Romania ar putea rata indeplinirea criteriilor de la Maastricht in primul an in care a devenit membra a Uniunii Europene, daca nu va mentine o politica fiscala restrictiva, potrivit evaluarii boardului executiv al Fondului Monetar International, citata de NewsIn.
FMI avertizeaza Romania asupra riscului largirii dezechilibrului de cont curent extern si asupra posibilitatii unei noi accentuari a presiunilor inflationiste, ca urmare a cererii interne solide, alimentata de expansiunea rapida a creditelor, de politica fiscala prociclica si de majorarea salariala.
Boardul executiv al Fondului Monetar International cere Romaniei sa implementeze o politica fiscala mai restrictiva in 2007, care sa contina cererea interna si fixarea de tinte fiscale prudente pe termen mediu, potrivit declaratiei reprezentantului FMI in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola, facuta dupa reuniunea boardului desfasurata la 23 mai, dedicata discutiei consultarilor anuale cu Romania.
Boardul FMI a subliniat nevoia de crestere permanenta a veniturilor si a apreciat planurile privitoare la intarirea administratiei fiscale si largirea bazei de impozitare, in contextul in care Romania are cheltuieli mari si o rata scazuta de venituri.
FMI a cerut autoritatilor romane sa intareasca gestionarea finantelor publice si sa restranga cresterea cheltuielilor. FMI mai cere Romaniei si sa puna mai mult accent pe calitatea si pe structurarea cheltuielilor publice. In acest sens, FMI recomanda Romaniei sa evite multiplele rectificari bugetare si aglomerarea cheltuielilor intr-o perioada scurta. De asemenea, toate cheltuielile aprobate ar trebui sa fie reflectate in buget.
Boardul FMI incurajeaza Romania sa dezvolte un cadru fiscal pe termen mediu care sa accentueze transparenta si eficienta planificarii si executiei bugetare si sa imbunatateasca eficienta absorbtiei de fonduri ale Uniunii Europene.