Iminenta crizei financiare ne face pe multi sa ne intrebam unde ne putem plasa banii, sa ii protejam de evolutiile negative de pe piete si sa le oferim o crestere.
Piata bursiera nu prezinta perspective de revenire prea curand, iar obligatiunile au de cele mai multe ori valori destul de mari pentru a putea face o investitie, la fel ca si titlurile de stat. In aceste conditii depozitele par o solutie la indemana pe termen scurt.
Exista alternative cu performante mai bune? Cu siguranta da, potrivit Aviva.
Fondurile de obligatiuni au generat randamente performante in anul 2008. Si tendinta se mentine in prezent.
Spre exemplu, investind intr-un fond de obligatiuni la 31 octombrie 2008, dupa 3 luni, la 31 ianuarie 2009, ati fi obtinut 7.01% randament, adica o performanta anualizata de 27.51% (cazul fondului deschis de investitii FDI Aviva Investors Orizont).
Pentru perioade similare, dobanzile la depozitele bancare pentru persoane fizice s-au situat in jurul valorii maxime de 19% pe an, adica in jur de 5% la trei luni.
Pe piata fondurilor de obligatiuni si instrumente cu venit fix mai activeaza si alte companii, a caror randamente sunt diferite.
Astfel, conform ultimelor date furnizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania, BCR Obligatiuni avea cele mai multe active nete, in valoare de 170 milioane lei, urmat de BCR Clasic, cu 30 milioane lei, Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, cu 18,9 milioane lei si BT Obligatiuni, cu 8,7 milioane lei.
In privinta performantelor, cel mai bun randament l-a reusit Al Orizont al Certinvest-grup Aviva, cu 15,1% in ultimul an, urmat de BCR Obligatiuni, cu 12,4% si BCR Clasic, cu 10,6%.
Fondurile de obligatiuni se orienteaza catre instrumente financiare cu randamente ridicate, putin accesibile pentru investitorii pe cont propriu. Astfel, ele au capacitatea financiara de a accesa obligatiuni locale cu randamente atractive.
De asemenea, sumele mari plasate la banci ofera administratorilor posibilitatea de a negocia rate de dobanda foarte atractive, peste dobanda oferita de banci clientilor individuali. Investitorii fondurilor de obligatiuni beneficiaza de toate aceste avantaje.
Un pas important, atunci cand v-ati hotarat sa investiti in fondurile de obligatiuni este selectarea societatii de administrare. Istoricul acesteia este un indicator privind calitatea echipei care se va ocupa de negocierea dobanzilor si alegerea unor emisiuni de obligatiuni atractive, ceea ce se rasfrange direct asupra randamentului pe care il va obtine investitia dumneavoastra.