Motivele pentru care ai decis realizarea unei investiÅ£ii imobiliare pot fi extrem de variate: te-ai săturat să plăteÅŸti chirie ÅŸi vrei să ai o casă doar a ta, te-ai căsătorit ÅŸi nu mai vrei să stai cu părinÅ£ii, aÅŸtepÅ£i un copil ÅŸi ai nevoie de mai mult spaÅ£iu sau poate doar te gândeÅŸti să realizezi o investiÅ£ie de viitor.
Vom analiza împreună cu tine o parte dintre cele mai frecvente motive, însă indiferent de scopul pentru care iei această decizie, este esenÅ£ial să evaluezi cu atenÅ£ie atât avantajele, cât ÅŸi dezavantajele fiecărei opÅ£iuni în parte, se arata in „Ghidul investitorului responsabil in imobiliare”, realizat de BCR.
1. Nu mai vreau să plătesc chirie
ÃŽn general, oamenii care plătesc chirie văd ca pe un dezavantaj faptul că nu rămân cu o casă a lor ÅŸi, de cele mai multe ori, preferă să plătească o rată de credit, ÅŸtiind că la finalul împrumutului vor avea în proprietate o locuinÅ£ă.
Pe termen lung, poÅ£i plăti în locul chiriei rata la credit ÅŸi să rămâi cu o locuinÅ£ă a ta. Pe termen scurt însă, chiria prezintă câteva avantaje, de care este bine să Å£ii cont atunci când iei decizia de a contracta un credit: cheltuielile sunt clare – plăteÅŸti chiria ÅŸi utilităÅ£ile, iar în funcÅ£ie de situaÅ£ia financiară de moment poÅ£i să-Å£i creÅŸti sau să-Å£i reduci costurile cu chiria, te poÅ£i muta uÅŸor, fără să plăteÅŸti taxe notariale ÅŸi impozite.
2. Am nevoie de mai mult spaţiu
Pentru cei care doresc să treacă de la un apartament cu o suprafaÅ£ă mai mică la unul cu o suprafaÅ£ă mai mare, schimbul imobiliar este o opÅ£iune. Alte variante ar fi realizarea unor modificări în locuinÅ£ă, schimbând astfel compartimentarea, sau chiar vânzarea imobilului
deţinut în proprietate şi achiziţionarea unuia nou.