Scopul Ordonantei de UrgenÅ£ă a Guvernului (OUG) nr. 50/2010 cu privire la contractele de credit pentru consumatori este acela de creÅŸtere a transparenÅ£ei ÅŸi de uniformizare a structurii ofertelor, astfel încât să se permită comparaÅ£ia facilă între produsele bancare existente pe piaÅ£ă, se spune in Ghidul de investitii imobiliare realizat de BCR.
Cele mai importante prevederi ale OUG 50:
FinanÅ£atorul poate percepe un număr limitat de comisioane: comision de analiză dosar (numai în cazul în care creditul se acordă), comision de administrare credit (sau comision de administrare cont curent), comision de rambursare anticipată (pentru creditele cu dobândă fixă), costuri aferente asigurărilor, precum ÅŸi un comision unic pentru servicii prestate la cererea ta (exemplu: schimbare coplătitor, acord instituire ipotecă de rang subsecvent etc.).
AtenÅ£ie: pentru un credit garantat cu ipotecă, în afara comisioanelor percepute de bancă, trebuie să ai în vedere ÅŸi costul cu evaluarea imobilului, costurile notariale, legate de încheierea contractelor de garanÅ£ie ÅŸi de vânzare-cumpărare, cât ÅŸi costurile cu asigurările, dacă este cazul.
ÃŽn contractul de credit trebuie să fie precizat nivelul dobânzii anuale efective (DAE) ÅŸi al costului total pe care îl vei plăti.