“Romania este o piata strategica pentru Bank Austria Creditanstalt. Prin aceasta fuziune, ne consolidam semnificativ pozitia si ne clasam pe locul patru in topul bancilor prezente pe piata romaneasca. Un pas important, care ne asigura o baza solida pentru dezvoltarea noastra viitoare”, spune Erich Hampel, Chief Executive Officer al BA-CA.
La randul sau, Ion Tiriac a declarat ca este foarte multumit ca a finalizat acest contract. „Aceasta fuziune este un moment esential pentru viitorul Bancii Þiriac. Impreuna cu echipa mea, am construit o banca solida, care a castigat o pozitie buna pe piata de retail. Acum, prin imbinarea fortelor noastre cu cele ale HVB Bank, vom atinge o alta dimensiune. Ambele banci vor beneficia de aceasta fuziune. Se potrivesc perfect. ªi vom continua sa crestem impreuna”, a adaugat Ion Þiriac.
Cu 50,1%, Bank Austria-Credit Anstalt va fi actionarul majoritar al noii banci si va coordona operatiunile acesteia. Celalalt actionar principal va fi Ion Þiriac. Actionarii minoritari ai Bancii Þiriac, care in prezent detin 10,11% din Banca Þiriac, vor fi invitati sa se alature noii banci.
Cu active totale in valoare de 2.080 milioane EUR, 72 de unitati, peste 720.000 de clienti, si o cota de piata de 7,5%, noua banca va fi cel de-al patrulea jucator puternic de pe piata romaneasca, inaintea CEC (5.9%, numarul 5) si dupa BCR (26.1% cota de piata), BRD (13.0%) si Raiffeisen Bank Romania (9.2%), se precizeaza intr-un comunicat de presa.
Un plan detaliat al integrarii celor doua banci va fi stabilit imediat ce tranzactia se va incheia, in cursul acestei veri. Este planificat ca fuziunea sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an si ea va trebui autorizata de institutiile oficiale locale. Ambele parti au decis sa nu dea publicitatii alte detalii asupra tranzactiei. CA IB, banca de investitii a BA-CA, si Rothschild au fost consultantii acestei fuziuni.
BA-CA este prezenta in Romania inca din 1998, prin subsidiara sa HVB Bank Romania. In prezent, HVB Bank ocupa cea de-a saptea pozitie in clasamentul bancilor prezente din Romania, cu active totale de aproximativ 1.4 miliarde EUR, 350 de angajati, 13 sucursale si peste 37.000 de clienti.
Banca Þiriac detine o retea de 60 de unitati, active totale de 706 milioane EUR (la 31 martie 2005) si o cota de piata de 2.9%, fiind pozitionata pe locul 11 in sistemul bancar din Romania. Banca a fost infiintata in anul 1991.
“Fuziunea celor doua banci imbina intr-un mod ideal forta dovedita de HVB Bank Romania pe segmentul corporativ, al operatiunilor de trezorerie si private banking cu puternica dezvoltare a Bancii Þiriac pe segmentul adresat persoanelor fizice” , spune Erich Hampel. „Scopul nostru este acela de a ne dezvolta rapid noua pozitie, pentru a obtine cat mai repede peste 10% din piata romaneasca”, precizeaza Erich Hampel.
In cadrul HVB Group, Bank Austria Creditanstalt este responsabila pentru intreaga activitate din Europa Centrala si de Est (ECE), coordonand cea mai mare retea din regiune, ce deserveste peste 4,6 milioane clienti in 11 tari. Realizarile BA-CA in ECE au fost recunoscute in ultimii ani de mai multe publicatii prestigioase, prin acordarea unor premii de excelenta. Cele mai recente distinctii au fost obtinute in vara anului 2004, cand „Euromoney” si „The Banker” au desemnat Bank Austria Creditanstalt „Best Bank in CEE”, respectiv „Bank of the Year in CEE”, se mai precizeaza in comunicat.