actualul context cu cresteri de dobanzi si devalorizarea leului, spun bancherii.

Comentarii

  1. Lupu cristina

    Daca eu vreau sa-mi deschid o afacere ca sa-mi fac un credit nerambusabil pot sa fac si daca da, cum pot sa sa am acces la el adica ce acte imi trebuie ?

  2. Voicu

    GLUMITI!!!!
    Teoretic exista produse bancare dar încercati sa accesati unul.
    Va doresc multa BAFTA!

  3. Bogdan C

    Am o firma relativ noua, activitatea este practic 0, am investit peste 200mil da am cam ramas fara bani.Cum pot obtine un credit pt IMM tinand cont ca activitatea este 0 momentan.

  4. Maria

    Vreau sa-mi deschid o firma cu obiect de activitate in constructii. Pot obtine finantare pt a deschide si dezvolta afacerea?

  5. Bogdan

    tara de kaka…politica bancara de kaka…daca dai spaga 30% iei oricat fara nici o problema,dar daca ai intarziat 4 zile in trecut cu plata unei rate ….adio credit,poti sa ai actele firmei in regula si profit 100%

Trimite un comentariu

Adresa de email nu va fi publicata. Campuri obligatorii*